Miksi Sasky haluaa ostaa suojellun ja remonttia vaativan Yo-talon? – Näin kuntayhtymä­johtaja vastaa

Koulutuskuntayhtymä Sasky jätti perjantaina ostotarjouksen Tampereen Ylioppilastalosta.

Koulutusyhtymä Sasky jätti perjantaina ostotarjouksen Tampereen ylioppilastalosta. Kuvassa Yo-talo 13. maaliskuuta 2020.

21.3. 12:51

Aamulehti

Tampereen kaupunki perustelee myyntihalujaan sillä, ettei Ylioppilastalo sovi sen muihin toimintoihin. Mitkä ovat koulutuskuntayhtymä Saskyn motiivit?

”Tarvitsemme lisätilaa kasvaneelle opiskelijamäärälle, ja haluamme panostaa omiin kiinteistöihin vuokratilojen sijaan. Tampereella vuokrataso on aika korkea”, kommentoi koulutuskuntayhtymä Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Lue lisää: Koulutusyhtymä Sasky haluaa ostaa Tampereen legendaarisen Yo-talon – ”Me panisimme sen kuntoon”

Sitä, minkä suuruisen tarjouksen Sasky on Tampereen kaupungille Ylioppilastalosta tehnyt, Lahti ei paljasta.

Lahden mukaan Ylioppilastalon yksi kiinnostava ominaisuus on sen keskustasijainti. ”Haluamme pysyä keskusta-alueella. Meillä on jo opetustiloja Koulukadulla, Kehräsaaressa ja uusimpana Pyynikillä sijaitseva Haapasen huvila.”

Sopii opetukseen

Lisäksi Lahden mukaan Ylioppilastalo sopisi hyvin Saskyn opetuskäyttöön. Saskyn ostotarjouksen ehtona oli, että tiloja täytyy voida käyttää opetustarkoituksiin. Lahti ei näe tässä ongelmaa. ”Meillä on laaja opetuskokonaisuus, joka tukee tätä Ylioppilastalon niin sanottua perustehtävää, eli tapahtumajärjestämistä. Teemme jo nyt paljon yhteistyötä viihdeteollisuusalan kanssa.”

Lue lisää: Tampereen kaupunki haluaa myynnissä olevan Yo-talon jatkavan keikkapaikkana – maanhankinta­päällikkö: ”Sillä tavalla rakennuksen historia saa jatkumoa”

Saskyn opetustarjonnassa on myös ravintola-alan koulutusta, ja Ylioppilastalossa toimii Aleksin ravintoloihin kuuluva Tiiliholvi. Lahti kehuu koulutuskuntayhtymän ja Aleksin ravintoloiden tehneen jo näin ennakkovaiheessa hyvää yhteistyötä keskenään.

”Olemme esimerkiksi pohtineet, että Ylioppilastalon sisäpihalla sijaitsevassa 150 neliön rakennuksessa voisi järjestää leipomo- tai kesäkahvilatoimintaa.”

Lahden mukaan olisi tarkoitus, että Ylioppilastaloa myös remontoitaisiin opetuksellisesti, kuten Haapasen huvilaa. ”Samalla sitoutamme opiskelijoita projekteihin ja he pääsevät näkemään kättensä jäljen”, hän perustelee.

Mikäli Tampereen kaupunki hyväksyy ostotarjouksen, koulutuskuntayhtymä on valmistautunut varaamaan Ylioppilastalon kunnostamiseen 2–2,5 miljoonaa euroa. Lahti uskoo summan olevan riittävä.

Uudiskohde tulisi kalliiksi

Mutta miksi hankkia suojeltu remonttikohde modernien, opetuskäyttöön suunniteltujen tilojen sijaan?

”Tosiasia on se, että jos alkaisimme haaveilla tontista keskusta-alueelta, johon rakennettaisiin modernit oppilaitostilat, pelkästään se tontti olisi aika kallis.”

Lahti ottaa jälleen esimerkiksi Haapasen huvilan. ”Siinä on 1 600-neliöinen oma tontti, joka jo itsessään on Tampereella kova sana. Saimme ostettua koko rakennuskokonaisuuden käytännössä tontin hinnalla ja vaikka käytimme remonttiin 1,2 miljoonaa euroa, neliöhinta ei ollut kovin kallis.”

Korjattu 21.3.2022 kello 15.11: Jutussa puhuttiin virheellisesti koulutusyhtymästä. Oikea termi on koulutuskuntayhtymä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut