Miten käy Tampereen koululaisten luokkaretkien, jos opettajien uusi lakko toteutuu? ”Voi miettiä, lähdetäänkö retkiä siirtämään”

Tampereen kaupungin perusopetuksen opetusjohtaja Ville Raatikainen vastasi peruskoululaisten luokkaretkiä koskeviin kysymyksiin.

Aamulehti seurasi Lentävänniemen koulun kolmasluokkalaisten luokkaretkeä Seitsemisen kansallispuistoon toukokuussa 2014.

21.4. 8:00

Aamulehti

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon lakko sulki Tampereen peruskoulut viime viikolla kahdeksi päiväksi. Ammattiliitot JHL, Jyty ja Juko ovat antaneet lakkovaroituksen uudesta viikon kestävästä lakosta, joka alkaisi 3. toukokuuta.

Työtaistelu koskisi muun muassa järjestäytyneitä opettajia ja koulunkäynninohjaajia. Toukokuu on perinteisesti koulujen luokkaretkiaikaa.

Lue lisää: Katso tallenne: Jukon Tampereen paikallisryhmä osoitti mieltään Frenckellin aukiolla – ”Taannoinen sovintoesitys oli pohjanoteeraus”

Pitääkö lasten nyt pelätä luokkaretkiensä peruuntumista, Tampereen kaupungin perusopetuksen opetusjohtaja Ville Raatikainen?

”Selvitimme asian äsken, kun kaikki meidän rehtorimme olivat koolla. Meillä on koko tämän kokoisessa kaupungissa ihan yksittäisiä luokkaretkiä tuolle mahdolliselle uudelle työtaistelun ajankohdalle sovittuna. Sitä voi miettiä, lähdetäänkö retkiä siirtämään. Jos siirto ei onnistu, niin ne lähtökohtaisesti valitettavasti peruuntuvat. On kysymys yhdestä tai kahdesta luokkaretkestä tällä ajankohdalla.”

Onko oppilaita, joita asia koskee, informoitu vielä asiasta?

”Lakkovaroitus tuli kiirastorstaina, keskiviikko on sen jälkeen vasta toinen päivä koulussa. Emme ole vielä lähteneet tällaista miettimään, kun emme tiedä, toteutuuko lakko. Onneksi ajankohta on sellainen, että silloin ei luokkaretkiä vielä mahdottomasti ole, ne painottuvat toukokuun loppupäähän.”

Ville Raatikainen kuvattiin vuonna 2016 Aamulehden auditoriossa kouluturvallisuusseminaarissa.

Minkä verran luokkaretkiä nykyisin järjestetään ja millä vuosiluokilla?

”Kaikilla vuosiluokilla voidaan tehdä luokkaretkiä. Yleensä mitä pienemmistä oppilaista on kyse, sitä pienempimuotoisia retket ovat. Alakoulun oppilailla vuosiluokilla 1–6 tapahtumat painottuvat leirikoulumaisesti 6.-vuosiluokkaan ja yläkoululaisilla vuosiluokilla 7–9 se vaihtelee melko paljon.”

Ovatko koululaisten ulkomaanreissut vielä tauolla?

”Nyt ovat ensimmäiset reissut koronan jälkeen. Saksan kielen lukijoita oli Saksassa käymässä, se on minun tiedossani. Näitä ei kerätä kaupungin tasolla, vaan koulut aina merkitsevät ne lukuvuosi­suunnitelmaan.”

Miten tuleva lakko vaikuttaisi koulun toimintaan, menisivätkö koulut taas kiinni?

”Ihan samalla tavalla luultavasti tapahtuisi, järjestäytymisen aste on Tampereella niin korkea. Samanlaiset reunaehdot pätevät siinä lakossa. Järjestäytyneet koulunkäynninohjaajat ovat myös samaan aikaan lakossa, joten ainakin opetuksen järjestämisen edellytykset ovat vähintään yhtä huonot kuin aiemmissa lakkopäivissä.”

Jouduttaisiinko viikon koulutauon takia jo miettimään koulun jatkamista kesäkuulla myöhempään?

”Näitä asioita arvioidaan myöhemmin.”

Voitaisiinko lakon aikana luokkaretki järjestää niin, että opettajien sijaan mukaan lähtisikin vanhempia?

”Se on opetustoimintaa, joka merkitään koulun lukuvuosi­suunnitelmaan. Silloin kun koulun lukuvuoden työ keskeytetään, niin se ei voi olla koulun toimintaa.”

Onko siis täysin pois suljettu vaihtoehto, että vanhemmat korvaisivat opettajat retkellä?

”Sitä ei voisi kutsua opetukseksi. Kun lukuvuoden työ keskeytetään, niin silloin kunta, eli opetuksen järjestäjä, ei järjestä opetusta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut