Tampereen lumenjättöpaikat alkavat täyttyä: siirrettävää lunta nyt paljon - Tampere - Aamulehti

Siirrettävää lunta on nyt paljon – lumenjättöpaikat alkavat hiljalleen täyttyä: ”Siellä on täydet tohinat”

Aarikkalan lumenjättöpaikka avataan perjantaina. Tampereen hankeinsinöörin mukaan kyseinen jättöpaikka täyttyy yleensä ensimmäisenä. Jos näin runsaat lumisateet jatkuvat, alue joudutaan todennäköisesti sulkemaan jossain vaiheessa talvea.

Hämeen Kaivin oy:n Arttu Aalto työnsi lumia kasaan tiistaina Tampereen Myllypurossa.

4.1. 17:17

Aamulehti

Lumensiirtotyöt ovat alkaneet Tampereella toden teolla runsaiden lumisateiden jälkeen. Tampereen Infra oy:n projekti-insinöörin Reijo Lahtisen mukaan siirreltävää lunta on nyt paljon.

Maanantaina lunta satoi Pirkanmaalla enimmillään jopa 12 senttiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Pirkanmaalla on tällä hetkellä noin 21 senttimetrin verran lunta. Maakunnan pohjoisosissa vielä enemmän.

Lue lisää: Lunta satoi Pirkanmaalla yön aikana paikoin yli 10 senttiä, vain yksi paikka meni ohi lumikertymässä – seuraava sadealue saapuu jo pian

Lumenjättöpaikoille on nyt alettu urakalla viedä kaduille ja teille kertyneitä kuormia. ”Montaa sataa kuormaa ei vielä ole viety, mutta aloitettu on”, sanoo Lahtinen.

Hänen mukaansa auraustöitä on tehty jo kahtena peräkkäisenä yönä. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä urakka jatkuu. ”Siellä on täydet tohinat lumensiivouksessa.”

Tilaa on runsaasti

Lumenjättöpaikoille on viety maanantain lumisateiden jälkeen Tampereen kaupungin hankeinsinöörin Matti Pokkisen mukaan noin 50 kuormaa yhtä jättöpaikkaa kohden. ”Se on aika vähän vielä”, sanoo Pokkinen.

Toisaalta Pokkisen mukaan lumikasoja ei yleensä lähdetä lumisateen aikana heti tuomaan, joten määrät saattavat vielä kasvaa myöhemmin.

Lumenjättöpaikoilla on kuitenkin edelleen runsaasti tilaa. ”Riippuu ihan talvesta, mutta yhteensä näille kolmelle lumenjättöpaikalle mahtuu suurin piirtein 30 000 kuormaa lunta. Lisäksi on varapaikkoja, joten minkäänlaista hätää ei ole vielä pitkiin aikoihin.”

”Jos koko talvi jatkuisi maaliskuuhun asti tällaisella lumisateella, ehkä sitten alkaisi olla haasteita.”

Tampereen Myllypuron lumenkaatopaikalle tuodaan nyt lunta jatkuvasti.

Ylimääräisiä lumenjättöpaikkoja

Tampereelta lunta kuljetetaan kolmelle lumenkaatopaikalle, jotka sijaitsevat Aarikkalassa, Ruskossa ja Myllypurossa. Jos varsinaiset jättöpaikat täyttyisivät ja tarvetta lumenjättöpaikoille olisi edelleen, turvauduttaisiin siinä tapauksessa esimerkiksi maanvastaanottopaikkoihin.

”Jos ihan poikkeuksellisen paljon tulisi lunta, järjesteltäisiin muita paikkoja, jotta saataisiin liikenne toimimaan, ettei kaduille kertyisi liikaa lunta.”

Ylimääräisiin jättöpaikkoihin on jouduttu turvautumaan Pokkisen mukaan viimeksi noin kymmenen vuotta sitten talvella 2010–2011. Tänä vuonna lunta on toisaalta tullut poikkeuksellisen paljon näin aikaisin talvella.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana lumet ovat yleensä sataneet vähän myöhemmin, mutta jos katsoo pidemmällä aikavälillä, useasti on jo joulukuun aikana tuotu isot määrät lunta.”

”Sinne tulee suurimmat määrät”

Tampereelta lunta kuljetetaan kolmelle lumenkaatopaikalle, jotka sijaitsevat Aarikkalassa, Ruskossa ja Myllypurossa.

Aarikkalan lumenvastaanottoalue on ollut suljettuna alkutalven. Se avataan vasta 7. tammikuuta. Pokkisen mukaan Aarikkalaan tuotiin joulukuussa vain yksittäisiä kuormia, joten siellä ei tarvinnut olla kunnossapitoa yksittäisten kuormien takia.

Aarikkala on lähimpänä keskustaa ja Pokkisen mukaan myös yleensä ruuhkaisin alue. Viime vuonna jättöpaikka tuli täyteen jo helmikuun lopulla. ”Sinne tulee suurimmat määrät ja se on kohtuullisen pieni alue. Näillä lumimäärillä, jos jatkuu, hyvin todennäköisesti joudumme sulkemaan sen taas jossain vaiheessa talvea.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut