Tampere vastaa viime kesän epäonnistumiseen: laskee kaupunkipyörien hintoja ja laajentaa aluetta – ”Kilpaili aika paljon sähköpotkulautojen kanssa”

Tampereen kaupunkiympäristön suunnittelujohtajan mukaan kaupunkipyörät lanseerataan tällä kaudella uudestaan parempana ja laajempana.

Kaupunkipyöräkausi alkaa tänä vuonna Tampereella 15. huhtikuuta ja päättyy 31. lokakuuta. Pyörät otettiin monen mutkan jälkeen käyttöön viime kesänä. Nämä kaupunkipyörät kuvattiin Tampereen Satakunnankadulla heinäkuussa 2021.

5.3. 8:04

Aamulehti

Tampereella viime kesänä käyttöön otetut kaupunkipyörät saavat jatkoa. Nyt pyörien asemaverkostoa aiotaan laajentaa, hintoja laskea ja käyttöaikaa pidentää.

Esitys kaupunkipyörä­järjestelmän asemaverkoston laajentamisesta ja kauden 2022 käyttöoikeusmaksuista käsitellään kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokouksessa ensi viikolla. Viime vuonna kaupunkipyöriä oli saatavilla vain keskustassa ja sen läheisyydessä, mutta nyt esityksen mukaan asemaverkostoa aiotaan laajentaa Hervantaan, Nekalaan, Muotialaan, Turtolaan, Hallilaan ja Lukonmäkeen.

Kaupunkilaiset olivat Tampereen kaupunkiympäristön suunnittelujohtaja Jukka Lindforsin mukaan toivoneet, että kaupunkipyörien verkostoa laajennettaisiin keskustan ulkopuolelle ja etenkin Hervantaan. ”Viime kesänä verkosto keskittyi pitkälti keskustan alueelle ja ehkä siinä mielessä kilpaili aika paljon sähköpotkulautojen kanssa.”

Lue lisää: Loputkin kaupunkipyörät saatiin viimein Tampereelle – Myöhästymiselle tuli tuhti hintalappu: ”Totta kai harmittaa”

Pyörät sopivat hänen mukaansa potkulautoja paremmin pidempiin matkoihin ja hinnoittelunsa puolesta pidempään käyttöön. Ne sopivat Lindforsin mukaan myös esimerkiksi joukkoliikenteen liityntämatkoihin, erityisesti ratikkaan tukeutuen.

Kaupunkipyöräjärjestelmässä olevan 700 pyörän määrää ei aiota lisätä, mutta ne riittävät Lindforsin mukaan myös laajemmalle asemaverkolle. Joitain keskustan vähäisellä käytöllä olleita asemia poistetaan käytöstä ja asemia lisätään muualle.

Uudet asemat tulevat Lindforsin mukaan lisäämään tavoittavuutta 70 000 ihmisestä 100 000 ihmiseen.

Lue lisää: Tämä kaikki tiedetään kesällä Tampereen kaduille ilmestyvistä kaupunkipyöristä, näin pyörä toimii – katso kuvat pyörästä ja kartta pyöräasemista

Tampereen kaupunkiympäristön suunnittelujohtaja Jukka Lindfors toivoo, että tulevalla kaudella kaupunkipyörien käyttöä saataisiin lisättyä.

Eivät viime kesänä innostaneet

Yhteiskäyttöpyörät eivät saaneet ensimmäisenä käyttökautenaan viime vuonna tamperelaisilta toivottua vastaanottoa, sillä käyttäjämäärä jäivät selvästi kaupungin asettamasta tavoitteesta.

Lindfors kertoo, ettei suoraa tavoitetta käyttäjien määrän suhteen tulevalle kaudelle ole, mutta viime vuoden tavoitteet asettavat hyvän pohjan. ”Tähdätään siihen, että tällä uudella asemaverkostolla ja sillä, että järjestelmä on käytössä heti pyöräilykauden alussa, päästään suurempiin käyttäjämääriin. Myös hintoja on tarkoitus tarkistaa.”

Lue lisää: Tampereen kaupunkipyörien ensimmäinen kesä on pettymys: kauden tavoite 10 000 kausilippua, vain reilut 400 myytiin – ”Näyttää taloudellisesti erittäin huonolta”

Tulevalla kaudella pyörien päivähinta tippuu viidestä eurosta neljään euroon, viikon käyttöoikeus korvataan kuukaudella ja kaupunkipyörien käyttöaikaa pidennetään 30 minuutista 45 minuuttiin. Kuukauden käyttö maksaa jatkossa seitsemän euroa. Koko kauden hinta säilyy samana 25 eurossa.

Kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottajana jatkaa City Bike Vantaa ja kaupunkipyörien operoinnista ja asiakaspalvelusta vastaa kaupungin omistama Tampereen Sarka oy. Sponsorina jatkaa Pirkanmaan Osuuskauppa ja brändi­kumppanina Sale-ketju.

Rahoitus kaupunkipyöräjärjestelmään tulee kaupungin budjetista, siltä osin kuin kuluja ei pystytä muun muassa käyttömaksuilla kattamaan. Itse pyöriin tai niiden käyttämiseen tarvittavaan sovellukseen ei ole Lindforsin mukaan tulossa muutosta.

”Viime vuonna käyttöönotto myöhästyi ja alkuun oli teknisiä ongelmia, joten tällä kaudella lanseerataan palvelu parempana ja laajempana uudestaan.”

Kaupunkipyöräkausi alkaa Tampereella 15. huhtikuuta ja päättyy 31. lokakuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut