Katso tallenne: Jukon Tampereen paikallisryhmä osoitti mieltään Frenckellin aukiolla – ”Taannoinen sovintoesitys oli pohjanoteeraus”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko jäsenliittoineen vaati tiistaina Tampereella järjestetyssä mielenilmauksessaan muun muassa yksityisen ja julkisen sektorin välistä palkkaeroa kiinni kurovaa palkkaohjelmaa.

Jukon paikallisryhmä järjesti tänään Tampereella mielenilmauksen julkisen alan oikeudenmukaisemman palkkauksen puolesta.

12.4. 10:59 | Päivitetty 12.4. 17:51

Aamulehti

Neuvottelujärjestö Jukon Tampereen paikallisryhmä järjesti tiistaina 12.4. alkaen kello 13 mielenilmauksen kunta-alan ammattilaisten oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta Frenckellin aukiolla. Aamulehti näytti tapahtuman suorana tässä jutussa.

Voit katsoa tapahtuman tallenteelta:

Mielenilmaus järjestettiin Jukon kaksipäiväisen lakon yhteydessä, joka alkoi tiistaina Tampereella ja Kuopiossa.

Lakon piiriin kuuluvat muun muassa sosionomit, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö ja kuraattorit.

Lue lisää: Näin kunta-alan lakko näkyy Tampereella – Katso tästä kaikki vaikutukset kouluihin, päiväkoteihin ja sote-palveluihin

Mielenilmauksessa oli myös runsaasti edustusta esimerkiksi sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiasta. Järjestön puheenjohtaja Jenni Karsio tuomitsi puheessaan kovasanaisesti valtakunnansovittelijan kunta-alan työriitaa koskevan sovintoehdotuksen.

”Taannoinen sovintoesitys oli pohjanoteeraus. Haluamme, että päättäjät ja työnantajat kuulevat viestimme.”

Työvoiman houkuttelemiseksi tulisi palkkausta Karsion mukaan saada ylöspäin myös sosiaalialalla. Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille.

”Sosiaalityöntekijöiden palkat esimerkiksi täällä Tampereella ovat varsin huonossa jamassa. Sosiaalityöntekijät valmistuvat yliopistosta maisteritasoisista tutkinnoista. Palkkasuositus sosiaalityöntekijöille on tällä hetkellä yli 4 000 euroa kuussa, mutta täällä ollaan melkein tuhat euroa siitä jäljessä”, Karsio kertoi Aamulehdelle.

Tiistaiseen mielenosoitukseen otti osaa muun muassa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenistöä.

Myös opettajat vaativat lisää palkkaa

Mukana mielenosoituksessa oli myös muun muassa opetusalan ammattijärjestö OAJ:n edustajia. OAJ on Jukon jäsenliittona mukana lakossa.

OAJ:n järjestöjohtajan Pasi Pesosen mukaan opettajien palkat laahaavat suhteessa yksityisen sektoriin esimerkiksi niin kutsuttujen palkkaliukumien eli yritys- tai palkansaajakohtaisten palkankorotusten puuttuessa.

Opettajat vaativatkin monivuotista palkkaohjelmaa, jolla eroa yksityiseen sektoriin saataisiin kurottua.

”Kunnissa ei makseta niin hyvää palkkaa kuin vastaavan vaatimustason tehtävissä yksityisellä sektorilla.”

Vaaditun palkkaohjelman mukaan useamman vuoden ajan joka vuosi niin kutsuttujen normaalikorotusten päälle tulisi siis ylimääräinen palkankorotus.

Myös työssä jaksamisessa on Pesosen mukaan ongelmia kunta-alalla laajemminkin. Opettajien työtehtävien lisääntyminen on johtanut hänen mukaansa myös uupumisiin.

”Entistä enemmän tulee viestiä siitä, että ihmiset eivät jaksa opettajan työssä ja harkitsevat alan vaihtoa. Kevyemmillä töillä saa paremman tai vähintään saman palkan kuin opettajien tehtävissä.”

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii monivuotista palkkaohjelmaa, jolla palkkaeroa yksityiseen sektoriin saataisiin kurottua.

Julkisen sektorin palkkataso yksityisestä jäljessä

Mielenilmauksessa mukana olleen Tampereen insinöörien varapuheenjohtajan Perttu Mukkalan mukaan palkkaus ylipäänsä julkisella sektorilla on jäljessä yksityisestä.

”Suurin ongelma on se, että 10–20 vuoden ajan julkinen sektori on systemaattisesti jäänyt yksityisestä sektorista jälkeen. Vuodessa tai kahdessa sitä ei korjata millään, joten haluamme pidemmän palkkaohjelman, jolla sitä lähdetään korjaamaan.”

Palkankorotuksilla pidettäisiin Mukkalan mukaan huoli myös julkisen sektorin toimintakyvystä.

”Kymmenen vuoden sisään nykyisistä tekijöistä jää valtava määrä eläkkeelle. Jos meillä ei ole vetovoimaa julkisella puolella, niin me emme saa myöskään työntekijöitä, jolloin joudumme supistamaan palveluita.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut