Tampereen yliopisto luopuu tiloistaan kolmella kampuksella - Tampere - Aamulehti

Tampereen yliopisto luopuu tiloistaan kolmella kampuksella – ylioppilaskunnan mukaan vaihtoehto oli esitetyistä muutoksista vähiten huono

Tampereen yliopiston hallitus päätti edetä tilanpienennysohjelmassaan hallituksen uuden vaihtoehdon pohjalta. Tilaohjelman toisen osan valmistelu vuosille 2026–2030 alkaa keväällä 2022.

Tampereen yliopiston keskustan kampus kuvattuna 120 metristä. Pinni A on oikeassa alanurkassa etualalla.

20.12.2021 16:13 | Päivitetty 20.12.2021 18:36

Aamulehti

Tampereen yliopiston hallitus päätti maanantain 20. joulukuuta kokouksessaan pienentää yliopiston tiloja hallituksen oman uuden vaihtoehdon pohjalta. Hallitus päätti yliopiston luopuvan keskustakampuksen Pinni A -rakennuksesta, Hervannan kampuksen Festiasta sekä tiivistävän tiloja Kaupin kampuksen Arvo 1 -rakennuksessa vuoteen 2025 mennessä.

”Hallitus myös valtuutti rehtorin käynnistämään laajapohjaisen toisen vaiheen valmistelun tiedekuntien ja yliopistoyhteisön kanssa vuosille 2026–2030 kevään 2022 aikana”, sanoo Tampereen yliopiston rehtori ja yliopiston hallituksen esittelijä Mari Walls Aamulehdelle.

Wallsin mukaan Pinni A:sta ja Festiasta luopuminen sekä tilojen tiivistäminen Arvo 1:ssä muodostavat kehyksen, jonka sisällä tilavähennykset ja tilojen kehitystoimet voivat tarkentua seuraavan suunnitteluvaiheen aikana.

”Yliopiston tiloja käyttävät tiedekunnat opetuksessa ja tutkimuksessa. Näihin haetaan nyt parhaita vaihtoehtoja. Tarkemmassa suunnittelussa katsotaan käyttäjien näkökulmasta, mitkä ne konkreettiset ratkaisut voivat olla”, Walls sanoo.

Yliopiston hallituksen edellisessä kokouksessa 12. marraskuuta hallitukselle suositeltiin tilavähennysvaihtoehtoa, jossa yliopiston pääkirjastorakennus Linnasta olisi luovuttu vuoteen 2030 mennessä. Opiskelijat järjestivät Linnasta luopumista vastaan mielenosoituksia ja Linnan valtauksen sekä tuomitsivat suunnitelman voimakkaasti.

Lue lisää: Katso kuvat ja kohokohdat mielenilmauksesta: Noin 400 ihmistä valtasi Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen – ”Me emme olisi täällä, jos meitä olisi kuunneltu”

Hallitus palauttikin marraskuun kokouksessaan tilatoimenpideohjelman takaisin valmisteluun korostaen yliopistoyhteisön kuulemisen tärkeyttä ja jakoi toimenpideohjelman kahteen osaan. Niistä ensimmäinen ulottuu vuoteen 2025 ja jälkimmäinen vuosille 2026–2030. Hallitus asetti ohjelman ensimmäisen osan säästötavoitteeksi 5 miljoonaa euroa. Hallitus myös tunnisti tuolloin uuden vaihtoehdon tilaohjelman ensimmäiseen osaan, joka maanantain kokouksessa päätettiin toteuttaa.

Kosketaanko hallituksen uudessa vaihtoehdossa Linnaan?

”Ei kosketa. Nyt aidosti lähdetään työstämään yhdessä tiedekuntien ja tietenkin opiskelijoiden kanssa näkymää vuosille 2026–2030, eli mahdollisimman etupainotteisesti, jotta saamme myös tiedekuntien näkökulmasta toimivan näkymän vuoteen 2030”, Walls vastaa.

Vaikutukset huolena

Ylioppilaskunnan mielestä yliopiston hallituksen vaihtoehto oli esitetyistä tilamuutoksista vähiten huono. Trey pääsi kommentoimaan eri vaihtoehtoja muutama viikko sitten, kertoo Treyn hallituksen puheenjohtaja Iiris Taubert.

”Eniten huolestuttaa se, miten nämä päätökset vaikuttavat siihen, mistä tullaan luopumaan vuosina 2026–2030.”

Taubertin mukaan opiskelijat pelkäävät, että näiden päätösten seurauksena tiloihin tulisi lisää leikkauksia.

Trey toivoo, että kun yliopisto lähtee vähentämään neliöitään, lopuista tiloista saataisiin tarkoituksenmukaisia.

”Opiskelutiloja on jo tällä hetkellä liian vähän, eivätkä kaikki opetustilatkaan vastaa nykyajan monimuotoista opetusta ja tutkimusta.”

Pinni A:ssa on Taubertin mukaan myös järjestötiloja, joista Trey on keskustellut yliopiston kanssa. Tarkoitus on, että yksikään järjestöistä ei jää ilman tiloja.

Festiassa on paljon laboratoriotiloja.

Trey odottaa Taubertin mukaan kevään laajapohjaista valmistelutyötä.

”Tuntuu, että meillä on yhteinen tahtotila yliopiston kanssa siitä, että yhteisö on tiivisti mukana tulevan tilakehityksen suunnittelussa. Ensi vuonna nähdään, millaisiin toimenpiteisiin se realisoituu.”

Päivitys 20.12.2021 kello 17.55: Lisätty Iiris Taubertin kommentit.

Yliopiston tilanvähennysohjelma

Tampereen yliopiston tilanvähennysohjelmaa on valmisteltu koko vuosi 2021.

Ohjelman tavoitteeksi ilmoitettiin ensin yliopiston hiilijalanjäljen pienentäminen, sitten säästöt.

Tiedekunnat ovat arvostelleet kampuskehitysohjelmaa siitä, ettei tiedekuntien tutkimusosaamista ole hyödynnetty ohjelmassa lainkaan.

Hallitus palauttikin tilatoimenpideohjelman marraskuun kokouksessaan takaisin valmisteluun korostaen yliopistoyhteisön kuulemisen tärkeyttä.

Hallitus päätti kokouksessaan 20. joulukuuta toteuttaa marraskuun kokouksessaan tunnistamansa uuden vaihtoehdon. Siinä Pinni A:sta ja Festiasta luovutaan ja tiivistetään tiloja Arvo 1 -rakennuksessa vuoteen 2025 mennessä.

Hallitus myös valtuutti rehtorin käynnistämään ohjelman toisen vaiheen valmistelun yhdessä tiedekuntien ja yliopistoyhteisön kanssa vuosille 2026–2030 kevään 2022 aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut