Tampereen talous sujui 2021 suunniteltua paremmin – Yritysten hyvä tulos näkyy veroissa, kiinteistöjen myynti voitoissa - Tampere - Aamulehti

Tampereen taloudessa vuosi 2021 sujui suunniteltua paremmin – Talousjohtajalla on kuitenkin huumoriin puettu vakava viesti päättäjille

Tampereen talousjohtaja Jukka Männikkö toivoo kulukuria myös vuodelle 2022. Yritysten hyvä tulos näkyy veroissa ja kiinteistöjen myyntivoitoissa.

Tampereen talousjohtaja Jukka Männikkö kuvattiin Frenckellin myytävän kiinteistön edustalla syyskuussa 2021. Kaupungin suurin myyntivoitto vuonna 2021 tuli sote-kiinteistöjen myynnistä Tampereen Palvelukiinteistöt oy:lle.

5.1. 20:15

Aamulehti

Tampereen kaupungin talous sujui viime vuonna huomattavasti suunniteltua paremmin. Tulos nousisi budjetoidusta 62,9 miljoonaa euroa, jos marraskuun lopun toteuman perusteella tehty ennuste toteutuu.

Tampereen talousjohtaja Jukka Männikkö ei silti paukuttelisi henkseleitään, vaikka hänellä sellaiset olisivat.

”Jokainen, joka perehtyy hiemankin tuohon tilanteeseen, ymmärtää sen, ettei tässä tullut mitään ylimääräistä jakovaraa, jota voisi lähteä avokäsin jakamaan, vaan kuluvana vuonna on tärkeää pystyä pitämään menojen kasvu maltillisena.”

Silti hän pitää ennusteen lukuja hyvinä ajatellen sitä, että myös vuonna 2022 nettomenojen pitää pysyä budjetissa tai mieluummin alittaa se.

”Ne kunnat, jotka pystyvät pitämään sote-menojen kasvun matalampana kuin toiset 2021–2022, todennäköisesti hyötyvät siitä, kun valtio imaisee kunnilta rahoja sote-puolen siirtyessä niiltä pois”, Männikkö ennustaa.

Tilinpäätösennuste

Marraskuun lopun tilanteen perusteella vuoden 2021 tulos nousee 73,2 miljoonaan euroon, mikä on 62,9 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa parempi.

Lainakanta vähenisi 36,9 miljoonalla eurolla.

Lainakantaennuste 877,8 miljoonaa euroa.

Toimintakate kasvaisi 2,1 prosenttia.

Nettomenot kasvaisivat 26,8 miljoonaa euroa.

Verotulot kasvaisivat 7,9 prosenttia eli 82,2 miljoonaa euroa.

Valtionosuudet vähenisivät 8,5 prosenttia eli 33,6 miljoonaa euroa.

Lähde: Tampereen kaupungin tilinpäätösennuste.

Taustalla useita asioita

Usea seikka selittää Männikön mukaan ennusteen hyvältä näyttäviä lukuja.

Yksi osa ovat myyntivoitot. ”Pelkkien myyntivoittojen osuus on yleensä pyörinyt meillä 20 miljoonassa ja nyt arvio on 66 miljoonaa”, Männikkö kertoo.

Suurin myyntivoitto tuli sote-kiinteistöjen myynnistä Tampereen Palvelukiinteistöt oy:lle. Kyse on myynnistä kaupungin omalle yhtiölle, vaikka myyntivoitto merkitäänkin ulkoiseksi eräksi. ”Se on silti tosi hyvä asia. Siitä tuli 30 miljoonan euron myyntivoitto”, Männikkö kertoo.

Toinen myönteinen asia on verotulojen kasvu. ”Vuodesta 2020 ne kasvoivat 82 miljoonaa, josta 42 miljoonaa on yhteisöveron osuus.”

Yhteisöveron jakavat valtio ja kunnat. Tampereen yhteisöveroa kasvatti koronan vuoksi kuntaryhmän kymmenellä prosenttiyksiköllä korotettu määräaikainen jako-osuus, mikä oli Tampereen osalta 30 miljoonaa. ”Sillä on ollut iso vaikutus”, Männikkö kertoo.

Myös yrityksillä on roolinsa. ”Yritykset ovat maksaneet viime vuonna ennakoitua enemmän yhteisöveroja, mikä kertoo yritysten tulosten olevan hyviä kautta koko maan”, Männikkö kertoo.

Käyttömenoja hillitty

Nettomenojen hallitusta kahden prosentin kasvusta Männikkö kiittää onnistunutta käyttömenojen hillintää.

”Se on onnistunut varsin hyvin. Väitän, että sote-menoissa tulossa oleva kolmen prosentin kasvu on varmasti maltillisimmasta päästä kunnissa.”

Kaupunginvaltuuston siunaamat investoinnit alittuvat talousarviosta. ”Ne alittuvat todella paljon johtuen pitkälti siitä, että erityisesti talonrakennushankkeissa aloittaminen siirtyy. Viime vuonna asunto- ja kiinteistölautakunnat investoinnit alittuivat melkein 50 miljoonaa euroa.”

”Kun hyvä verotulojen kasvu, myyntivoitot ja investointien budjetoitua pienempi toteutuminen yhdistyvät, lainamääräkin vähenee melkein 40 miljoonaa tilinpäätösennusteen mukaan. En usko sen enää muuttuvan merkittävällä tavalla”, Männikkö sanoo.

Lopulliset luvut maaliskuussa

Ennusteen kaupunginhallitus saa tiedokseen maanantaina.

Lopullinen vuoden 2021 tilinpäätös käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa 21. maaliskuuta.

Männikkö sanoi vuosi sitten Aamulehden jutussa, että hyvän ennusteen ääressä jokaisen tuolloin kuntavaaleihin valmistautuneen ehdokkaan jalassa olisi pitänyt olla 50 kilon betonimöykky, jotta jalat eivät lähtisi leijumaan ilmaan.

Hänellä on myös nyt huumoriin puettu vakava viesti päättäjille. ”Nyt möykyn voisi tuplata vaikka sataan kiloon.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut