Näsijärven tekosaaren työmaalta löytyi este, jota ratikan täytyy kiertää – kaupunki salasi ongelman

Helmikuussa aloitetun Tampereen Näsisaaren maansiirtotöissä on löytynyt vaarallinen kaasuputki, jonka olemassaolosta ei tiedetty. Tekosaaren rakentaminen jouduttiin keskeyttämään myöhään maanantai-iltana. Kaasuputken siirtäminen on lähes mahdotonta. Tieto vuodettiin Aamulehdelle työmaalta.

Näsisaaren työmaalla näytti tältä 23. maaliskuuta 2023.

1.4. 6:30

Aamulehti

Näsisaaren täyttötyömaalta tulevan saaren keskeltä on maanantaina iltapäivällä löytynyt kaasuputki, jonka olemassaolosta ei tiedetty. Kyseessä on Santalahden rannassa itä–länsisuunnassa kulkeva siirtoputki.

Löydön jälkeen maansiirtotyöt keskeytettiin. Kaupunki yritti pitää työmaan ongelmat julkisuudelta piilossa, kunnes sillä olisi ollut esittää tapa, jolla töitä voidaan jatkaa. Putkilöydöksen vuoti Aamulehdelle turhautunut maansiirtokoneen kuljettaja, joka oli määrätty näön vuoksi ajamaan dumpperiaan tyhjänä kiviaineskasan ja tekosaaren väliä, jotta työmaan keskeytyminen ei olisi paljastanut.

Kun Aamulehti vieraili saarityömaalla, ilmeni, että kaasuputken lisäksi työmaalta on löytynyt kokonainen venttiiliasema suoja-aitoineen.

Kaupungille on aiemminkin sattunut pahoja yllätyksiä kaasuasemien kanssa. Näsisaaren lähistölle Santalahteen valmistui keväällä 2020 kaupungin puisto, johon piti mahtua jopa 25 000 kävijän tapahtumia. Loppuvuonna kuitenkin valmiin puiston keskeltä täysin yllättäen löytyi aidattu venttiiliasema, jonka turvaetäisyydet estävät jättitapahtumien pitämisen.

Näsisaaresta nyt löytynyt kaasuputki ja venttiiliasema ovat osa samaa verkostoa, joka kulkee Santalahden rantapuiston alla.

Aamulehti sai haltuunsa aineistoa, jota on käsitelty Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen kriisityöryhmässä maanantaista lähtien. Kyseessä on tarkka suunnitelma toisen saaren rakentamiseksi nyt rakennettavan Näsisaaren pohjoispuolelle. Suunnitelmassa kaasuasema jää aitauksineen keskelle Näsisaarta ja ratikkalinjaus kiertää kaasuaseman uuden saaren kautta.

Myös uudessa suunnitelmassa Näsisaareen tulee asuntoja sekä ratikkalinjaukselta vapautuvaan tilaan saunoja ja nudistiranta. Piirustuksissa uusi saari on nimetty Veerasaareksi.

Kaupunkiympäristön suunnitteluosaston pääjohtaja Kari Meptén vastaa kysymykseen, miten kaupungilla voi olla muutaman päivän jälkeen hyvin yksityiskohtainen suunnitelma, jota ei ole nähty aiemmin julkisuudessa:

”Yritykset hakevat kaupungilta lupaa mitä kiinnostavimpiin suunnitelmiinsa, jotka me sitten kaavoituksessa hylkäämme tai vesitämme täysin, koska emme pidä tyylikkäästä kaupunkikuvasta emmekä muutoksesta vaan vallan illuusiosta. Näitä yritysten lähettämiä hylättyjä ehdotuksia meillä on siten kaapit väärällään aivan joka puolelta kaupunkia, joten tähänkin tarkoitukseen sopiva löytyi helposti. Luonnollisesti vesitimme sen ensin.”

Tämä kaasuverkoston venttiiliasema havaittiin yllättäen loppuvuonna 2020 keskellä Tampereen Santalahden tapahtumapuistoa, joka oli valmistunut edellisenä keväänä. Asema varoetäisyyksineen esti isojen tapahtumien järjestämisen puistossa, jonka idea on isojen tapahtumien järjestäminen. Vastaava venttiiliasema löytyi maanantaina keskeltä tulevaa Näsisaarta.

Kaasuputken siirtämistä ei edes yritetä. Putki, asema ja aitaus saavat jäädä paikoilleen tulevien asuintalojen, saunojen ja rannan viereen. ”Olemme totuttaneet tamperelaiset siihen, että luonnonkauniita paikkoja kehystävät hirviömäisen rumat, mieluiten teollisen henkiset betoni- ja rautarakennelmat. Tämä tai Santalahden kaasuasemahan eivät tunnu missään, kun vertaa vaikka Ratinan rantatiehen tai Naistenlahden voimalaitoksen julkisivuun”, Meptén sanoo.

Valmisteluaineistosta ilmenee, että kaupungin kriisityöryhmä on tällä viikolla käyttänyt eniten aikaa tekosaarten nudistirannan ideointiin ja yksityiskohtaiseen suunnitteluun. ”Nudistiranta ratikkareitin varressa on lupaava konsepti varsinkin kaupallisesti, mutta jostain syystä yrityksiltä ei löytynyt sellaiseksi valmista suunnitelmaa, joten piti piirrellä itse.”

Näsisaaren ja Veerasaaren rannat on uudessa suunnitelmassa reunustettu suurilla kivenlohkareilla. ”Noudatamme Helsingistä omaksumaamme prinsiippiä: kivenlohkareilla, raudalla ja betonilla estämme asukkaita koskemasta luontoon ja varsinkin veteen sekä teemme ympäristöstä tarpeeksi kovan. Tämä toimii erinomaisesti Santalahden puiston rannassa ja Ratinan suvannossa sekä esimerkiksi Ranta-Tampellassa. Olen ylpeä siitä saavutuksesta, että meillä on kahden järven välissä mieletön määrä rantaviivaa, mutta olemme onnistaneet eristämään asukkaat vesirajasta kutakuinkin täydellisesti”, Meptén sanoo.

”Hämeenpuistosta ja Kalevan puistotieltä saatiin taannoin mukavasti puustoa pois häiritsemästä, mutta niihin pitää saada lisää kiveä. Tuomiokirkonkadun uudistus oli hieno onnistuminen. Siitä meinasi ensin tulla mukava kävelykadun pätkä, mutta saimme lopulta siitä kivenkovan rännin, jossa ei turhaan aikaansa vietä.”

Näsisaaren tuore poikkeussuunnitelma on nähtävillä 1. huhtikuuta Suomen Aasiyhdistyksen kotisivuilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut