Tampereelle varoitus laajasta kunta-alan palkansaajien lakosta kuun lopulla – ”Toivomme, että sovittelusta löytyy ratkaisu”

11.3. 12:41 | Päivitetty 11.3. 21:04

Aamulehti

Kunta-alan palkansaajien neuvottelujärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Jyty ja Julkisalan koulutettujen neuvotteluliitto JUKO ovat jättäneet Tampereen ja Kuopion kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen vauhdittaakseen tes-neuvotteluja. Asiasta tiedotti Jyty ry.

Kaksipäiväisen lakon Tampereella ja Kuopiossa on määrä alkaa tiistaina 29. maaliskuuta kello 00.01 ja päättyä keskiviikkona 30. maaliskuuta klo 23.59. Järjestöt kertovat, että lakkoon ryhdytään, jos osapuolet eivät ole päässeet sopuun ennen tätä.

Lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisten (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Työntekijäjärjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja, jotta neuvottelutulokseen päästäisiin. Tilanne kunta-alan neuvotteluissa on tällä hetkellä se, että työriidan sovittelu on alkanut valtakunnansovittelijan johdolla. Toisena osapuolena on sovittelussa on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Tämä on jo toinen JHL:n, Jytyn ja JUKO:n ilmoittama lakkovaroitus kunta-alan sopimusneuvotteluissa. Ensimmäinen lakkovaroitus koski kaksipäiväistä lakkoa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.-24. maaliskuuta. Käynnissä on ollut myös koko kunta-alaa koskeva viikon mittainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto 7.-13. maaliskuuta.

KT: Odotimme malttia

KT kertoo omassa tiedotteessa joutuneensa keskeyttämään neuvottelut, koska kaikki kunta-alan palkansaajajärjestöt olivat vaatineet suuria, ylimääräisiä palkankorotuksia.

KT laskee, että järjestöjen vaatimiin palkkaohjelmiin tarvittaisiin rahoitusta vähintään 12,4 miljardia euroa viiden vuoden aikana. Ne nostaisivat työvoimakustannuksia 19,2 prosenttia viiden vuoden aikana. Tämä loisi tarpeen nostaa jokaisen palkansaajan veroja keskimäärin 871 eurolla vuodessa.

KT kertoi maanantaina hakevansa lakkojen aloitushetkeen kahden viikon siirtymäaikaa työriitalain perusteella.

Lakon vaikutukset epäselvät

Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäisen mukaan mahdollisen lakon vaikutukset ovat vielä epäselvät.

”Lakkoilmoitus saatiin tänään, joten vaikutukset eivät ole luonnollisesti vielä selvillä ja niitä on vielä vaikea arvioida.”

Pietikäisen mukaan ”tilanne on ikävä”.

”Toivomme, että sovittelusta löytyy ratkaisu.”

Päivitys 11.3. kello 14.18: Artikkeliin on lisätty KT:n näkemys.

Päivitys 11.3. kello 21.04: Artikkeliin on lisätty Tampereen kaupungin näkemys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut