Viadia jakaa ruoka-apua aiempaa vähemmän, koska elintarvikkeita lahjoitetaan vähemmän - Tampere - Aamulehti

Ruoka-avun määrä Tampereella on vähentynyt: Yhä useampi vähävarainen lapsiperhe hakee ruoka-apua, mutta hävikki­ruokaa lahjoitetaan entistä vähemmän

Viadia Pirkanmaa on vähentänyt ruoka-avun jakamista, koska elintarvikkeita lahjoitetaan vähemmän.

Viadia Pirkanmaa jakoi ruokakasseja vuosi sitten jouluaattona Puutarhakadulla. Samoin tehdään tänä vuonna, jos ulkotapahtumia ei kielletä koronan takia.

23.12.2021 6:00

Aamulehti

Viadia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Matilainen kertoo, että yhdistys on vähentänyt ruoka-avun jakamista, koska se saa aiempaa vähemmän elintarvikkeita lahjoituksina.

Viadia Pirkanmaa ry on vapaakirkon diakoniajärjestö, joka muun muassa jakaa ruokakasseja vähävaraisille Tampereen keskustassa ja Ikurissa.

”Lapsiperheiden koronakriisi ei ole ohi”, Matilainen sanoo.

Viadia kertoo, että ruoka-apua hakevien ihmisten ja erityisesti vähävaraisten lapsiperheiden määrä on kasvanut tänäkin vuonna.

Matilaisen mukaan ruuan jakopisteissä käy viikoittain 850–900 hakijaa. Lisäksi lapsiperheiden ruokajaossa on yhteensä noin sata perhettä. Perheet saavat banaanilaatikollisen ruokaa joka toinen viikko.

Lue lisää: Sanna Viertola muutti Helsingistä Tampereelle, kun palkka ei riittänyt elämiseen – Tällaista on työssäkäyvien köyhyys

Viadia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Matilainen kuvattiin vuonna 2019.

Jakokertoja jouduttu vähentämään

Viadia kertoo, että lahjoituksena saatava hävikkiruuan määrä on vähentynyt merkittävästi. Sen takia yhdistys päätti vähentää ruokakassien jakokertoja, ja se pyrkii nyt auttamaan kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia yksittäisiä ihmisiä ja lapsiperheitä.

Keskustassa Viadia jakaa ruokakasseja nykyään kerran viikossa ja Ikurissa kolmesti viikossa. Aiemmin syksyllä ruokakasseja jaettiin keskustassa neljästi viikossa.

Viadia piti aiemmin ”soppakirkkoa”, jossa kävijöille tarjottiin lämmin ateria. Kun koronaepidemia alkoi keväällä 2020, Viadia siirtyi jakamaan ruokakasseja. Niitä jaetaan nykyään noin 84 000 vuodessa.

Jouluaattona riisipuuroa soppatykistä

Toiminnanjohtaja Matilainen sanoo, että kuljetus- ja muut kulut ovat kasvaneet suhteessa yhdistyksen saamiin ruoka-avustuksiin. Matilainen sanoo, että yhdistys sai tänä vuonna viime vuoteen verrattuna noin 20 000 euroa vähemmän avustuksia.

Viadia tekee yhteistyötä Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän Ruokapankin ja Suomen Punaisen Ristin kanssa.

Matilaisen mukaan kauppojen lahjoittama hävikkiruoka on pääosin leipää ja kasviksia. Kaupungin tuella Ruokapankki ostaa proteiinipitoisia elintarvikkeita.

Aiempina vuosina Viadia on järjestänyt Yksinäisten joulujuhlan jouluaattona. Viime jouluna sitä ei järjestetty koronan takia. Tänä vuonna yhdistys on valmistautunut tarjoamaan jouluaattona ulkona soppatykistä riisipuuroa 150 vähävaraiselle ja samalla jakamaan heille ruokakassit.

Tampereen kaupunki avusti tänä vuonna yhdistystä 10 000 eurolla ja sosiaali- ja terveysministeriö 8 500 eurolla. Viadia tarvitsee rahaa juokseviin kuluihin kuten autojen polttoaineisiin ja ruuan kylmäkuljetuksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut