Tampereen Hervantaan rakennetaan kokonaan uusi Ahvenisjärven koulu - Tampere - Aamulehti

Hervantaan rakennetaan kokonaan uusi Ahvenisjärven koulu

Ely-keskus, maakuntamuseo ja maakuntaliitto säilyttäisivät vanhan Pohjois-Hervannan koulun ja laajentaisivat sitä.

Näin Pohjois-Hervannan koululla oltiin varauduttu lähiopetuksen alkamiseen toukokuussa 2020. Tampereen kaupunki oli toimittanut tarroja, joissa muistutettiin turvavälin pitämisestä.

15.12.2021 7:03

Aamulehti

Tampereen Hervantaan rakennetaan kokonaan uusi Ahvenisjärven koulu.

Koulun rakentamisen edellyttämä asemakaavamuutos lisää Pohjois-Hervannan koulun tontin rakennusoikeutta niin, että tontille voidaan rakentaa 1 100 oppilaan koulu sekä myöhemmin myös 160 lapsen päiväkoti.

Vielä asemakaavamuutoksen valmisteluvaiheessa esillä oli kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä niistä nykyinen Pohjois-Hervannan koulurakennus Opiskelijankadulla olisi säilytetty ja varauduttu lisäksi rakentamaan tontille uusi päiväkotirakennus. Toisen vaihtoehdon mukaan rakennettaisiin kokonaan uusi koulu- ja päiväkotirakennus.

Pirkanmaan maakuntamuseo, maakuntaliitto ja ely-keskus asettuivat lausunnoissaan kannattamaan ensimmäistä vaihtoehtoa eli Pohjois-Hervannan nykyisen koulurakennuksen laajentamista ja perusparannusta.

”Vanha säilyttäisi kaupunkikuvaa”

Pirkanmaan maakuntaliiton mukaan nykyisen koulurakennuksen laajentaminen ja perusparantaminen säilyttäisi korttelirakenteen ja kaupunkikuvan ja toteuttaisi näin paremmin maakuntakaavan tavoitteita ja sisältöä kuin uudisrakentamiseen perustuva vaihtoehto. Maakuntaliitto lausuu, että säilyttävä vaihtoehto myös vastaa ilmastotavoitteita paremmin kuin uudisrakentaminen.

Pirkanmaan ely-keskus perusteli kantaansa rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisellä ja ilmastotavoitteilla.

Maakuntamuseon mielestä nykyisen koulurakennuksen säilyttävää vaihtoehtoa puoltavat rakennukseen ja aluerakenteeseen liittyvien arvojen eli massoittelun, toiminnallisuuden, suunnitteluidean ja maisemapiirteiden säilyminen.

Tampereen kaupunki kuitenkin valitsi uudisrakentamiseen perustuvan vaihtoehdon, mutta on pyrkinyt ottamaan maakuntaliiton, ely-keskuksen ja maakuntamuseon näkemyksiä huomioon hakemalla uudisrakennuksen suunnittelussa vaikutteita nykyisen koulurakennuksen kaupunkikuvallisesta ilmeestä ja antamalla asemakaavassa yleismääräyksen, että nykyisen koulun purkumateriaalia pitää jatkokäyttää.

Lue lisää: Tampere korjaa ja rakentaa kouluja ja päiväkoteja – nämä kohteet vuorossa lähivuosina

Kolme koulurakennusta

Ahvenisjärven koulussa on vuosiluokat ensimmäisestä luokasta 10:nteen luokkaan, ja siihen kuuluu nykyisellään kolme koulutaloa: Pohjois-Hervannan koulutalo, Kanjonin koulutalo ja Hallilan koulutalo.

Tampereen yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan tiistaina asettaa Ahvenisjärven koulua koskevan asemakaavaehdotuksen nähtäville. Nähtävillä olon jälkeen sitä esitetään Tampereen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Lue lisää: Hervantaan rakennetaan joko kokonaan uusi koulu tai suurennetaan nykyistä koulua – Oppilaita tulee yli tuhat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut