Kunta-alan lakko vaikuttaisi isoon osan Tampereen palveluista – ”Siellä on sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja”

Työtaistelun ulkopuolella ovat hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden suojeluun liittyvät tehtävät. Lakkorajoista neuvotellaan luottamushenkilöiden kanssa.

Lakko koskisi Tampereella muun muassa Pirkanmaan Voimiaa ja Tampereen Infraa.

13.3. 8:05

Aamulehti

Tampereelle on jätetty laaja kunta-alan työntekijöitä koskeva lakkovaroitus kahden päivän lakosta. Käytännössä kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöjen lakkovaroitus koskee sosiaali- ja terveyspalvelualaa, varhaiskasvatusta, kouluja ja kuntien teknisiä palveluja. Lakon piirissä ovat laajasti kunta-alan työehtosopimukset, kuten yleinen virka- ja työehtosopimus, opetushenkilöstön, tuntipalkkaisten, teknisten ja lääkärien työehtosopimukset.

”Tampereella tämä on erittäin laaja, siellä on sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Lue lisää: Tampereelle varoitus laajasta kunta-alan palkansaajien lakosta kuun lopulla – ”Toivomme, että sovittelusta löytyy ratkaisu”

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen. Ulkopuolella ovat esimerkiksi palo- ja pelastustehtävät, lääkehuollon tehtävät, terveydenhuollon päivystykset ja kiirevastaanotot. Niemi-Laine sanoo, että lakon rajauksista neuvotellaan työnantajan edustajien kanssa.

Lakkovaroitus

Julkisen alan unioni (JAU) ja Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö (JUKO) jättivät 11.3. Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen.

JAU on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) neuvottelujärjestö.

Lakko järjestetään 29.–30.3. ellei sitä ennen päästä sopuun työehtosopimusneuvotteluissa.

Tampereella lakko koskisi seuraavia työnantajia: Tampereen kaupunki, Tuomi Logistiikka oy, Pirkanmaan Voimia oy, Tampereen Infra oy, Tampereen Tilapalvelut oy, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tays Keskussairaalan ja Hatanpään sairaalan alueella sijaitsevat työntekijöiden hoitamat tehtävät ja toiminnot ja Monetra Pirkanmaa.

Nyt annettu lakkovaroitus on toinen. Aiempi varoitus koski Jyväskylää 23.–24. maaliskuuta.

Seuraavaksi neuvotellaan rajauksista

Tampereella ruokahuoltoa ja puhtaanapidon palveluja kaupungille tuottavan Tampereen Voimian liiketoimintajohtaja Tarja Alatalo sanoo, että mahdollinen lakko sulkisi monia palveluita. Siten myös Voimian palveluita tarvittaisiin lakon aikana vähemmän.

Ensimmäiseksi kuitenkin neuvotellaan, mitkä palvelut rajataan lakon ulkopuolelle. Alatalo sanoo, että aiemmin sairaaloiden ja hoivalaitosten ruokahuoltoon liittyvät tehtävät on tulkittu jääviksi lakon ulkopuolelle. ”Neuvottelut käydään luottamushenkilöiden kanssa.”

Hän lisää, että todennäköisesti monet paikat ovat kiinni, jolloin esimerkiksi ruokahuoltoa ei tarvita. Mahdollista on myös toimittaa huoneenlämmössä säilyviä yksittäispakattuja tuotteita, joita voidaan jakaa eväspaketteina esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, jos on tarvetta.

Opetusta mahdoton toteuttaa

Perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelä sanoo, että perusopetuksen puolella ehdittiin perjantaina katsoa aiempien lakkojen varautumissuunnitelmia. Hän sanoo, että jos lakko toteutuu suunnitellusti, selvitetään, miten pystytään järjestämään pienempien peruskoululaisten hoito päivän ajaksi, jos opetusta ei voida järjestää. ”Massaopetus ja etäopetus ovat mahdollisia, mutta lähiopetuksen järjestäminen on haastavaa.”

Tampereen Infran toimitusjohtaja Lauri Niemi sanoo, että välttämättömät toiminnat hoidetaan, mutta tarkemmin lakon rajauksesta neuvotellaan pääluottamushenkilön kanssa. Niemi lisää, että jos lakko toteutuu, ainakin rakentamisen työmaat hiljenevät.

Syvin näkemysero palkoista

Kunta-alan hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimusten neuvottelut keskeytyivät helmikuun lopussa ja siirtyivät valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan soviteltavaksi 8. maaliskuuta.

Niemi-Laine sanoo, että neuvotteluissa syvin näkemysero on palkkaohjelmasta ja kauden palkankorotuksista. Sopimuskauden palkankorotusvaatimuksia Niemi-Laine ei pidä riittävinä: ”Ei kaksi prosenttia riitä, se ostovoima on syöty jo.”

Palkkaohjelmassa on kyse useamman vuoden ohjelmasta, jolla julkisten alojen palkkoja nostettaisiin ja ohjelma ulotettaisiin koko kunta- ja hyvinvointialalle.

Mahdollista on myös, että lakko siirtyy. Työ- ja elinkeinoministeriöllä on työriitalain mukaan oikeus siirtää lakon alkua kahdella viikolla, mikäli suunniteltu lakko kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaa huomattavasti yleistä etua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut