Tampereella ukrainalaiset lapset pääsevät kouluun vaikka heti: ”Meillä oli valmiina viranhaltija, joka hallitsee suomen ja ukrainan kielet” – tässä koulussa opetus alkaa

Opetusohjelmassa on alkuvaiheessa suomen kielen alkeita, taide- ja taitoaineita sekä vierailuja.

Tampereelle saapui ryhmä ukrainalaisia pakolaisia Puolan rajalta 3. maaliskuuta.

15.3. 11:28 | Päivitetty 16.3. 10:05

Aamulehti

Tampereella on valmius aloittaa heti kaksi opetusryhmää Ukrainasta sotaa paenneille lapsille. Tiistaina aamulla ei vielä tiedetty, koska aloitetaan. Se vaatii muun muassa koronakaranteenien päättymisen.

”Emme odota täysiä ryhmiä, vaan aloitamme heti kun lapset ovat valmiita tulemaan mukaan”, Tampereen sivistyspalvelujen palvelualueen apulaispormestari Matti Helimo (vihr.) sanoo.

Tampereella on tiistaina 15.3. aamulla tiedossa oli 30 peruskouluikäistä ukrainalaisia, muutaman tunnin kuluttua heitä oli jo 45. ”Tilanne elää koko ajan”, sanoo Helimo.

Opetus alkaa Pellervon koulussa ja aluksi on kaksi ryhmää, toinen alakouluikäisille ja toinen yläkouluikäisille. Opettajia on kaksi, molemmat osaavat sekä suomea että ukrainaa. Lisäksi mukana on koulunkäyntiavustaja.

Lue lisää: Raskas matka Ukrainan rajalta päättyi hymyyn ja liikutukseen – Pirkanmaalainen avustusbussi saapui Tampereelle maanantaina

Kaksikielisten opettajien löytäminen ei ollut vaikeaa. ”Meillä oli valmiina viranhaltija, joka hallitsee suomen ja ukrainan kielet”, Helimo sanoo. Nyt aloittavien opettajien lisäksi tiedossa on jo kaksi muuta suomea ja ukrainaa osaavaa opettajaa.

Tampereen kaupunki on varautunut lisäämään opetusta, jos tarvetta ilmenee. ”Pellervon koulussa on tilaa kaikkiaan neljälle opetusryhmälle”, kertoo Helimo.

Pellervon rakennus on uusi. Ensimmäisenä sinne muutti Pellervon päiväkoti maaliskuussa 2021 ja elokuussa 2021 aloitti yksi ensimmäinen luokka.

”Pyrimme siihen, että syksyllä ukrainalaiset lapset käyvät kotiosoitteensa mukaista omaa lähikouluaan”, kertoo Helimo. Hän sanoo, että kevät on valmistavaa opetusta, ja suunnitelmissa oleva kesäkerho valmistaa myös kouluun.

Opetusohjelmassa on alkuvaiheessa suomen kielen alkeita, taide- ja taitoaineita sekä vierailuja. Tavoitteena on myös ohjata lapsia harrastuksiin muun muassa seuroihin. ”Meillä on hyvät yhteydet kolmannen sektorin harrastuksenjärjestäjiin muun muassa koulujen iltapäivätoiminnan kautta”, Helimo sanoo.

Oikaisu 16.3. klo 10.03: Toisin kuin aiemmin kerrottiin Pellervon koulurakennuksessa aloitti elokuussa 2021 yksi 1. luokka. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että rakennuksessa ei vielä ole koululaisia, ja alkuperäisen suunnitelman mukaan koulun oli määrä aloittaa ensi syksynä.

Päivitys 15.3. klo 11.35, 12.16, 15.58: Juttuun on lisätty ja täydennetty peruskouluikäisten ukrainalaisten määrää sekä tieto, että koulun aloittaminen vaatii muun muassa koronakaranteenien päättymisen sekä tietoa lasten tulevasta koulupolusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut