Video: Tampereella Ratinan suvannossa näkyi saukko - Tampere - Aamulehti

Katso video: Ohikulkija hämmästyi, kun erikoinen vieras ui Ratinan suvannossa Tampereella – Tutkijan mukaan voi viihtyä alueella pitkäänkin

Tampereella Ratinan suvannossa tiistaina uiskennellut saukko tallentui videolle. Saukkotutkijan mukaan aikaisemmin harvinainen näky on yleistynyt lähivuosina.

Saukkotutkijan mukaan Ratinan suvannossa tiistaina nähnyt saukko voi viihtyä alueella pidempäänkin.

5.1. 13:38 | Päivitetty 9.1. 14:53

Aamulehti

Ratinan suvannon ympäristössä tiistaina iltapäivällä kävellyt Ben Forslund hämmästyi havaittuaan suvannon pyörteissä sukeltelevan saukon.

Forslund kertoo, että hän käveli suvannon ohi yhden, puoli kahden aikaan, kun vikkelästi uinut saukko kiinnitti hänen huomionsa. Forslund sanoo, että näky yllätti ja hän päätti ottaa uimarista lyhyen videon.

Forslund kertoo, että saukon uimahetki kesti lyhyen aikaa, jonka jälkeen se sujahti venelaiturin alle.

Suomen luonnonsuojeluliiton saukkoasiantuntija Risto Sulkava kertoo, että saukon ilmestyminen keskusta-alueelle ei ole yleistä, muttei myöskään harvinaista, sillä niin kutsuttuja citysaukkoja tavataan vuosittain kaupungeissa.

Ben Forslund tallensi Ratinan suvannossa uiskentelevan saukon videolle:

Sulkava kertoo, että ensimmäisen kerran saukkoja nähtiin kaupunkialueella jo viime vuosituhannen puolella Joensuussa. Tämän jälkeen havaintoja on tehty esimerkiksi Lappeenrannassa, Kokkolassa, Oulussa sekä useissa muissa kaupungeissa.

"Yleensä se on niin, että mitä kovempi talvi, sitä useammin saukkoja tulee kaupunkipaikkoihin. Kun vedet jäätyvät, saukot lähtevät hieman rauhattomampiinkin paikkoihin.”

Sulkava sanoo, että Ratinan suvannossa tiistaina nähty saukko voi oleilla alueella pitkäänkin. Hän kertoo, että viimeistään siinä vaiheessa, kun vedet avautuvat, saukko lähtee pois.

Tottuu helposti ihmiseen

Sulkava kertoo, että saukko tottuu ihmiseen helposti, mutta eläintä ei pitäisi lähestyä ja sen pitäisi antaa kalastella rauhassa. Myöskään nukkuvaa saukkoa ei tule häiritä. Saukkojen ruokkimista tulisi välttää.

”Se ei tarvitse ruokintaa, vaikka varmasti mielellään sille heitetyn muikun ottaakin vastaan. Vaarana ruokinnassa on, että saukko oppii liian kesyksi.”

Saukot liikkuvat yleensä yksin, eikä havainto yhdestä eläimestä tarkoita, että lähettyvillä olisi enemmän eläimiä.

”Jos näkee ryhmän, jossa on kaksi tai kolme saukkoa, kyseessä on emo sekä edellisen kesän poikaset.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut