Tampereen katukuvaan saapui 700 kaupunkipyörää – Viime vuonna takkuisesti alkaneeseen kokeiluun on nyt tehty parannuksia

Tampereen kaupunkipyöräkausi käynnistyi perjantaina.

Kaupunkipyöriä Mustanlahdenkadulla pääkirjasto Metson lähellä Tampereella.

15.4. 17:12

Aamulehti

Sale-tunnuksilla teipatut Tampereen kaupunkipyörät ovat saapuneet katukuvaan. Kausi alkoi perjantaina 15. huhtikuuta ja jatkuu lokakuun loppuun.

Sovelluksen kautta lainattavia pyöriä on 700. Pyöriä voi lainata pyöräparkeista, joita on 95 ympäri kaupunkia.

Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtaja Mika Periviita kertoo, että viime kesän jälkeen kaupunkipyöräjärjestelmään on tehty useita muutoksia, joiden taustalla on saatu palaute.

Muutoksia on tehty esimerkiksi uusimalla sovellus sekä laskemalla hintoja.

Periviita sanoo, että kaupunki sai viime vuonna paljon palautetta 30 minuutin käyttöajasta, joka koettiin liian lyhyeksi. Periviita kertoo tehneensä saman havainnon myös omien käyttökokemusten perusteella, ja nyt käyttöaikaa nostettiin 45 minuuttiin.

Periviita kertoo, että pyöräparkkeja on aseteltu pääosin raitiotien varrelle, ja niitä on lisätty erityisesti Kauppiin Lukonmäkeen sekä Hallilaan. Täysin uutena alueena on Hervanta, josta pyörän voi lainata useammasta paikasta.

Pyöriä voi lainata pyöräparkeista, joita on 95 ympäri kaupunkia.

Käyttöä halutaan

Periviita arvioi, että alkava kaupunkipyöräkausi menee paremmin kuin edellinen.

Hän sanoo, että viime vuonna haasteita toi esimerkiksi se, että pyörät tulivat käyttöön vasta kesäkuun loppupuolella. Tilanne on hänen mukaansa nyt toinen, sillä liikkeellä ollaan täysin eri volyymilla.

”Halumme järjestelmälle käyttäjiä. Tämä on kestävää liikennettä, ja jos tästä on apua joukkoliikenteen jatkoksi tai muuten liikkumiseen, puoltaa järjestelmä paikkaansa.”

Periviita arvioi, että tamperelaisten lisäksi kaupunkipyörät löytävät käyttäjiä turisteista. Hän sanoo, että turistit saattavat käyttää pyöriä jopa paikallisasukkaita helpommin.

”Tampereen katukuvassa nämä ovat vielä uusi juttu, mutta muualla Euroopassa nämä on tuttu juttu ja ne tunnistetaan varmasi.”

Kaupunkipyörien pikaopas

Käyttöä varten tarvitaan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, johon rekisteröidytään ja jolla maksetaan pyörän käytöstä.

Käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi (4 euroa), kuukaudeksi (7 euroa) tai koko kaudeksi lokakuun loppuun asti (25 euroa). Kaikki vaihtoehdot sisältävät rajattoman määrän korkeintaan 45 minuutin matkoja.

Pyörä otetaan käyttöön avaamalla sovellus ja valitsemalla kaupunkipyöräasema sovelluksen kartalta. Listalta valitaan haluttu pyörä, sen tunnistaa sen pyörän rungossa näkyvän numerosarjan avulla, jonka jälkeen lukitus aukeaa.

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 45 minuuttia, palauta pyörä asemalle ja kuittaa matka lopetetuksi sovelluksessa. Voit aloittaa uuden matkan samalla tai eri pyörällä.

Jos käytät pyörää yli 45 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu.

Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Tämän yli menevästä ajasta peritään 80 euron viivästymismaksu.

Matkan jälkeen palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Kun palautat pyörän, kiepauta punainen vaijeri telineen ympäri ja kiinnitä se pyörän lukkoon. Jos asema on täynnä, voit lukita pyörän kiinni toiseen pyörään.

Lopeta matka sovelluksessa ja odota, että saat vahvistuksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Tampereen kaupungin sivuilta löytyvästä kartasta näet paikat, joista pyörän voi ottaa käyttöön.

Lähde: Tampereen kaupunki

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut