Näin Tampereella saa ampua ilotulitteita tänä uutenavuotena - Tampere - Aamulehti

Katso kartta: Tällä alueella rakettien ampuminen on kielletty Tampereella – kokosimme vastaukset neljään kysymykseen ilotulitteista

Ilotulitteiden ampuminen on sallittua uudenvuodenaattona kello 18–02 välillä. Kartta näyttää, millä alueella Tampereen keskustassa ilotulitteet ovat kiellettyjä.

Ilotulitteita katsellessa on korona-aikana syytä muistaa turvavälit. Tampereen keskustassa ei järjestetä tänä vuonna perinteistä ilotulitusnäytöstä.

29.12.2021 7:32

Aamulehti

Vuodenvaihteen juhlinta lähestyy, ja sen myötä hetki, jolloin ilotulitteita saa taas ampumaan.

Tampereella ilotulitteita voi ampua ilman erillistä pelastus­viranomaisen antamaa lupaa perjantaina 31. joulukuuta kello 18 alkaen. Ilotulitusaika päättyy aamuyöllä 1. tammikuuta kello 02.

Ilotulitteita saa ampua koko kaupungissa lukuun ottamatta Tampereen keskustaa, jossa ilotulitteiden käyttäminen on edellisten vuosien tapaan kielletty.

Edellisvuosien tapaa ilotulitteiden käyttö on kielletty Tampereen keskustan alueella.

Kuka saa hankkia ilotulitteita?

Käytännössä kaikkien ilotulitteiden, kuten rakettien, roomalaisten kynttilöiden, patojen ja tähtipommien, ikäraja on 18 vuotta. Ilotulitteita ei pidä luovuttaa alaikäiselle yksin käytettäväksi.

Millaisia niiden pitää olla?

Ilotulitteissa tulee olla CE-merkintä sekä ohjeet oikeasta käytöstä ja säilytyksestä suomeksi ja ruotsiksi. Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty.

Missä ilotulitteet pitää säilyttää?

Kotona saa säilyttää enintään viisi kilogrammaa räjähtävää ja pyroteknistä ainetta, jota tulitteissa on noin yksi neljäsosa. Sallittu säilytysmäärä on siten noin 20 kiloa ilotulitteita.

Lue lisää: Jos varastossasi on näitä tavaroita, saatat rikkoa lakia – asiantuntija kertoo, mitä taloyhtiön kellarissa tai ullakolla ei saa säilyttää

Ilotulitusvälineet on säilytettävä lukitussa kaapissa. Lähellä ei saa olla mitään, mikä voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen. Ilotulitus­välineitä ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

Kuka vastaa vahingoista?

Vastuu vahingoista on aina ilotulitteen lähettäjällä. Ilotulitteen suuntaamista toista ihmistä kohti tai heittämistä yleisön joukkoon ei pidetä ilotulitteen huolimattomana käsittelynä, vaan tahallisena ja rangaistavana tekona.

Muista nämä ilotulitteita käytettäessä

Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolelle, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.

Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella.

Lue käyttöohjeet.

Käytä telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita.

Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta.

Käytä suojalaseja. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

Käytä sytytyspuikkoa.

Poistu turvalliselle etäisyydelle.

Älä tee omia viritelmiä.

Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lähde: Pirkanmaan pelastuslaitos

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut