Tampere ei valmistele etäopetusta peruskouluihinsa - Tampere - Aamulehti

Tampereen perusopetus ei ole valmistelemassa etäopetusta, Tredussa toivotaan vahvasti lähiopetuksen jatkumista: ”En näe ollenkaan tarpeelliseksi”

Tampereen seudun ammattiopisto toivoo, että lähiopetus jatkuu edelleen. Tampereen perusopetuksessa etäopintoihin siirtymistä ei ole suunnitteilla.

21.12.2021 18:14 | Päivitetty 21.12.2021 23:14

Aamulehti

Pirkanmaan koronanyrkki päätti kahden viikon tiukasta sulusta tapahtumille ja kokoontumisille tiistaina. Helsingin Sanomien ennakkotietojen mukaan sote-ministeriryhmä esitti hallitukselle, että ainakin toisen asteen opetus siirtyisi joululomien jälkeen joksikin aikaa etäopetukseen. Hallitus pohti asiaa tiistai-iltana ollessaan koolla Säätytalolla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi myöhään tiistai-iltana, että hallitus ei tässä vaiheessa esitä etäopetukseen siirtymistä perus- ja toisen asteen opetuksessa. Sen sijaan Marin totesi, että hallitus suosittaa korkeakoulujen etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

Pirkanmaan koronanyrkki ei etäopetusta omassa lausunnossaan suosittanut ainakaan toistaiseksi.

Kysyimme ennen hallituksen tiedotustilaisuutta, millaisia ajatuksia etäopetus herättää Tampereella.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen toivoo, että ammatillista koulutusta ei siirretä Pirkanmaalla etäopetukseen joulutauon jälkeen.

”En näe henkilökohtaisesti etäopetusta ollenkaan tarpeelliseksi Tredussa. Uskon, että pääkaupunkiseudulla tilanne on toinen, kokonaisuus on paljon haasteellisempi kuin Tredussa.”

Kallioisen mukaan Tredussa on 29:n eri perustutkinnon opintoja, joiden olosuhteet vaihtelevat merkittävästi. Esimerkiksi Virtain toimipisteessä on alle sata opiskelijaa, joista suuri osa on työssäoppimisjaksolla.

”Jos laitetaan kaikki toimipisteet kategorisesti kiinni, sillä tehdään hallaa ammatillisille toisen asteen opiskelijoille.”

Voisi viivästyttää opintoja

Tredussa on ollut koko syksyn käytössä hybridimalli kaikissa 14 toimipisteessä. Hybridimallia on mahdollista muuntaa tarvittaessa täyteen etäopetukseen.

”Meillä on tänä syksynä ollut yllättävän vähän tartuntoja toimipisteissä, aivan yksittäisiä tapauksia. Yhtäkään ryhmää ei ole käsittääkseni tarvinnut laittaa karanteeniin.”

Kallioinen arvelee, että etäopetukseen siirtyminen voisi viivästyttää monien opintoja, koska ammatillisten opintojen oppimisympäristöissä käytettäviä laitteita ei voi käyttää etäopinnoissa.

”Se aiheuttaa opetushenkilöstölle todella paljon työtä muuntaa nopealla otteella opetusta etäopetukseksi, mutta kyllä siitäkin varmasti selvitään.”

Osa lomista voi vaihtua suunnittelupäiviksi

Tredussa on noin 700 opettajaa, joilla alkaisi juuri kahden viikon vapaa jakso. Etäopetukseen siirtyminen voi laittaa opettajien lomasuunnitelmat uusiksi.

”Syksykin on ollut todella tiukka meidän opetushenkilöstölle. Jos etäopetukseen siirrytään, niin uskoisin, että osa vapaajaksosta joudutaan muuntamaan suunnittelupäiviksi lähempänä vapaajakson loppua.”

Kallioisen mukaan tämä ei koske kaikkia opettajia ja tutkintoaloja, koska joissakin ryhmissä valmiudet etäopetukseen siirtymiseen ovat jo olemassa.

Kallioinen näkee mahdollisen etäopetukseen siirtymisen ajankohdassa yhden positiivisen puolen: myös ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat voineet opiskella koko syksyn, ja he ovat jo päässeet kiinni opintoihin ja opiskelijayhteisöön.

”Haasteellisempaa olisi ollut, jos elokuussa olisi jouduttu nopealla otteella laittamaan ensimmäisenkin vuosikurssin opiskelijat suoraan etäopetukseen.”

Perusopetuksessa ei valmistella

Tampereen perusopetus ei ole valmistelemassa etäopetusta, kertoo perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä. Etäopetus on Järvelän mukaan perusopetuksessa viimeinen keino koronan hillitsemiseen.

”Tässä on 18 päivää joululomaa. Jos tilanne tammikuun alussa pahenee, sitten tilannetta voi tarkastella alueellisesti.”

Pirkanmaalla on edelleen mahdollisuus siirtyä etäkouluun paikallisesti, jos epidemiologi sitä suosittaa.

”Ei Pirkanmaalla ole toisellakaan asteella ole ollut pitkiä etäopetusjaksoja sitten vuoden 2020 kevään.”

Päivitys 21.12.2021 kello 23.13: Päivitetty hallituksen päätös siitä, ettei hallitus suosita perus- ja toisen asteen opetuksen siirtämistä etäopetukseen.

Täydennys 21.12.2021 kello 20.05: Päivitetty juttu Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioisen kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut