Pelastusrengas jäätyi Rauhaniemen kansankylpylän talviuintipaikalla - Tampere - Aamulehti

Pelastusrengas on jäätyneenä jumissa Tampereen Rauhaniemen talviuintipaikalla – Näin kansankylpylä vastaa

Rauhaniemen kansankylpylä on saanut jäätyneestä pelastusrenkaasta useita yhteydenottoja.

Näin pahoin tuuli ja pakkanen ovat jäädyttäneet pelastusrenkaan Tampereen Rauhaniemen kansankylpylän laiturilla.

16.12.2021 7:27

Aamulehti

”No tämä nyt saa huomiota. Yhteydenottoja on tullut ainakin kolme, tänään viimeksi joku soitti Tampereen kaupungilta, koska sinne oli otettu yhteyttä”, lausahtaa Rauhaniemen kansankylpylän palvelupäällikkö Kati Viitala, kun Aamulehdestä soitetaan keskiviikkona.

Pelastusrengas on jäätynyt tiukasti kiinni paksun jääkuoren alle Rauhaniemen kansankylpylän avannon laiturin kaiteeseen ja kirvoittanut yhteydenottoja.

Viitala kertoo pelastusrenkaan jäätyneen umpijäähän puolisentoista viikkoa sitten, kun tuulisen myräkän jälkeen tulivat kovat pakkaset. Ennen kuin ennätän kysyä, kannattaisiko pelastusrenkaalle tehdä jotain, Viitala kertoo, että laiturista 20 metrin päässä rakennuksen seinällä on toinen pelastusrengas. ”Olemme tulleet siihen tulokseen, että se on hyvä ja käyttökelpoinen. Sinänsä pelastusrenkaat ovat Tampereen kaupungin vastuulla.”

Voisiko kuitenkin ajatella, että pelastusrenkaan voisi irrottaa?

”Jos sitä lähtisi irrottamaan, tarvittaisiin kuumaa vettä ja joku kangen tapainen työkalu. Kyllä me sen voimme irrottaa, mutta koska vieressä on toinen pelastusrengas, katsoimme, ettei asia ole ongelma. Tähän Tampereen kaupunginkin edustajan kanssa puhelimessa päädyimme.”

Voiko käydä niin, että joku saisi vaikka infarktin avannossa, eikä hätääntynyt auttaja huomaisi toista pelastusrengasta rakennuksen seinällä?

”Kyllä sen huomaa. Se on reitin varrella, kun kävellään avantoon. Ja ohjeistuksemme on, ettei avantoon mennä yksin.”

Viitala toteaa, että turvavälineiden pitää olla saatavilla, kun avanto on sulana. ”Kesäaikaan pelastusrenkaita on täällä useitakin.”

Suomen Ladun talviuintipaikkoja koskevissa turvaohjeissa todetaan, että sekä laiturin päässä että rannalla on oltava pelastusrengas ja heittoliina. Isoimmissa avannoissa on suositeltavaa olla pelastusvene.

Talviuintipaikan turvaohjeita

● Sekä laiturin päässä että rannalla on pelastusrengas ja heittoliina. Isoimmissa avannoissa on suositeltavaa olla pelastusvene.

● Veden syvyydeksi portaiden kohdalla suositellaan noin 1,5 metriä. Kyltti kertoo veden syvyyden.

● Avantoa pidetään auki esimerkiksi kierrätyspumpulla.

● Jos avannossa on virtaava vesi, on estettävä uimarin joutuminen jään alle esimerkiksi verkon avulla. Ei saa olla vaaraa, että uimari takertuu verkkoon.

● Avanto on merkitty aidoilla, puomeilla, lippusiimoilla ja heijastimilla.

● Avantoja ei saa olla useita lähekkäin, ettei tule houkutusta sukeltaa avannosta toiseen.

● Kulkutiet on puhdistettu lumesta, hiekoitettu tai suolattu liukkauden vähentämiseksi, ja lämpömatto estää liukkautta.

● Laiturin portaissa on kaiteet molemmilla sivuilla.

● Portaista tai laiturista on veteen köysi, jossa on solmuja.

Lähteet: Suomen Latu, kuluttajaturvallisuuslaki

Lue lisää: Koronapassin kysyntä laajenee nyt myös Tampereella, näin kommentoivat kuntosali ja yleinen sauna – ”Aika paljon se kirvoitti tunteita”

Lue lisää: Avantouintikausi on alkamassa: Tiesitkö, että Pirkanmaalla on nyt jo peräti 55 yleistä saunaa – Lue tästä arvostelut ja tuoreimmat kuulumiset

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut