Jukon lakko sulkee peruskoulut ja päiväkoteja Tampereella tällä viikolla – Katso tästä kaikki vaikutukset kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Kunta-alan palkansaajajärjestöjen lakkosarjan on määrä jatkua Jukon lakolla tiistaina ja keskiviikkona Tampereella.

Leinolan koulussa Tampereella syötiin lounaaksi eväitä kunta-alan lakon takia 29.3.2022.

6.4. 19:55 | Päivitetty 11.4. 13:17

Aamulehti

Kunta-alan palkansaajia edustava neuvottelujärjestö Juko aloittaa 12.–13. huhtikuuta työseisauksen Tampereella ja Kuopiossa. Uudesta kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta ei syntynyt maanantaina sopua.

Mikäli sopimusta ei synny 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Tällä hetkellä lakko on jo käynnissä Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa. Lakko alkoi 6. huhtikuuta ja loppuu 7. huhtikuuta. Lakon aikana kaupunkien koulut ja päiväkodit pysyvät kiinni. Lakkojen piirissä on yhteensä lähes 7 000 opettajaa.

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Lakko on osa kunta-alan palkansaajajärjestöjen Jukon, JHL:n ja Jytyn lakkosarjaa. Sen ensimmäinen osan aikana muun muassa päiväkoteja suljettiin useissa kaupungeissa eikä kouluissa tarjoiltu lämmintä ateriaa.

Kokosimme tähän juttuun mahdollisen lakon vaikutuksia Tampereella.

Lue lisää: Kunta-alan kaksipäiväinen lakko alkoi Tampereella tiistaina – Katso tästä kaikki vaikutukset busseihin, lapsiperheisiin, liikuntapaikkoihin ja sote-palveluihin

Lue lisää: Näin lakko näkyy 400 oppilaan koulussa Tampereella: etenkin erityistä tukea tarvitsevilla vaikea tilanne luokassa – Keskustorilla toivottiin nopeaa ratkaisuehdotusta

Peruskoulut

Opetus Tampereen perusopetuksessa keskeytetään lakkopäivien ajaksi 12.–13. huhtikuuta. Asiasta kerrottiin oppilaiden vanhemmille oppilashallintojärjestelmä Wilman kautta keskiviikkona.

Perusopetuksen 1. ja 2. luokan oppilaille järjestetään keskeytyspäivien ajan kerhotoimintaa kello 8–16.

Lakon toteutuessa lukuvuosi joudutaan keskeyttämään, koska koulutyön toteuttaminen ilman riittävää opetushenkilöstöä vaarantaa merkittävästi perusopetuslain mukaisen oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. Opetusalan ammattijärjestö OAJ on mukana Jukon lakossa tiistain ja keskiviikon, mikäli sopua ei synny. OAJ on Jukon jäsenliitto.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että Tampereella lähdettiin siitä ajatuksesta, ettei lukuvuotta tarvitsisi keskeyttää lakon vuoksi, mutta sijaisia ei saatu tarpeeksi. ”Tämä esitys lukuvuoden keskeyttämisestä tehtiin sivistys- ja kulttuurilautakunnalle turvallisuussyistä”, Järvelä sanoo.

Opetushallituksen verkkosivuilla kerrotaan, että lukuvuoden keskeyttämisestä voi seurata esimerkiksi se, että opetusta jatkettaisiin vielä ennalta ilmoitetun kevätjuhlapäivän jälkeen, mikäli opetussuunnitelman tavoitteita ei muutoin voida saavuttaa.

Lukuvuoden keskeyttäminen edellyttää lautakunnan päätöstä. Asiasta päätetään Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunnan ylimääräisessä kokouksessa perjantaina 8. huhtikuuta.

Päiväkodit

Tampereen varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo, että lakon aikana päiväkotien lapsiryhmiä tai päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan ja keskittämään palvelua tiettyihin päiväkoteihin.

Lakon aikana päiväkodit ovat auki kello 7–16, esiopetusryhmät kello 7.30–15. Lapsia voidaan ottaa kyseisinä päivinä hoitoon ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan hoitoon kyseisinä päivinä.

Ateriapalvelut toteutuvat lakon aikana Pirkanmaan Voimian kautta. Lapset saavat ruokalistan mukaista ruokaa kyseisinä päivinä.

Jos lakko alkaa, lasten kuljetuksia ei voida järjestää päiväkoteihin tai esiopetusyksiköihin palveluiden rajaamisen vuoksi.

Lakon aikana suljettuna ovat seuraavat päiväkodit: Iidesranta, Terälahti (myös esiopetus), Sorila (myös esiopetus), Ankkari, Kissankulma, Messukylä, Helapuisto, Pallopuisto, Lukonmäki, Lintulampi, Lamminpää, Kalkku, Tohloppi, Koulukatu ja Pispala.

Mikäli lakko toteutuu, vanhempia tiedotetaan poikkeusjärjestelyistä vielä päiväkotikohtaisesti.

Lukiot

Sammon keskuslukion rehtori Tuija Ylöniemi kertoo, että jos lakko toteutuu, Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat jatkavat opiskelua itsenäisesti rehtorin ohjeiden mukaisesti kotona. Mikäli lukion opettaja ei osallistu lakkoon, silloin opettaja opettaa opiskelijoita etänä lukujärjestyksen mukaisesti. Opettaja ilmoittaa mahdollisesta opetuksesta itse opiskelijoille.

Lakon piiriin eivät kuulu yksityiset lukiot tai valtion koulut. Siten ulkopuolella Tampereella ovat Kalevan lukio, Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, Tampereen Rudolf Steiner -koulu ja Tampereen ruotsalainen koulu - Svenska samskola i Tammerfors.

Opettajien palkat tapetilla

Opetusalan ammattijärjestö OAJ tavoittelee Jukon kanssa tällä neuvottelukierroksella monivuotista palkkaohjelmaa , joka korjaisi kunta-alan palkkakuilua suhteessa yksityiseen sektoriin.

”On todella kummallista, että vuodesta toiseen joudutaan työnantajan kanssa vääntämään opettajien palkoista, että saataisiin edes sama kuin muut palkansaajat. Pitäisi olla työnantajallekin selvää, että nyt on palkitsemisen, ei rankaisun aika”, toteaa OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Luukkaisen mukaan opettajia ei voi syyttää liiasta lakkoherkkyydestä, sillä viimeksi kunnan palveluksessa työskentelevät opettajat ovat olleet lakossa liki 40 vuotta sitten.

Mielenilmaus myös Tampereella

Jukon, JHL:n ja Jytyn yhteinen kunta-alan päämielenilmaus Palkkapäivä järjestettiin 5. huhtikuuta Helsingissä. Mielenilmauksessa vaadittiin arvostusta kunta-alan ammattilaisille.

”Vuosikausia kunta-alan ammattilaisten ansiokehitys on jäänyt muista jälkeen. Se on epäreilua, ja tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa”, Luukkainen painottaa.

Mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun, mielenilmaus kunta-alan työntekijöiden puolesta järjestetään Tampereella tiistaina 12. huhtikuuta kello 13 alkaen Frenckellin aukiolla.

Tapahtumassa kuullaan liittojen edustajien puheenvuoroja.

Päivitetty 6.4. kello 21.02: Lisätty tieto siitä, että lukuvuoden keskeyttäminen voi tarkoittaa esimerkiksi opetuksen jatkumista kevätjuhlan jälkeen.

Päivitetty 7.4. kello 10.51: Lisätty tieto siitä, että lakon ulkopuolella ovat valtion ja yksityiset koulut.

Päivitetty 11.4. kello 13.16: Lisätty tieto siitä, että lakko toteutuu tiistaina Tampereella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut