Ukrainasta saapuneilla karut olot Tampereen vastaanottokeskuksessa: ei vaatteita, ei nettiä, ei mahdollisuutta laittaa ruokaa – Näin kaupunki vastaa

Ukrainalaiset ovat kokeneet Kaupissa puutetta ainakin ukrainan kielen tulkeista, ruoan valmistukseen sopivasta keittiöstä, vaatteista ja internetyhteyksistä. Palvelujohtaja Maritta Närhi kertoo, että pakolaiset saavat ruokaa ja paikalle on tilattu myös tulkki.

Ukrainalaisia pakolaisia on saapunut Tampereelle Kaupin vastaanottokeskukseen kuluvalla viikolla kymmenittäin. Hätämajoituksessa esimerkiksi keittiön varustelutaso oli vaatimaton ja huoneita erottavat lasiseinät haittasivat yksityisyyttä.

9.3. 17:26

Aamulehti

Alkuviikon aikana Tampereelle on saapunut Ukrainasta kymmeniä pakolaisia muun muassa suomalaisten avustajien järjestämillä linja-autoilla

Osa pääsee majoittumaan ystäviensä ja tuttaviensa luona, mutta loput sijoittuvat kaupungin tarjoamiin tiloihin Kaupin vastaanottokeskukseen ja sen yhteydessä olevaan hätämajoitukseen.

Tampereen ukrainalaisten yhdistyksen toiminnassa mukana olevan Marina Govorukhan mukaan ukrainalaisten pakolaisten olot Kaupin vastaanottokeskuksen hätämajoituspaikassa ovat kuitenkin huonot. Hän vieraili keskuksessa tiistaina.

Hän kertoo, että puutetta on ollut ainakin ukrainan kielen tulkeista, vaatteista ja internetyhteyksistä.

Lue lisää: Raskas matka Ukrainan rajalta päättyi hymyyn ja liikutukseen – Pirkanmaalainen avustusbussi saapui Tampereelle maanantaina

Govorukha kertoo, että hän on ottanut yhteyttä Tampereen vastaanottokeskukseen apua tarjotakseen, mutta siitä on hänen mukaansa kieltäydytty ja kerrottu, että kaikki on valmiina.

”Henkilökuntaa ja ukrainan taitoisia tulkkeja on liian vähän”, sanoo Govorukha.

Etenkin vanhemmat, neuvostoaikoina eläneet ukrainalaiset eivät välttämättä puhu hänen mukaansa englantia.

Ongelmia on hänen mukaansa myös vastaanottokeskuksen työntekijöiden tylyssä asenteessa. Työntekijät ovat Govorukhan mukaan kertoneet keskuksen tarjoavan vain sängyn ja ruokaa, ei muuta.

Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen palvelut -yksikön palvelujohtaja Maritta Närhi kertoo, että ukrainankielinen tulkki tilattiin tiistaiksi isomman pakolaisryhmän saavuttua vastaanottokeskukseen.

Käytössä on hänen mukaansa myös etänä tuotettava tulkkausjärjestelmä.

Närhen mukaan pakolaisten tuloon on valmistauduttu palkkaamalla sairaanhoitajia ja sosiaaliohjaajia, minkä lisäksi keskuksessa työskentelee vapaaehtoistyöntekijöitä.

Osa Ukrainasta omalla kyydillä tulleesta 12 hengen ryhmästä sai huoneen, jossa ei ole yksityisyyttä, koska huoneessa on lasiovet. Tarjolla oli neljä patjaa, mutta ei peittoja.

Hätämajoituksessa olot ovat askeettiset

Ukrainasta saapuvat pakolaiset tulevat Närhen mukaan ensin hätämajoitukseen, joissa ihmiset esimerkiksi testataan koronaviruksen varalta, mikäli rokotetodistus puuttuu sekä tarvittaessa asetetaan karanteeniin.

Olot hätämajoituksessa eivät Närhen mukaan vastaa hotelliolosuhteita. Sen tarkoituksena on turvata välttämätön huolenpito.

”Ruokaa saa ja pääsee sänkyyn nukkumaan. En tiedä, mitä odotetaan, että pitäisi olla vielä lisäksi.”

Hätämajoituksessa selvitetään Närhen mukaan esimerkiksi se, onko henkilö hakemassa turvapaikkaa vai siirtyykö hän EU:n direktiivin mukaiseen tilapäisen suojelun piiriin, jonka perusteella henkilö voi saada vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen oleskeluluvan kaikkialla Euroopassa.

”Olemme tarvittaessa yhteistyössä myös varhaiskasvatuksen, koulun ja poliisiviranomaisten kanssa.”

Närhi ei osaa arvioida tarkalleen, kuinka pitkään ihmiset tulevat viettämään aikaa hätämajoituksessa.

”Hätämajoitus pyritään pitämään lyhytaikaisena, mutta jokainen tilanne on yksilöllinen.”

Vastaanottokeskukseen siirryttäessä tarjotaan Närhen mukaan esimerkiksi alkuterveystarkastus, ohjaus- ja neuvontapalvelut, keskustelutukea sekä pidempään oltaessa työ- ja opintoneuvontaa sekä suomen kielen opetusta.

Kaksi lämmintä ruokaa päivässä ja huonot internetyhteydet

Pakolaisilla ei ole Govorukhan mukaan ollut pääsyä verkkoon majoituksessaan vastaanottokeskuksessa.

”Ne ovat tärkeitä, että ihmiset saavat yhteyden Ukrainaan jääneisiin läheisiinsä”, Govorukha sanoo.

Hän muistuttaa, että monilta on saattanut jäädä esimerkiksi mies ja lasten isä Ukrainaan.

Närhen mukaan vastaanottokeskuksen alueella on jostain syystä huonot verkkoyhteydet, minkä hän olettaa johtuvan operaattorien ongelmista.

Hän ei tiedä, millainen verkkoyhteys vastaanottokeskuksessa on, mutta kertoo, että myös hänellä itsellään oli vaikeuksia verkkoyhteyden kanssa.

Myös keittiö on Govorukhan mukaan puutteellisesti varustettu. Asukkaissa on hänen mukaansa paljon lapsia ja ainakin yksi raskaana oleva nainen, jotka tarvitsisivat säännöllisesti syötävää.

Maritta Närhen mukaan pakolaisille tarjotaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä, mutta omaehtoiseen ruuanlaittoon ei hätämajoituksessa ole mahdollisuutta.

Tampereen Kaupissa olevan vastaanottokeskuksen keittiö näytti tältä tiistaina.

Vaatteita kaivataan

Ukrainasta tulleilla on puutetta vaatteista, mutta Tampereen ukrainalaisten yhdistyksen mukaan vastaanottokeskuksesta ei ole järjestynyt tilaa vapaaehtoiselle vaatetoimitukselle.

”Ukrainalaiset ovat olleet samoissa vaatteissa koko matkan. Nyt he haluaisivat puhtaat vaatteet päälleen”, sanoo Govorukha.

He ovat tulleet hyvin vähäisten matkatavaroiden kanssa, eikä vaihtovaatteita ole mukana. Govruhka kertoo ihmisistä, jotka ovat matkustaneet useita vuorokausia tullakseen Suomeen.

Närhen mukaan tiloissa on WC:t ja suihkut. Vaatelahjoitusten kanssa vastaanottokeskus tekee yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa.

”Siellä ei ole tilaa pitää vaatevarastoja. SPR:n kanssa huolehdimme vaatteista, kun tiedetään millaisia ja minkäkokoisia vaatteita tarvitaan.”

Migri koordinoi pakolaisten tilannetta ja Suomen vastaanottokeskuksia valtakunnallisesti sekä mahdollisen EU:n sisäisen taakanjaon mukaan.

”Olemme alkaneet valmistautua laajentumaan muihin tiloihin. Vastaanottokeskuksen vieressä myös kiinteistö, johon voidaan ihmisiä sijoittaa. Noin 500–600 ihmiselle löytyy tällä hetkellä hätämajoituspaikka.”, Närhi kertoo.

Kaupin vastaanottokeskuksessa on Närhen mukaan vapaana noin 150 paikkaa.

Toistaiseksi paikkoja ukrainalaisille pakolaisille siis Närhen mukaan löytyy, mutta tulevaisuuden tilanteesta ei vielä ole tietoa.

”Kovin pitkälle tätä maailmaa ei pysty ennakoimaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut