Tältä näyttää piparista tehty Nokia-areena - Tampere - Aamulehti

Tamperelaiskaksikko leipoi Nokia-areenan muotoisen piparkakkutalon – Kaarevat muodot tuottivat haastetta

Varsinaisen areenan lisäksi alustalla komeilevat myös viereiset tornitalot Opaali ja Topaasi.

Tältä näyttää tamperelaiskaksikon piparista valmistettu Nokia-areena

25.12.2021 21:42

Aamulehti

Tamperelaiset Markus Kettunen, 34, ja Sara Annala, 23, tarttuivat tänä jouluna todelliseen haasteeseen, kun he päättivät rakentaa piparkakkutalon, joka muistuttaa Nokia-areenaa.

Idean isä oli Kettunen, jonka jouluperinteeseen piparkakkutalot ovat aina kuuluneet. Kettunen on Annalan sisaren aviomies ja kaksikko viettää yhteistä perhejoulua Sodankylässä.

Kettusen mukaan projektissa yhdistyi molempien mielenkiinnonkohteet. Kettunen itse kertoo olevansa kiinnostunut erilaisista areenoista ja Annala on puolestaan opintojensa loppupuolella oleva arkkitehtiopiskelija.

”Sara suunnitteli piparitalon ja huolehti toteutuksesta. Itse olin apuna”, Kettunen sanoo.

Tamperelaiset Markus Kettunen ja Sara Annala ovat viettäneet joulua perheen kesken Sodankylässä.

Rakentaminen vei kaksi päivää

Piparkakkutalon rakentaminen vei kaksikolta kaksi päivää. Lopullinen tuotos on kooltaan noin 30 senttimetriä kertaa 40 senttimetriä. Varsinaisen areenan lisäksi alustalla komeilevat myös viereiset tornitalot Opaali ja Topaasi sekä läheinen junarata.

Areenan värimaailmaa on jäljitelty syötävällä geelivärillä.

Annalan mukaan työssä haastavinta olivat areenan kaarevat muodot.

”Yritimme etsiä netistä ohjeita, miten kaarevat muodot onnistuisivat parhaiten, mutta emme oikein löytäneet. Lopulta paistoimme kaarevat osat uunissa kattilan päällä omakeksimällämme virityksellä. Ihme kyllä, mutta onnistuimme ensimmäisellä yrityksellä”, Annala kertoo.

Tältä piparkakkutalo näyttää videolla:

Piparkakkutalon taikina valmistettiin Kettusen äidin takuuvarmalla reseptillä. Kettusen mukaan hänen äitinsä on kova piparkakkutalojen tekijä, jonka hyppysistä saattaa valmistua joulusesongin aikana jopa toistakymmentä taloa myyjäisiin ja muualle.

”En voi äidin reseptiä täysin paljastaa, mutta taikina itsessään on pikkuisen paksumpaa kuin mitä normi syömäpipareita varten tehty taikina. Se soveltuu paremmin taloihin, koska se kestää hyvin muovailua, paistamista ja kiinnittämistä”, Kettunen sanoo.

Uusi perinne?

Joulupäivänä tavoitetut Kettunen ja Annala kertovat pipariareenan olevan vielä toistaiseksi ehjä. Kukaan ei ole raaskinut haukata teoksesta kulmaa.

”Loppiaisenahan piparitalot ovat yleensä syöty. Lähdemme jo maanantaina, joten katsotaan, mitä talon väki päättää sille tehdä”, Kettunen nauraa.

Kaksikon mukaan tavallisesta poikkeavan piparkakkutalon rakentaminen saattaa hyvinkin olla uusi yhteinen jouluperinne.

Areenan lisäksi piparista valmistuivat myös tornitalot Opaali ja Topaasi sekä läheinen junarata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut