Otavallanhovin tontille Tampereen ytimessä haetaan rakennuslupaa – tulossa 8-kerroksinen asuinkerrostalo, tällaiset ovat suunnitelmat

Tontilta purettiin vuonna 2018 Otavallanhovin kolmikerroksinen talo siinä todettujen laajojen mikrobivaurioiden takia.

Tältä Otavallanhovin tontilla näytti 28. syyskuuta 2020, kun vanha asuinkerrostalo oli purettu pois.

26.4. 6:15

Aamulehti

Uuden asuinkerrostalon rakentaminen puretun Otavallanhovin arvotalon paikalle lähestyy. Kohteen rakennuslupaa käsitellään Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostossa tiistaina 26. huhtikuuta.

Rakennuspaikka sijaitsee Tuomiokirkonkadun ja Otavalankadun kulmauksessa Tampereen keskustassa.

Päätösehdotuksen mukaan tontille aiotaan rakentaa kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo, jonka alakertaan tulee kolme liiketilaa. Asuntoja tulee 89. Rakennuksen kerrosala on 6 559 neliömetriä.

Lisäksi maan alle rakennetaan parkkihalli ja pihalle kevytrakenteinen paviljonki. Kiinteistöön tulee myös väestönsuoja.

Asunto oy Otavallanhovin osakekanta on nykyisin rakennusyhtiö YIT:n omistuksessa.

Lue lisää: Tampereen ydinkeskustan Otavallanhovin osakekanta siirtyi – kiistellylle ja perinteikkäälle paikalle rakennetaan uusi kerrostalo, tällainen on suunnitelma nyt

Otavallanhovi

Asunto oy Otavallanhovin tontti sijaitsee Tuomiokirkonkadun ja Otavalankadun kulmauksessa.

Tontilla oli vuonna 1925 valmistunut Bertel Strömmerin suunnittelema arvotalo, joka purettiin talossa havaittujen laajojen mikrobivaurioiden takia. Rakennukseen oli pesiytynyt sädesieni.

Vanhassa rakennuksessa oli kolme asuinkerrosta ja 21 asuntoa. Rakennuksessa oli myös osittain maanpäällinen kellarikerros ja korkea ullakko.

Asemakaavan muutos mahdollistaa paikalle uuden, isomman rakennuksen.

Uuden 8-kerroksisen rakennuksen rakennuslupaa käsitellään tiistaina Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostossa.

Rakentamaan loppukesällä?

Aluejohtaja Sami Viitanen YIT Suomi oy:stä kertoo, että rakennusluvan jälkeen on tarkoitus aloittaa hankkeen ennakkomarkkinointi. Se ajoittuu loppukevääseen, jolloin käynnistyspäätös voidaan tehdä kesällä ja työt aloittaa kesälomien jälkeen. ”Rakennusmateriaalien saatavuus vaikuttaa meilläkin sillä tavalla, että käynnistyspäätöksen yhteydessä täytyy varmistaa tiettyjen materiaalien saatavuus”, Viitanen sanoo.

Rakennusaika on arviolta reilut kaksi vuotta, eli jos rakentaminen alkaa loppukesällä 2022, tavoitteena on töiden valmistuminen vuoden 2024 puolella.

Tältä uudisrakennus näyttää visualisointikuvassa. Taustalla häämöttää Ilves-hotelli.

Viitasen mukaan keskeinen rakennuspaikka on monella tavoin hyvin haastava ja edellyttää tavanomaista hanketta enemmän ennakkosuunnittelua ja esimerkiksi sopimista naapureiden kanssa. ”Meillä on kokemusta tiiviistä keskustarakentamisesta muun muassa Hämeenpuiston nurkalla. Tunnistamme haasteet ja suhtaudumme niihin vakavasti. Ei tämä helppo paikka ole missään nimessä”, Viitanen kuvailee.

Tontin maapohjan Viitanen kertoo olevan kuitenkin kohtuullista. ”Pohjaolosuhteet ovat hieman anteeksiantavammat kuin monessa muussa paikassa.”

Arvotalo purettiin

Tontilla sijainnut vuonna 1925 valmistunut Otavallanhovin kolmikerroksinen arvotalo purettiin vuonna 2018 sädesienen aiheuttamien laajojen vaurioiden takia.

Tämä rakennus purettiin tontilta vuonna 2018. Se ehti seistä Tuomiokirkonkadun ja Otavalankadun kulmauksessa vuodesta 1925.

Asemakaavan muutoksella mahdollistettiin tontille Tuomiokirkonkadun puolelle viisi ja Otavalankadun puolelle kuusi täyttä kerrosta. Niiden lisäksi kaava sallii katon jyrkän sivulappeen sisään jäävät kerrokset sekä niiden yläpuolisen Tuomiokirkonkadun suuntaisen osan.

Kaavamuutoksesta valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Syynä oli uuden rakennuksen salliminen samalla tavoin leveämmälle Tuomiokirkonkadun katulinjasta kuin vanhakin rakennus oli. Valittaneiden taloyhtiöiden näkemyksen mukaan talon reunan olisi tullut asettua linjaan viereisten kortteleiden talojen kanssa. Uuden rakennuksen katsottiin myös vievän osalta naapuruston asunnoista valoisuuden, näkyvyyden ja avaruuden Ratinan suvannon suuntaan.

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt asiassa valituslupaa. Näin asemakaavan muutos sai lainvoiman.

Lue lisää: Ene ja Pentti Härkönen ostivat unelmiensa kodin arvoasunnosta Tampereelta – Seurasi kuitenkin piinaava painajainen: "Meistä alkoi tuntua epänormaalilta, kun toinen tyttäristä oksenteli öisin"

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut