Katupölyn vuoksi ilmanlaatu on ollut Tampereella paikoin jopa erittäin huono – katujen harjaus on nyt käynnissä täydellä teholla

Tampereen keskustan alue ja suurin osa asuinalueiden väylistä on perinteisesti pyritty siivoamaan vappuun mennessä, mutta tänä vuonna puhdistus jatkuu pidempään myöhäisen kevään tulon vuoksi.

Hiekoitussepelin harjaukset ovat alkaneet täydellä teholla Tampereella. Katupölyn vuoksi ilmanlaatu on ollut ajoittain jopa erittäin huono. Tältä katupöly näytti Pispalankadulla keskiviikkona 20. huhtikuuta.

20.4. 17:47

Aamulehti

Hiekoitussepelin harjaukset ovat alkaneet tällä viikolla täydellä teholla Tampereella.

”Keskustan osalta kadut pitäisi saada puhdistettua ennen MM-kisoja, muut alueet tulevat sitten vähän viiveellä. On kaikkien etu, että kadut saadaan pian puhdistettua”, kertoo työpäällikkö Antti Sorvali Tampereen infra oy:sta.

Tampereella pelataan miesten jääkiekon MM-kisat 13.–29. toukokuuta.

Keskustan alue ja suurin osa asuinalueiden väylistä on perinteisesti pyritty siivoamaan vappuun mennessä, mutta tänä vuonna puhdistus jatkuu pidempään myöhäisen kevään tulon vuoksi. Hiekoitussepeliä on myös kaduilla nyt Sorvalin mukaan keskimääräistä enemmän.

Lue lisää: Katupölyn määrä kasvoi erittäin suureksi Tampereella, kun kadut kuivuivat – kysyimme, voiko hengitys­oireet erottaa virusten aiheuttamista

Työpäällikkö Antti Sorvalin mukaan hiekoitussepeliä on Tampereen kaduilla nyt talven jäljiltä keskimääräistä enemmän. Pispalan valtatiellä kuvattiin keskiviikkona.

Tuskin käyttöön uudelleen

Kun hiekoitussepeli on harjattu pois kaduilta, se välivarastoidaan. Osa sepelistä menee hyötykäyttöön ja osa maankaato­paikalle. Sorvalin mukaan kaupungilla on tiettyjä kohteita, joissa sepeliä voidaan hyötykäyttää esimerkiksi tietyömailla.

Sorvali kertoo, että nyt päättyneenä talvena Tampereella myös uudelleenkäytettiin osa edellisen talven hiekoitussepelistä.

”Kokemukset siitä olivat aika huonoja. Sepelin sekaan oli jäänyt liikaa hienoainesta. Se paakkuuntui ja aiheutti ongelmia laitteiden kanssa. Nyt näyttää siltä, että tulevana talvena ei välttämättä enää uudelleenkäytetä.”

Jotta hiekoitussepeli ei pääsisi pöllyämään, se kastellaan ennen harjausta. Sää ei tällä viikolla juuri hiekoitussepelin poistossa ole avuksi. Viikosta ennustetaan aurinkoista.

Paikoin jopa erittäin huono

Katupölyä on Tampereella ilmassa jo paikoin runsaasti. Katupöly on pääasiassa hiekoitussepeliä ja hienoksi jauhautunutta asfalttia, jota erityisesti nastarenkaat jyrsivät tien pinnasta. Tuuli ja liikenne nostavat pölyä tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.

Ilmanlaatu oli tiistaina Tampereella paikoin huono tai jopa erittäin huono: hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuuksien raja-arvot ylittyivät Epilän, Kalevan ja Pirkankadun mittausasemilla.

Pölyämisen ehkäisemiseksi hiekoitussepeli kastellaan ennen harjausta. ”Meillä on sitä varten kasteluautoja ja tietyissä kalustoissa on myös samassa laitteessa kastelu­ominaisuus”, Sorvali sanoo.

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään. Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Erityisen herkkiä katupölylle ovat astmaatikot, hengitystie- ja sydänsairaat, pienet lapset sekä ikääntyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut