Tampereen yliopisto siirtyy etäopetukseen 16.1. saakka - Tampere - Aamulehti

Tampereen yliopisto siirtyy lomien jälkeen viikoksi etäopetukseen – ”Tuntuu pahalta, että opiskelijamme voivat tällä hetkellä huonosti”

Koronarajoitukset teettävät Tampereen yliopistolla lisätyötä. Esimerkiksi väitökset muuttuvat jälleen etätilaisuuksiksi.

Tampereen yliopisto järjestää tammikuun alussa vain välttämättömän lähiopetuksen, kuten laboratorio- ja simulaatio-opetuksen, opetusharjoittelun ja pienryhmäopetuksen. Yliopiston vararehtori Marja Sutela toivoo, että tiukat linjaukset helpottavat koronatilannetta, ja yliopisto voi palata lähiopetukseen.

22.12.2021 18:05

Aamulehti

Tampereen yliopisto siirtyy hallituksen suosituksen mukaisesti etäopetukseen 16. tammikuuta saakka. Yliopisto järjestää tammikuun alussa vain välttämättömän lähiopetuksen, kuten laboratorio- ja simulaatio-opetuksen, opetusharjoittelun ja pienryhmäopetuksen.

”Tämä tarkoittaa yliopistolla käytännössä yhden ainoan viikon opetusta", kertoo Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Tampereen yliopisto tiedotti etäopetuksesta intrassaan ja verkkosivuillaan keskiviikkona. Sutelan mukaan ohjeet täydentyvät aluehallintoviraston koronarajoituspäätöksen jälkeen.

Lue lisää: Avi antaa rajoituspäätöksen Pirkanmaalle torstaina – Ylijohtaja: ”Voi olla hyvinkin lähellä sitä, mitä koronanyrkki toivoo”

Opiskelijat saavat lisäohjeita tiedekunnistaan viimeistään tammikuun alussa.

Yliopisto edellyttää kaikessa lähiopetuksessa kasvomaskin käyttöä. Opiskelijoille on tarjolla hengityssuojaimia kampuksien ulko-ovilla.

”Odotamme avin linjausta ennen kaikkea yliopiston tilojen käytön suhteen. Avin päätös vaikuttaa SportUnin toimintaan.”

Yliopisto pitää kampusten tilat edelleen avoimina, eikä kulkuoikeuksiin tule toistaiseksi muutoksia.

Lue lisää: Näin järeitä koronakeinoja Pirkanmaalla ei ole ennen alueellisesti käytetty – Riittääkö kaksi viikkoa tilanteen pelastamiseksi?

Opiskelijat surullisia

Etäopetussuositus tuntuu korkeakouluopiskelijoista surulliselta, sanoo Tampereen ylioppilaskunnan Treyn hallituksen puheenjohtaja Iiris Taubert.

"Totta kai ymmärrämme, että koronatilanne on Suomessa todella paha.”

Taubertin mukaan opiskelijoista tuntuu pahalta, että hallitus haluaa pitää lasten ja nuorten koulut auki, mutta korkeakouluja ei ole otettu huomioon. Suurin osa yliopisto-opiskelijoista on Taubertin mukaan aika nuoria aikuisia.

Lue lisää: Tampereen perusopetus ei ole valmistelemassa etäopetusta, Tredussa toivotaan vahvasti lähiopetuksen jatkumista: ”En näe ollenkaan tarpeelliseksi”

Opiskelijoiden mielenterveys ja motivaatio opiskeluun ovat laskeneet Taubertin mukaan jyrkästi korona-aikana. Treyn kyselyissä korona on aiheuttanut mielenterveydessä laskua yli 70 prosentilla opiskelijoista.

”Tuntuu pahalta, että opiskelijamme voivat tällä hetkellä huonosti. Lähiopiskelu on asia, jota on toivottu kaikkein eniten.”

Johto osasi odottaa

Sutela arvioi, että yliopiston kurssit voivat palata lähiopetukseen, jos pandemia sen sallii. Etäopetus voi tarkoittaa koko kevään kestävällä kurssilla vain yhtä kokoontumista, jos Pirkanmaan koronatilanne paranee tammikuussa.

Hallituksen päätös

Hallitus suosittelee korkeakouluille etäopiskelua paitsi niiltä osin, kun lähiopiskelu on välttämätöntä.

Toisen asteen ja perusopetuksen opetusta ei suositella etäopiskeluksi.

Yliopiston johto osasi odottaa suositusta etäopetuksesta, kun koronaluvut alkoivat nousta voimakkaasti.

"Pandemian aikana on nähty aikaisemminkin tällaiset järjestelyt. Opettaja harkitsee, millä tavalla opetuksensa toteuttaa opetussuunnitelman mukaisesti.”

Koronarajoitukset teettävät yliopiston väellä Sutelan mukaan lisätyötä. Esimerkiksi väitöstilaisuudet ehdittiin jo avata, mutta nyt ne palautuvat taas etämoodiin.

Yliopisto järjesti väitöstilaisuuksia etänä vuoden. Tilaisuudessa saattoi Sutelan mukaan olla paikalla vain kustos, vastaväittäjä ja väittelijä.

”Tai jopa niin, että vastaväittäjä oli mukana Teamsin kautta.”

Tampereen yliopistolla on tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla viisi väitöstä. Yliopiston täytyy järjestellä jokainen tilaisuus uudestaan, jos molemmat viikot täytyy vältellä kokoontumisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut