Tampereen yliopistosta irtisanotaan 106 henkeä - Tampere - Aamulehti

Yt-neuvottelut päätökseen: Tampereen yliopistosta irtisanotaan 106 henkeä, tukipalvelut pienenevät 180 hengellä

Tampereen yliopisto laskee vähenevistä tehtävistä syntyvän noin 12 miljoonan euron säästöt vuodesta 2023 alkaen. Pääluottamushenkilöt pelkäävät vähennysten ajavan yliopiston toiminnan kaaokseen.

Tampereen yliopiston keskustan kampus kuvattiin marraskuun 22. päivänä.

17.12.2021 13:15

Aamulehti

Tampereen yliopisto päätti perjantaina tukipalvelutoimintojaan koskevan yt-prosessin. Yliopiston tukipalveluista irtisanotaan 106 henkeä. Yliopiston mukaan heistä 81 otti neuvotteluissa sovitun työsuhteen päättämisen paketin. Vapaaehtoisen eläköitymisen paketin otti 27 työntekijää.

Yliopiston mukaan syksyn aikana eläkkeelle siirtyi tai irtisanoutui itse tukipalveluista 39 henkilöä. Uutta työtehtävää tarjottiin 80 työntekijälle. Heistä 72 otti uuden tehtävän vastaan, 8 ei ottanut. Kymmenellä henkilöllä on vielä harkinta-aikaa jäljellä työsuhteen päättymisen paketin valinnan osalta.

Yhteensä yliopiston keskitetyistä tukipalveluista vähenee yliopiston mukaan 180 tehtävää.

Vuoden 2022 alusta yliopiston tukipalvelut toimivat neljänä palvelualueena: tutkimuksen tuki, koulutus ja jatkuva oppiminen, tieto ja digitalisaatio sekä yliopistopalvelut. Laboratoriotoiminta ja sen koordinaatio sekä yliopistokeskusten koordinaatio on järjestetty erikseen.

Yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltiin erillisenä asiana myös joidenkin taloushallinnon palveluiden liikkeen luovutus Certia oy:lle. Liikkeen luovutuksen myötä myötä Certiaan siirtyy 46 työntekijää ja yhtiö perustaa toimipisteen Tampereelle.

Yliopiston mukaan yhteistoimintaneuvotteluiden perusteena olivat taloudelliset, tuotannolliset ja toiminnalliset syyt. Syyskuisessa neuvottelualoitteessa tavoitteeksi ilmoitettiin 215 henkilötyövuoden vähentäminen ja 14 miljoonan euron henkilöstökustannussäästöt sekä tukipalveluiden uudelleen organisointi.

Nyt vähenevien tehtävien vaikutuksena syntyy yliopistolle noin 12 miljoonan euron kustannussäästöt vuodesta 2023 alkaen.

Lue lisää: Rehtori Mari Walls kolumnissa: Tilojen ja palvelujen kehittäminen pohjustaa yliopiston tulevaisuutta

”Toiminta vaarantuu”

Tampereen yliopiston työntekijöitä yt-neuvotteluissa edustaneet pääluottamushenkilöt Jorma Viikki, Sinikka Torkkola ja Arja Liikanen pelkäävät laajojen henkilöstövähennysten ajavan yliopiston toiminnan kaaokseen.

Luottamushenkilöiden tiedotteen mukaan työnantaja on livennyt osasta neuvottelussa sovitusta, liittänyt uuden työn vastaanottamiseen lainvastaisen ehdon sekä kohdellut irtisanottavia ja uudelleen sijoitettavia henkilöitä epäjohdonmukaisesti.

Luottamushenkilöiden mukaan neuvotteluissa ei päästy aitoon vuoropuheluun vaihtoehdoista yliopiston talouden tasapainottamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi.

Luottamushenkilöt arvioivat yhteistoimintaneuvottelujen seurausten vaarantavan yliopistojen toiminnan.

Erityisen huolissaan luottamushenkilöt ovat toimintavarmuudesta koulutuksen ja oppimisen tukipalveluissa, joiden henkilöstöstä vähennetään merkittävä osa. Koulutuksen ja oppimisen palveluiden henkilöstövähennykset vaikuttavat suoraan opiskelijoille annettavaan henkilökohtaiseen opintoneuvontaan, kurssien ja muiden opintojen järjestelyihin sekä niistä tiedottamiseen.

Luottamushenkilöiden mukaan osa koulutuksen ja oppimisen palveluiden tekemästä hallinnollisesta työstä ja opiskelijoille antamasta opintoneuvonnasta siirtyy opettajille, mikä heikentää opetuksen määrää ja laatua eikä henkilöstövähennyksissä ei ole otettu huomioon uusimpia selvityksiä, jotka osoittavat opiskelijoiden kasvavan tuen tarpeen.

Myös Tampereen yliopiston työnantajamaine on luottamushenkilöiden mukaan yhdistymisen jälkeen pahasti kolhiintunut.

Luottamushenkilöiden mukaan yliopiston reilusti ylijäämäinen tulos tulisi investoida opetuksen ja tutkimuksen tukemiseen. Luottamushenkilöiden mukaan taloutta pitäisi tasapainottaa sijoitustuotoilla ja varmistaa opetuksen ja tutkimuksen tuloksellisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut