Aamulehti
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja ammattiliitto Jytyn kaksipäiväinen lakko Tampereella alkoi tiistaina 29. maaliskuuta. Lakko vaikuttaa laajasti Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palveluihin.
Koostimme lakon vaikutuksia tähän juttuun.
Joukkoliikenne
Bussivuoroista jää ajamatta Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen mukaan noin kolmannes. Viime torstaina aamupäivällä kerrotun tiedon mukaan linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58 ja 82 eivät liikennöisi lainkaan.
Lisäksi lakko koskisi osaa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista.
Muut bussilinjat ja ratikat liikennöivät mahdollisen lakon aikana normaalisti. Lakko saattaa vaikuttaa myös joukkoliikenteen asiakaspalvelun toimintaan.
Käytännössä Tampereen seudun joukkoliikenteessä kunta-alan lakko koskettaa Tampereen kaupunkiliikenteen eli TKL:n ajamia linjoja, ei yksityisten liikennöitsijöiden. Tästä syystä se ei koske myöskään ratikan liikennöintiä, koska siellä liikennöitsijänä on VR.
Oman bussivuoronsa tilanteen voi tarkistaa Nyssen reittioppaasta, jonne lakon aikainen tilanne päivitetään maanantaina 28. maaliskuuta 2022.
Lapsiperheet
Lapsiperheiden palveluista lakko vaikuttaa kotipalveluun ja perhetyöhön, joiden kotikäyntejä joudutaan mahdollisesti perumaan.
Varhaiskasvatuksen osalta noin 20 prosenttia kaupungin päiväkodeista, eli yhteensä noin 16 päiväkotia, suljetaan lakon ajaksi. Suljettavat yksiköt ovat pääsääntöisesti pieniä päiväkoteja, kuten esimerkiksi Koulukadun ja Lintulammen päiväkoti. Suluista on tiedotettu huoltajille päiväkotikohtaisesti.
Sulkujen lisäksi lakko vaikuttaa päiväkotien aukioloaikoihin. Lakkopäivinä päiväkodit aukeavat aamulla seitsemältä ja sulkeutuvat iltapäivällä neljältä. Esiopetusryhmät aukeavat puoli kahdeksalta ja sulkeutuvat iltapäivällä kello kolme. Normaalitilanteessa päiväkodit ovat auki aamukuudesta iltakuuteen.
Suurimmassa osassa päiväkodeissa tarjoillaan lakkopäivinä lounasruokana puuroa. Lakko ei kuitenkaan vaikuta Kukkapellon, Kämmenniemen, Talvitien ja Tuomikujan päiväkoteihin. Ateria- ja puhtauspalvelut näissä yksiköissä toteutetaan normaalisti.
Lakko vaikuttaa myös perhepäivähoidon järjestelyihin. Tällöin varahoito pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan päiväkodeissa. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla.
Lakkopäivien aikana perusopetuksessa oppitunnit järjestetään lukujärjestyksen mukaisina. Lakosta johtuen kouluilla voi kuitenkin olla rajoitetusti koulunkäynninohjaajia ja kouluvalmentajia, joten oppilaiden tukea ja ohjausta pystytään järjestämään vähemmän.
Tuomi Logistiikan mukaan lakkopäivinä ei pystytä järjestämään koulukuljetuksia.
Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan kello 8–16. Kerhotoiminta keskitetään Puistokouluun sekä Annalan, Raholan ja Kissanmaan kouluihin. Kerhoa tarjotaan ensisijaisesti näiden koulujen erityisen tuen oppilaille, mutta tarpeen mukaan myös muiden koulujen oppilaille. Yksityiset palveluntuottajat, kuten Ahjola ja Ilves, järjestävät lakkopäivinä kerhotoimintaa normaalisti.
Lakko ei vaikuta seuraavien koulujen ateria- ja puhtauspalveluihin: Etelä-Hervannan koulu, Hatanpään koulutalo, Puistokoulu ja Erho-yksikkö, Peltolammin koulu, Kämmenniemen koulu, Talvitien koulu ja Terälahden koulu.
Lakko ei vaikuta myöskään Hatanpään lukion, Koulutuskeskus Valon, Lempäälän Virta-kampuksen eikä Tredu Mediapoliksen, Metsätien, Pirkkalan, Kangasalan, Oriveden, Nokia Kivimiehenkadun, Nokia Pikkukorventien ja Virtain toimipisteisiin.
Muissa kouluissa ja oppilaitoksissa ei lakon aikana ole mahdollista tarjota lämmintä ruokaa. Koululounaaksi tarjotaan mehukeittoa, smoothieta, välipalakeksejä, hedelmiä ja leipää. Halutessaan oppilaita kehotetaan ottamaan kouluun omia eväitä.
Tays
Lakko vaikeuttaa huomattavasti muun muassa Taysin eri toimipisteiden välinehuoltoa ja sairaalahuoltoa, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Tämän vuoksi Taysissa voidaan toteuttaa tiistain ja keskiviikon aikana vain päivystyksellisiä ja kaikista kiireisimpiä suunniteltuja leikkauksia sekä polikliinisiä toimenpiteitä.
Leikkaustoimenpiteiden ja polikliinisten toimenpiteiden peruutukset pyritään ilmoittamaan henkilökohtaisella soitolla potilaille. Myös jotkut toimenpiteet ja poliklinikkakäynnit saatetaan joutua perumaan vasta sairaalaan tultaessa, tiedotteessa todetaan.
Lakko vaikuttaa Taysin toimintaan monella muullakin tavalla. Taysin mukaan se voi vaikuttaa esimerkiksi suoriin numeroihin vastaamiseen, hoitopalautteiden viivästymisiin ja uusien kutsuaikojen lähettämiseen. Yhteydenotot sairaalaan voivatkin lähipäivinä vaikeutua ja puhelinvaihde ruuhkautua eikä normaaleja neuvontapalveluja ole tarjolla.
Tays kehottaakin siirtämään omaa hoitoa koskevat yhteydenotot myöhempään ajankohtaan, ellei kysymys ole henkeä uhkaavasta tilanteesta. Hätätilanteessa kannattaa soittaa hätänumeroon 112. Myös päivystysavun numero 116 117 on käytössä lakon aikana.
Tays tiedottaa lakon aikaisista palveluista verkossa osoitteessa tays.fi/lakko.
SuPer ja Tehy ovat jättäneet lakkovaroituksen noin 25 000 hoitajaa koskevasta lakosta, jonka olisi määrä alkaa tämän viikon perjantaina. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan neuvottelut ovat kuitenkin vielä niin kesken, että mahdollisen lakon vaikutuksia on ennenaikaista arvioida.
Kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut
Tampereella lakko ei vaikuta sairaaloiden, vanhainkotien tai asumis- ja kotiateriapalveluiden ateriapalveluihin, tiedottaa Pirkanmaan Voimia oy.
Ikäihmisten osalta päiväkeskukset ovat avoinna normaalisti, mutta lakon vuoksi kuljetuksia niihin ei voida järjestää. Lähitoreilla ravintolapalvelut eivät ole käytössä.
Kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksista Pappilanpuisto ja Wärjäämö ovat lakon aikana kokonaan kiinni. Nuutisarka ja Tuomikallio pidetään auki, mutta niihinkään ei voida järjestää kuljetuksia lakon vuoksi.
Kunnossapito
Tampereen kaupungin mukaan yleisten alueiden kunnossapitoon voi aiheutua viivästyksiä. Liukkautta torjutaan käytettävissä olevilla resursseilla normaalin tärkeysjärjestyksen mukaisesti.
Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna, mikäli olosuhteet sen turvallisesti mahdollistavat, mutta kentillä ja laduilla ei ole kunnossapitoa. Pukuhuoneet eivät ole myöskään käytössä.
Liikuntapaikat
Lakko sulkee Pyynikin, Tesoman ja Hervannan uimahallit kahdeksi päiväksi. Myös osa tamperelaisista sisäliikuntatiloista on suljettuna lakon ajan, tiedottaa kaupunki.
Sisäliikuntapaikoista Kaukajärven vapaa-aikatalo ja Nääshalli ovat avoinna. Hervannan vapaa-aikakeskus ja Vuoreksen koulukeskus ovat suljettuina. Muiden sisäliikuntapaikkojen aukioloajoissa on vaihtelua. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on myös suljettuna.
Jäähallien aukioloissa Tesomalla ja Hakametsässä on muutoksia, joista saa ajantasaista tietoa Timmi-varauskalenterista.
Tampereen uintikeskus on kuitenkin avoinna normaalisti, samoin kuin liikuntapalvelujen asiakaspalvelukin.
Kulttuuripalvelut
Tesoman ja Kaukajärven kirjastot ovat kiinni. Omatoimikirjastot palvelevat vain omatoimikirjastoina ilman palveluaikaa.
Sara Hildénin taidemuseossa saattaa lakon vuoksi olla rajoituksia aukioloissa ja palvelujen laajuudessa.
Päivitys 28.3. klo 15.28: Lisätty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedot.
Päivitys 28.3. klo 17.00: Lisätty tiedot suljettavista päiväkodeista.
Päivitys 28.3. klo 18.22: Päivitetty juttuun tieto lakon alkamisesta.
Päivitys 28.3. klo 18.41: Lisätty Juhani Sandin kommentti.
Päivitys 28.3. klo 21.49: Lisätty liikuntapaikkojen tiedot. Lisätty otsikkoon liikuntapaikat.
Päivitys 29.3. klo 00.10: Lisätty perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tiedot, jotka puuttuivat jutusta.