Näin lakko alkoi Tampereella: Ylilääkäri ennakoi vaikeita tunteja, lakkovahdit valvoivat ovilla – ”Olen huolissani nuorista ja alan vetovoimasta”

Hoitajien lakon ensimmäinen aamupäivä oli rauhallinen Taysin pääovilla ja päivystyksessä Acutassa.

Sairaanhoitaja Kristiina Korhonen (oik.) oli lakkovahtina Taysin pääovien edessä ensimmäisenä lakkopäivänä. ”Vanhempana kollegana mä olen huolissani nuorista ja alan vetovoimasta”, Korhonen sanoi.

1.4. 16:17

Aamulehti

Perjantaina aamupäivällä Tampereen yliopistollinen sairaalan (Tays) pääovilla ja Päivystys Acutan sisäänkäynnin luona oli rauhallista ja hiljaista.

Sairaanhoitaja Kristiina Korhonen seisoi lakkovahtina Taysin pääovien edessä. Pikkupakkasessa varjossa oli kylmä, vaikka lakkovahdit olivat pukeutuneet toppatakkeihin ja punaisiin liiveihin.

”Peukutuksia ja hymyjä on saatu kannustukseksi. Kivasti ihmisiltä tulee tsemppiä.”

Korhonen oli tullut lakkovahdiksi yhdeksältä, ja vahtivuoro jatkui puoleen päivään saakka. Ohikulkija tuli kysymään, mihin kyynärsauvat saa palauttaa. Lakkovahdit neuvoivat häntä kysymään sisällä infotiskiltä.

Lue lisää: Perjantaina alkanut hoitoalan lakko sulki sairaaloita Pirkanmaalla, päivystys keskitetty Acutaan – Katso tästä lakon vaikutukset ja toimintaohjeet potilaalle

Lakkovahti huolissaan nuorista

Korhonen on tehnyt sairaanhoitajan töitä 29 vuotta. Aluksi Taysissa, välillä Ruotsissa ja yksityisellä puolella, ja nyt taas uudelleen Taysissa. Hän on vakituinen sisäinen sijainen lastenklinikalla ja tekee tarpeen mukaan potilastyötä eri osastoilla, kuten lasten päivystyksessä ja teho-, infektio- ja kirurgisella osastolla.

”Tässä työssä pitää olla hyvin muuntuvainen, ja se on hienoa, että on hyvät kollegat.”

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Korhonen on lakossa. Hän toivoo, että ratkaisu saadaan pian, koska lakko ei ole kiva tilanne potilaille eikä hoitohenkilökunnallekaan. Silti tehyläisenä hän haluaa tehdä oman osuutensa.

”Vanhempana kollegana olen huolissani nuorista ja alan vetovoimasta. Näille asioille pitää tehdä nyt jotain. Me tarvitsemme nuoria ihmisiä pysymään tällä alalla”, Korhonen sanoo.

Myös Acutassa rauhallista

Taysin päivystyksen Acutan ylilääkäri Mikko Franssila totesi kello 10 jälkeen olevan vielä rauhallista, mutta hän odotti ruuhkaa iltapäiväksi.

”Ruuhkatunnit alkavat kohta, ja oletan, että vaikeaa tulee olemaan.”

Franssila kertoi, että Valkeakosken päivystys on suljettu, ja Acutan päivystyksessä oli ensimmäisenä lakkopäivänä työvuorossa noin kolmanneksen vähemmän työntekijöitä kuin tavallisesti.

Ensimmäisenä lakkopäivänä Taysin Acutassa oli töissä noin kolmanneksen vähemmän henkilökuntaa kuin tavallisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut