Pukeeko Tampereen superkevät Hämeensillan patsaat taas pelipaitoihin? – kysyimme, kuka patsaita saa pukea ja milloin

Hämeensillan patsaista huolehtii Tampereen taidemuseo. Patsaiden pukemisesta on laadittu oma ohjeensa.

Wäinö Aaltosen Veronkantaja sekä kolme muuta Pirkkalalaisveistosta, Eränkävijä, Kauppias ja Suomen neito, ovat yksiä Tampereen tunnetuimmista maamerkeistä. Veronkantaja kuvattiin syyskuussa 2020.

22.4. 7:30 | Päivitetty 22.4. 12:58

Aamulehti

Käynnissä oleva jääkiekon SM-liiga, lähestyvä vappu ja jääkiekon MM-kisat... Nämä kaikki ovat tapahtumia, jotka tulevat eittämättä näkymään Tampereen katukuvassa tulevina viikkoina.

Tampereella on totuttu siihen, että Hämeensiltaa reunustavat patsaat, eli Pirkkalaisveistokset, saavat välillä ylleen erilaisia asusteita, kuten pelipaitoja tai teekkarilakin. Mutta kuka saa patsaita pukea ja milloin?

Lupa taidemuseolta

Tampereen julkiset patsaat ja veistokset ovat kaupungin kulttuuriomaisuutta, ja niistä huolehtii Tampereen taidemuseo.

Taidemuseo voi antaa luvan patsaiden väliaikaiseen pukemiseen ei-kaupallisten, Tampereen kaupungin historian tai tamperelaisuuden kannalta merkittävien tapahtumien yhteydessä. Patsaiden pukemisesta on laadittu ohje, joka on hyväksytty Tampereen kaupungin julkisen taiteen ohjausryhmässä.

Lue lisää: Katso tallenne ainutlaatuisesta operaatiosta: Hämeensillan legendaariset patsaat palasivat omille paikoilleen yön pimeydessä

”Harkitsemme jokaisen lupahakemuksen tapauskohtaisesti, sillä veistosten pukeminen on myös resurssikysymys. Ensisijaiset tehtävämme liittyvät Tampereen kaupungin taideomaisuudesta huolehtimiseen, julkisen taiteen sijoitustoimintaan, näyttelyihin ja yleisötyöhön”, Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö Suvi-Mari Eteläinen kertoo.

Hämeensillan legendaariset patsas palasivat omille paikoilleen yön pimeydessä syyskuussa 2020. Pirkkalaisveistokset oli kuljetettu turvaan ratikkatyömaan alta syksyllä 2017.

Luvan hakija vastaa

Taidemuseon pukemisohjeissa on huomioitu teosturvallisuus. Materiaalien tulee esimerkiksi olla pehmeitä kangasmateriaaleja, jotka eivät vahingoita patsaita. Pukeminen ja riisuminen myös suoritetaan taidemuseon veistos­konservaattorin tai museomestarin valvonnassa.

Lue lisää: Tampereen Keskustorin suihkulähteeseen tuskin kiipeillään enää, MM-kultajuhlissa hävinnyttä koristetta ei ole löytynyt vieläkään: ”Kyseessä on taideteos”

Luvan hakija vastaa kaikista pukemiseen liittyvistä kustannuksista. Luvan hakija on korvausvelvollinen vahinkojen sattuessa, joten riittävä vastuuvakuutus on oltava. Lupa-anomus patsaiden pukemiseen tulisi toimittaa taidemuseolle viimeistään kaksi kuukautta ennen suunniteltua tapahtumaa.

Hämeensillan patsaille puettiin jääkiekkojoukkue Tapparan pelipaidat huhtikuussa 2015. Tappara pelasi silloin finaaleissa, mutta mestaruuden vei Kärpät.

Maaliskuussa 2017 patsaille puettiin ylleen sekä Ilveksen että Tapparan pelipaidat. Tamperelaisjoukkueet kohtasivat tuolloin puolivälieräsarjassa. Jatkoon ja aina mestaruuteen asti eteni Tappara.

Vappuperinne

Vappuna teekkareilla on ollut perinteisesti tapana lakittaa Hämeensillan Suomen neito -patsas. Ratikkatyömaan vuoksi Suomen neitoa ei voitu lakittaa vuosina 2018–2020, vaan sen sijaan lakitettiin Konsulinsaaren Kultakutri.

Tänäkään vuonna Suomen neito ei teekkarilakkiaan saa. ”Teekkarit ovat anoneet lupaa Kultakutrin lakitukseen Konsulinsaaressa, joka on myös hyvä vaihtoehto”, kommentoi Tampereen kaupungin katuinsinööri Marko Korpela.

Aamulehti kysyi asiasta tarkemmin Tampereen Teekkareilta.

”Mielellämme edelleen Suomen neidon lakittaisimme, sillä tässä on pitkät perinteet jo takana”, Tampereen Teekkarien kulttuurimestari Josefiina Aitalaakso vastaa. Aitalaakson mukaan Suomen neidon lakittamista ei ole kielletty, mutta ratikan vuoksi se ei kuitenkaan ole mahdollista.

”Suurimpana ongelmana on, että ratikka ei suostu pysähtymään lakituksen ajaksi. Katsojia on tapahtumalla niin paljon, että koko Hämeensillan liikenne olisi katkaistava, erityisesti katsojien turvallisuuden vuoksi.”

”Haluamme varmistaa, että lakitus on tapahtumana myös katsojille mieluinen ja turvallinen, jolloin Kultakutrin lakitus on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto.”

Suomen neito -patsas sai päähänsä teekkarilakin vappuna 2013. Nosturiauton kiireiden vuoksi lakki painettiin patsaan päähän perinteestä poiketen vasta vapunpäivänä.

Urheilukisat

Tampereen taidemuseolta kerrotaan, että niin kevään jääkiekon SM-liigaan kuin MM-kilpailuihinkin liittyen on saapunut joitain lupa-anomuksia patsaiden pukemisesta.

Tampereen kaupungin julkisen taiteen ohjausryhmä linjasi maaliskuun lopulla patsaiden pukemisen periaatteista urheilutapahtumien osalta. Lupa koskee esimerkiksi vain lajien merkittäviä pääsarjoja ja perustuu laji- ja sukupuolitasa-arvoon. Pukemisen täytyy myös tapahtua finaalin tai finaalisarjan aikana ja päättyä 48 tunnin päästä finaalivoitosta.

Lue lisää: Näin jääkiekon MM-kisat tulevat näkymään Tampereen katukuvassa – Kisavalmistelut alkavat Nokia-areenassa jo toukokuun alussa, jolloin voidaan vielä pelata liigafinaaleja

Lue lisää: Kiekkofinaalit ovat palanneet Tampereelle – Katso laaja kuvakooste: Tällaisissa tunnelmissa yleisö valmistautui ensimmäiseen finaaliotteluun

Oikaisu 22.4.2022 kello 10.43: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että teekkarit lakittavat patsaan ylioppilaslakilla. Oikea termi lakille on teekkarilakki.

Päivitetty 22.4.2022 kello 12.57: Lisätty Tampereen Teekkarien kulttuurimestarin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut