Passijono on Tampereen poliisilaitoksella edelleen pitkä – toimi näin, jos tarvitset passia nopeasti: ”Kesä on yleensä ruuhkaisin aika”

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin Pirkanmaalla. Esimerkiksi Tampereella pääpoliisiaseman edustalle on muodostunut pitkä jono useana aamuna. Aamulehti seurasi jonotusta suorassa lähetyksessä torstaina.

Tampereen pääpoliisiaseman edustalle muodostui torstaiaamuna jonoa heti aamusta. Lupapalvelun ruuhkat ovat jatkuneet jo pidempään.

20.4. 21:11 | Päivitetty 21.4. 19:03

Aamulehti

Tampereen pääpoliisiasemalla on jo pitkään ollut kovat jonot lupapalveluihin, kun monet ovat innostuneet hakemaan esimerkiksi passia tai henkilökorttia. Aamulehti seurasi jonotusta suorassa lähetyksessä torstaiaamuna.

Katso videotallenne:

Miltä lupajonot näyttävät nyt, Tampereen pääpoliisiaseman lupapalveluiden lupaesihenkilö Tomi Sallinen?

”Ajanvaraukset ovat aivan täynnä, ja jonot ovat edelleen aamuisin pitkiä. Joka arkipäivä kello 11 asti voi ilmoittautua jonoon. Joskus viimeiset ihmiset on palveltu neljään mennessä, joskus kello 14–15 mennessä”, Sallinen kertoo. ”Jonottamalla asioiminen on tarkoitettu pääsääntöisesti todella kiireellisiä asioita varten. Jos asiakirjan tarve ei ole välitön, toivomme ihmisten asioivan ajanvarauksen kautta.”

Pisimmillään jonotus voi siis kestää viisi tuntia. Sallisen mukaan ihmiset hakevat nyt pääsääntöisesti passeja.

Lupapalveluiden ovi aukeaa kello 8 muina aamuina paitsi tiistaisin, jolloin sisään pääsee kello 9. Sisään päästyään asiakas ilmoittautuu infoon, ja kun asiakkaan vuoro tulee, hänet kutsutaan tiskille nimellä. Lupatoimistossa on asiakasvessa ja vesiautomaatti. Lupa-aulan perällä oleva kahvila on myös asiakkaiden käytössä.

Taustalla korona ja sota

Kuinka pitkä jono aamuisin on?

”Aamulla jono menee yleensä aseman viereisen parkkipaikan kupeeseen. Kyllä siinä varmaan 20–30 ihmistä on vähän ennen kahdeksaa jonossa niinä päivinä, kun avataan kahdeksalta.” Sallisen mukaan kukaan ei ole odotellut aamulla oven takana teltassa. ”Muutamia retkituoleja on jonottajilla kyllä näkynyt.”

Miten jonottajat ovat suhtautuneet tilanteeseen?

”Osa on ollut todella tuohtuneita ja osa hyvin ymmärtäväisiä – he ovat maininneet, että oma vika, kun ovat jättäneet asian viime tinkaan. Monet myös toivottavat tsemppiä virkailijoillemme.”

Tampereen pääpoliisiaseman lupapalvelun ruuhkat ovat jatkuneet jo pidempään. Ruuhkien syyksi kerrotaan koronapurkauma ja Ukrainan sota. Ihmiset jonottivat pääpoliisiasemalla vesisateessa kiirastorstaina 14. huhtikuuta.

Miksi jonot ovat yhä pitkät?

”Tässä on varmasti edelleen koronapurkaumaa: korona-aikana lupa-asiakirjoja ei haettu entiseen tahtiin. Myös Ukrainan tilanne on aiheuttanut ruuhkaa passi- ja henkilökortti­hakemuksiin. Osa on lakkoillessa tullut jonottamaan, kun nyt on aikaa.”

Valmistautuvatko jotkut siis poistumaan tarvittaessa maasta, jos sota laajenisi Suomeen?

”Osa asiakkaista on maininnut meneillään olevan kriisin mahdollisen leviämisen uuden passin hakemisen syyksi.”

Kesä ruuhkaisin aika

Onko mitään helpotusta jonoihin luvassa?

”Poliisihallitus on antanut laitoksille lisämäärärahoja jonojen purkamiseen, mutta vie aikaa, ennen kuin palkattava henkilö on tiskissä palvelemassa asiakkaita. Toive on, että jonot rauhoittuisivat, mutta kesä on edessä, ja kesä on yleensä ruuhkaisin aika passien osalta.”

Toisin kuin monet ovat ymmärtäneet, Sallisen mukaan passien ja henkilökorttien toimitusajat eivät ole viivästyneet, vaan toimitusaika on edelleen korkeintaan kaksitoista arkipäivää. Toimitusta pystyy kiirehtimään lisämaksusta.

Joskus mainittiin, että saatettaisiin pitää lupalauantai. Onko tällaista tulossa?

”Sellaista ei ole nyt tiedossa, mutta toki se aina on mahdollista, että sellaisia järjestettäisiin lähitulevaisuudessa. Tiedotamme, jos tällaisia päiviä tulee. Palvelimme juuri lupa-asiakkaita lauantaina ja sunnuntaina 2.–3. huhtikuuta ajanvarauksella.”

Tällaisena jono kiemurteli Tampereen pääpoliisiaseman edustalla 8. maaliskuuta.

Kaikki asemat käyvät

Mitä kannattaa tehdä, jos passin tarvitsee nopeasti?

”Jos passille on todella akuutti tarve, suosittelen täyttämään hakemuksen verkossa. Ohjelma ilmoittaa, jos tarvitsee käydä poliisiasemalla. Mikäli ei tarvitse, passin saa ilman poliisiasemalla käyntiä.”

”Mikäli vaaditaan käyntiä, suosittelen tulemaan hyvissä ajoin aamulla jonoon. Ensimmäiset ovat yleensä tulleet jonoon noin tunti ennen aseman aukeamista eli seitsemältä. Jos ensimmäisenä tulee, pääsee ensimmäisenä palveltavaksi, ja kahdeksan jälkeen on asia hoidettu.”

”Ellei tarve ole akuutti, ajanvarausaikoja aukeaa vuorokauden vaihteessa joka päivä yksi päivä lisää kymmenen viikon päähän eli nyt heinäkuun alun paikkeille. Aikoja yritetään lisätä myös lähiviikoilla aina, kun resurssitilanne sallii. Paljon tulee tarjolle myös peruttuja aikoja, mutta ne varataan nopeasti.”

Sallisen mukaan asiakas voi hakeutua passi- tai henkilökorttihakemusta varten minkä tahansa paikkakunnan poliisiasemalle, joka tarjoaa lupapalveluita. Jonotus­mahdollisuus kannattaa tarkistaa poliisin verkkosivuilta.

”Pirkanmaalla on tällä hetkellä aika täyttä: sekä Valkeakoski, Tampere että Kangasala ovat hyvin täynnä. Keuruulle ensimmäinen vapaa aika on 15. kesäkuuta.”

Viime kesänä matkustusrajoitusten muuttuminen ja henkilökorttien kysynnän kasvu ruuhkauttivat lupapalvelua. Tämä ruuhka kuvattiin Tampereen pääpoliisiasemalla 30. kesäkuuta 2021.

Milloin asemalle?

Milloin poliisiasemalle on pakko tulla, kun hakee tai uusii passia tai henkilökorttia?

”Ellei ole kuuden vuoden aikana antanut sormenjälkeä poliisille.”

Mistä voi tarkistaa, milloin on antanut poliisille viimeksi sormenjäljen?

”Kannattaa tehdä verkkohakemus. Se kertoo, pitääkö käydä poliisiasemalla vai ei. Verkkohakemus on myös halvempi kuin poliisiasemalla tehty hakemus.”

Tomi Sallinen muistuttaa, että aiemmin henkilökorttiin ei ole vaadittu sormenjälkeä, ja siksi kaikkien 2. elokuuta 2021 jälkeen henkilökorttia uusineiden pitää käydä poliisiasemalla antamassa sormenjälki, jos sitä ei ole antanut kuuden vuoden aikana passihakemuksen yhteydessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut