Ruuhka yllätti Hervannassa: koronarokotteet loppuivat kesken – Kymmenien metrien jonosta käännytettiin ihmisiä pois: ”Kysyntä ylittää nyt kaiken saatavuuden” - Tampere - Aamulehti

Ruuhka yllätti Hervannassa: koronarokotteet loppuivat kesken – Kymmenien metrien jonosta käännytettiin ihmisiä pois: ”Kysyntä ylittää nyt kaiken saatavuuden”

Hervannan pop up -rokotuspisteelle tuli enemmän kävijöitä kuin oli osattu varautua. Rokotteet loppuivat kesken, ja jonossa seisseet ihmiset jouduttiin käännyttämään pois.

Hervannan terveysaseman yhteydessä olevan pop up -rokotuspisteen ympärille kerääntyi useiden kymmenien metrien jono tiistaina 21. joulukuuta.

21.12.2021 14:41 | Päivitetty 21.12.2021 17:43

Aamulehti

Hervannan terveysaseman yhteydessä sijaitsevan pop up -rokotuspisteen ympäristö täyttyi jonottajista tiistaina 21. joulukuuta. Rokotteita oli tarkoitus antaa kello 9–14.30. Kello 12.40 kerrottiin, että rokotteet loppuivat kesken ja jäljelle jäänyt jono käännytettiin pois.

Aamulehden käydessä paikan päällä kello 11.45 jono oli useiden kymmenien metrien mittainen. Kolmatta rokotusannosta hakenut Hannu Hirsivuori oli jonottanut koronarokotukseen yli tunnin. ”Kyllähän täällä parissa tunnissa kylmä tulee, mutta tämä on ulkoilua samalla”, Hirsivuori toteaa.

Hannu Hirsivuori odotti omaa vuoroaan hyvässä tunnelmassa. Hän otti jonottamisen ulkoilun kannalta.

Hirsivuoren mukaan pop up -rokotus on hyvä mahdollisuus, mutta vanhoille ihmisille sopimaton. ”Heille tämä ei käy, kun on niin kylmää ja raskasta.”

Jonon hännillä olivat muun muassa Jenni Koskinen ja Aleksi Karisalo, jotka olivat ehtineet jonottaa noin kymmenen minuuttia. Molemmat tulivat Hervannan pop up -rokotuspisteelle hakemaan kolmatta rokotusannosta.

Jenni Koskisen ja Aleksi Karisalon mielestä pop up -rokotuksia voitaisi järjestää Tampereella useamminkin.

He päätyivät pop up -rokotuspisteelle, sillä vasta paikkakunnalle muuttaneina heillä oli ongelmia rokotusajan varaamisessa netin kautta. Koskisen ja Karisalon mielestä olisi hyvä, että pop up -rokotuksia järjestettäisiin Tampereella useammin. ”Näillä on aika paljon porukkaa. Rokotuspiste voisi olla hyvin vaikkapa pari-kolme kertaa viikossa”, Karisalo sanoo.

Jonon keskivaiheilla seisova Eero Rantanen oli jonottanut hieman alle tunnin. ”Kun on aikaa, niin voi odotellakin. Minulle on tärkeää saada kolmas rokote mahdollisimman aikaisin. Mieluummin odottelen yhden päivän ulkona kuin jonotan aikaa kuukausien päähän”, Rantanen sanoo.

Eero Rantanen sanoo odottavansa mieluummin päivän ulkona kuin useita kuukausia seuraavaa rokotusaikaa.

Rantanen ehdottaa, että pop up -rokotuspisteissä jonotusnumero voisi olla hyvä, ettei tarvitsisi odottaa pakkasessa. ”En tiedä tosin, onko se realistista. Rokottajia tarvitsisi myös olla enemmän, mutta mistä niitä saa”, Rantanen pohtii.

Rokotukseen kannattaa hakeutua ajanvarauksella

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikön Birgit Aikion mukaan Hervannan pop up -rokotuspisteellä kävi yhteensä 170 ihmistä, ja muutamia kymmeniä oli käännytetty pois. ”Harmillista varsinkin kun oli tällainen kylmä keli. Nyt kannattaakin varata aika rokotusyksiköstä Hatanpäältä”, Aikio sanoo.

Aikion mukaan pop up -rokotuspisteiden kävijämäärää ei pystytä etukäteen ennakoimaan. ”Ennakointi on täysin mahdotonta. Rokotusten laajentuessa on ollut nähtävillä se, että kysyntä ylittää nyt kaiken saatavuuden. Pop up -rokotuspisteet ovat olleet ruuhkautuneina jo kaksi viimeistä viikkoa”, Aikio sanoo ja lisää, ettei tilanne lähde purkautumaan pop up -rokotuspisteillä, vaan aika tulisi varata rokotusyksikköön.

Taustalla suureen kysyntään on koronarokotusten laajentaminen kolmanteen rokotuskertaan. Kaikista rokotemääristä ensimmäistä rokotetta hakee kuusi prosenttia, toista rokotetta kahdeksan prosenttia ja kolmatta rokotetta 85 prosenttia. Aikion mukaan ensimmäisellä sijalla rokotusjonossa ovat ensimmäistä ja toista rokotusta hakevat, sekä kolmatta rokotusannosta hakevat ikäihmiset. ”Kolmansien rokotusten hakijoista ensisijaisia jonossa ovat ikäihmiset, sillä he ovat riskialttiimpia sairastumaan koronan vakavaan muotoon.”

Aikion mukaan työtä tehdään kuitenkin sen eteen, että kaikki halukkaat saisivat kolmannen rokotuksen mahdollisimman pian. ”Kolmansiin rokotteisiin on halukkuutta, ja pyrimme mahdollistamaan sen saatavuuden mahdollisimman monille eri keinoilla.”

Päivitys 21.12. kello 17.28: Juttuun on lisätty Birgit Aikion kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut