Joulumessut ja -hartaudet järjestetään Tampereella koronatilanteesta huolimatta - Tampere - Aamulehti

Joulumessut ja -hartaudet järjestetään Tampereella koronasta huolimatta, mutta vain osa pääsee sisälle – ”Annetaan mahdollisuus kriisin keskellä”

Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä siirsi joulun yhteislaulutilaisuuksia verkkoon. Aluehallintoviraston uusi koronapäätös ei koske uskonnonharjoittamiseen tarkoitettuja tilaisuuksia.

Aleksanterin kirkossa Tampereella oli jouluaatonaaton konsertissa vain kourallinen ihmisiä. Kyse ei ollut yhteislaulutapahtumasta, vaan joululaulukonsertista, jonka solistina oli sopraano Eveliina Ylikoski. Tapahtumaan pääsi koronapassilla. Seurakunnat päättivät jo aiemmin, että yhteislaulutilaisuuksia ei järjestetä koronan takia livenä.

23.12.2021 13:46 | Päivitetty 23.12.2021 19:09

Aamulehti

Tampereen seurakunnat ei järjestä tänä vuonna Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia kirkoissa. Osa tilaisuuksista on siirretty verkkoon ja osa niistä on peruttu.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi torstaina päätöksen, jonka mukaan yleisötilaisuuksia ei voida Pirkanmaalla järjestää. Päätös astuu voimaan 25. joulukuuta. Se ei koske kuitenkaan uskonnonharjoittamiseen tarkoitettuja tilaisuuksia.

Lue lisää: Kaikki yleisötilaisuudet kielletään Pirkanmaalla – Kahden viikon sulku alkaa joulupäivänä, näin avin päätös syntyi: ”Varsin kovat koronarajoitukset”

Tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Olli Hallikainen kertoo, että päätös joululaulutapahtumien peruuttamisesta syntyi siksi, että aiemmassa avin päätöksessä yhteislaulutilaisuudet luokiteltiin korkean riskin tapahtumiksi, joihin voi osallistua ainoastaan koronapassilla.

”Emme järjestä Kauneimpia joululauluja, jotka ovat korkean riskin tapahtumia. Ennakoimme sitä, että koronapassilla näitä ei myöskään voida järjestää.”

Verkkoon suoratoistettavissa yhteislauluissa ei voida tämän vuoksi käyttää myöskään kuoroja.

”Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa on ajateltu niin, että monelle yhteen kokoontuminen ja yhdessä laulaminen on se liima. Verkon kautta kauneimmat joululaulut voidaan toteuttaa, ja kyllä omalla kotisohvalla voi laulaa mukana, mutta striimattavia konsertteja ei järjestetä niin montaa, kuin mitä paikan päällä olisi ollut.”

Tiedotteessa kerrottiin, että vaikka seurakuntien itse järjestämät konsertit on peruttu, ulkopuolisten artistien järjestämät konsertit pidetään. Tällä tarkoitetaan sellaisia konsertteja, joiden järjestäjä on jokin ulkopuolinen taho, kuten kaupallinen toimija tai yhdistys.

Myös nämä konsertit tullaan avin torstaina antaman päätöksen nojalla nyt peruuttamaan tai siirtämään.

”Jos on tehty sopimus jonkin konsertin järjestäjän kanssa, niin vaaditaan viranomaisen päätös, että tällainen tapahtuma voidaan perua. Jos avilta tulee päätös, että yleisötilaisuuksia ei voida järjestää, niin ne perutaan.”

Joululauluja kerääntyi kuuntelemaan Aleksanterin kirkkoon kolmisen kymmentä kuulijaa, Aamulehden valokuvaaja Eriika Ahopelto arvioi.

Jouluhartaudet ja -messut järjestetään

Seurakunnat pitävät kaikki joulun ajan messut ja hartaudet. Tilaisuudet järjestetään niin, että niissä on mahdollista pitää turvavälit. Osa tapahtumista pidetään ulkona, kuten jouluaaton kappelihartaudet Kalevankankaalla, Vatialassa ja Lempäälässä.

Seurakunnilta on vahvistettu, että avin torstaina eli jouluaaton aattona antama uusi koronapäätös ei koske seurakuntien järjestämiä uskonnon harjoittamiseen tarkoitettuja tilaisuuksia, kun terveysturvallisuus on huomioitu.

”Jumalanpalveluksien ja jouluhartauksien suhteen ollaan päädytty siihen, että uskonnon harjoitusta voidaan järjestää terveysturvallisesti. Annetaan mahdollisuus kriisin keskellä hengelliseen palveluun.”

Kirkkoihin voidaan ottaa vielä jouluaattona yksi kolmasosa tilan maksimikapasiteetista. Tilanne muuttuu kuitenkin joulupäivänä, kun uudet rajoitustoimet otetaan käyttöön. Tämän jälkeen kirkollisiin toimituksiin, jumalanpalveluksiin ja hartauksiin voidaan ottaa enää yksi neljäsosa tilan enimmäiskapasiteetista.

”Käytännössä joka toinen penkkirivi pois käytöstä. Perhekunnat voivat istua lähekkäin, mutta heitä neuvotaan pitämään turvaväliä muihin.”

Kirkkoon mennäkseen ei tarvitse koronapassia. Kirkot ovat myös auki myös joulutapahtumien ulkopuolella, eli niissä voi vierailla omien aikataulujen mukaan.

Messuja voi seurata myös verkosta. Joulun striimatut tapahtumat löytyvät Tampereen evankelisluterilaisen seurakunnan verkkosivuilta.

Päivitys 23.12. kello 16.11: Tarkennettu, että 25.12. alkaen kirkollisiin menoihin sallitaan enää yksi neljäsosa tilojen maksimikapasiteetista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut