Lasten ja nuorten kipupoliklinikka aloittaa maanantaina 10.1.2022 - Tampere - Aamulehti

Merkittävän lahjoituksen saanut uusi kipupoliklinikka aloittaa Taysissa ensi viikolla – erikoistuu lasten ja nuorten kivun hoitoon

Maanantaina avautuva uusi kipupoliklinikka toimii kolmena päivänä viikossa ja palvelee kaikkia Taysin erityisvastuualueen lapsipotilaita.

Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntouttavassa toiminnassa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma.

6.1. 6:15

Aamulehti

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays) avataan 10. tammikuuta lasten ja nuorten kipupoliklinikka, jossa tutkitaan ja hoidetaan moniammatillisesti lasten ja nuorten äkillistä ja pitkäaikaista kipua. Tays kertoo asiasta tiedotteella.

Kipupoliklinikan perustaminen mahdollistui Lastenklinikan Tuki ry:n saaman lahjoituksen myötä. 400 000 euron lahjoituksen antoi Tampereen lihakauppiasyhdistys, joka oli päättänyt ohjata lahjoituksen lasten ja nuorten kivun hoitoon.

Lue lisää: Yllättävä yhdistys teki jättilahjoituksen Taysin lastensairaalalle – summalla avataan kokonaan uusi poliklinikka, joka hoitaa kovista kivuista kärsiviä pieniä potilaita

Tays kertoo tiedotteessaan, että potilaaksi poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä, jota ennen potilaalle on yleensä jo tehty kattavat, erilaisia sairauksia poissulkevat tutkimukset.

Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntouttavassa toiminnassa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea harrastuksissa ja koulussa käyden.

Kipupoliklinikalla työskennellään moniammatillisesti. Poliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä.

Akuutin kivun hoitoon osallistuvat lisäksi anestesialääkäri sekä lastenkirurgi. Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluvat myös kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.

Taysin vastuualuejohtaja Tuija Poutanen kertoo tiedotteessa, että hoitokeinoina käytetään lyhytinterventioita kipupsykologin tai fysioterapeutin ja toimintaterapeutin vastaanotoilla sekä psykofyysistä fysioterapiaa.

”Lapsen toimintakyky pyritään palauttamaan ei-lääkkeellisin keinoin. Myös ryhmämuotoista kuntoutusta nuorille kehitellään. Kipupoliklinikka kehittää ja tutkii kivunhoitoa yhteistyössä HUS:n Lasten kipukeskuksen kanssa”, Poutanen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut