Särkänniemen suurten suunnitelmien asemakaava hyväksyttiin – valtuusto äänesti palauttamisesta

Perussuomalaiset olivat keskenään eri linjoilla asiassa. Esitys palauttamisesta valmisteluun hävisi äänin 63–3, 1 äänesti tyhjään.

Särkänniemen suunnittelualueelle halutaan myös lisää asukkaita. Asemakaavanmuutos mahdollistaa sen.

11.4. 8:04 | Päivitetty 13.4. 14:37

Aamulehti

Särkänniemen suuret muutossuunnitelmat etenivät maanantaina, kun Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavamuutoksen alueella. Asian palauttaminen valmisteluun hävisi äänin 63–3, 1 tyhjä.

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina kello 17. Kokousta pystyi seuraamaan suorana tässä jutussa. Suora lähetys on päättynyt.

Esityksen palauttamisesta teki valtuutettu Aarne Raevaara (ps.). Hän kertoi, että hän suhtautuu kriittisesti asemakaavamuutokseen siksi, että se ei ota riittävästi huomioon huvipuistoa.

Hän ei halua siksi asumista alueelle. ”Tampereen kaupunki tarvitsee sinne huvipuistoalueen”, hän korosti.

Hän pelkäsi sitä, että raha ei tule yhtiöitettynä kaupungin kassaan ja hänen mielestään hotellikapasiteettia on jo riittävästi.

Sen sijaan saman puolueen varavaltuutettu Yrjö Schafeitel (ps.) korosti uudistusten tuomaa rahaa. Hän kertoo, että Särkänniemen huvipuiston tulot kolminkertaistuisivat, eikä hän siksi kannattanut Raevaaran tekemää esitystä palauttamisesta.

Raevaaran esitystä kannatti valtuutettu Lassi Kaleva (ps.), joka kertoi pitävänsä uutta siltaa edelleen ongelmana. Hän sanoi, että on olemassa riski, että tietyn tuulen vallitessa matkustajalaiva menee päin siltaa.

Kaleva oli huolissaan myös parkkipaikkojen riittävyydestä. ”Jos sää on huono, on mukavampi, että auto on lähellä.”

Raevaaran ja Kalevan lisäksi saman puolueen Marika Puolimatka äänesti palauttamisen puolesta, Antti Moisander tyhjää ja Schafeitel puheenvuorojensa mukaisesti palauttamista vastaan.

400 paikkaa tarjolle

Alueelle on suunniteltu esimerkiksi hotellia, vesielämysten ympärille rakentuvaa kohdetta, ravintola- ja tapahtumakatua sekä järvikeskusta, joka keskittyy järviluontoon ja -matkailuun.

Särkänniemi

Asemakaava-alueen pinta-ala on 42,7 hehtaaria, josta noin 7,9 hehtaaria on vesialuetta.

Alue rajautuu pohjoisessa Näsijärveen, lännessä Sahanteränkatuun ja Onkiniemeen, etelässä Paasikivenkatuun ja rataan sekä idässä Ranta-Tampellan asuinalueeseen.

Särkänniemi aiotaan yhdistää Tampereen keskustaan kevyen liikenteen Särkänsillalla Kortelahden yli. Alueelle suunnitellaan myös yli 700 asukkaan asuinkorttelia.

Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) korosti, että Särkänniemen pysäköintiin tarvittavat 400 paikkaa voidaan turvata, mutta paikalle toivotaan väkeä esimerkiksi jalan, pyörällä ja ratikalla. Uudesta sillasta on Jäntin mukaan kokonaiskehittämisen kannalta enemmän hyötyä kuin haittaa.

Valtuutettu Jouni Sirén (vas.) toivoi, että matkustajalaivaliikenteen tarpeet ja laivureiden tilanne otetaan huomioon suunnitelmaa toteuttaessa. Jos silta haittaisi näitä, hän miettisi sillan paikan uudelleen.

Kokoomuksen valtuutettu Anne-Mari Jussila sanoi, että mahdollisuuksiin nähden alue on alikäytetty. ”Elämyspuisto on se, mitä perheet ja myös nuoret aikuiset hakevat.”

”Ei muuta kun eteenpäin”, totesi vihreiden valtuutettu Jaakko Stenhäll, joka korosti kulttuuritilojen tarvetta ja sillan nopeaa rakentamista.

Kokoomuksen valtuutettu Kalervo Kummola sanoi, että kaupunginhallitus on kaavaa esittäessään ajatellut nimenomaan kaupungin parasta. Hän korosti, että Särkänniemi hakee kumppaneita rakentamiseen, joten Raevaaran pelkäämää konkurssia ei olisi edessä.

”Hotellit ovat usein täynnä. Sekin sinne tarvitaan”, Kummola sanoi.

Kaupunginvaltuutettu Sirpa Pursiainen (kd.) kannatti kaavan hyväksymistä, mutta kiinnittäisi huomiota alueen vetovoimaisuuteen niin, että se huomataan myös ulkomailla.

Myös valtuutettu Olga Haapa-aho (vihr.) liittyi Raevaaran esittämien perusteluiden ihmettelyyn.

”On todella surullista, kuinka pienellä käytöllä alue on nyt suuren osan vuodesta”, hän sanoi.

Valtuutettu Mikko Aaltonen (vas.) sanoi, että alueen pitää tukea kaupungin yhtiötä. ”Kauneusvirhe kannaltani on silta- ja satama-asia.”

Muutkin kaavat läpi

Asemakaavamuutos osoitteeseen Kangasalantie 120 Vehmaisiin hyväksyttiin esityksen mukaan runsaan keskustelun ja äänestysten jälkeen.

Vehmaisten kaavan palautusehdotus hävisi äänin 19–49, yksi tyhjä. Asian pöydällepanosta äänestettiin. Se hävisi äänin 17–50.

Valtuutettu Schafeitelin tekemä hylkäämisesitys hävisi 50–16, yksi tyhjä.

Myös Pyynikin Trikoon käyttötarkoituksen muutos ja rakennusoikeuden täsmentyminen hyväksyttiin.

Pitkokallion ranta-asemakaava hyväksyttiin.

Juttua päivitetty 11.4.2022 kello 21.19: Poistettu jutusta lähetysikkuna ja lisätty tieto suoran lähetyksen päättymisestä.

Oikaisu: 13.4.2022 kello 14.37 muutettu Aarne Raevaaran etunimi oikeaksi. Se oli jutussa aiemmin virheellisesti Antero.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut