Taysin sairaalahoitoon joutuu RS-viruksen takia nyt entistä vanhempia lapsia - Tampere - Aamulehti

Taysin sairaalahoitoon joutuu RS-viruksen takia nyt entistä vanhempia lapsia

Yleensä RS-virus tuo sairaalaan alle 3 kuukauden ikäisiä vauvoja, mutta nyt hoidettavana on jopa 3-vuotiaita. Lapsilta testataan kolme eri virusta, ja RS on yleisin löydös.

RS-virus on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Kuva Taysin lasten teho-osaltolta on vuodelta 2008.

14.12.2021 14:59

Aamulehti

Hengitystieinfektiot pitävät lasten päivystyksen kiireisenä. Etenkin RS-virusinfektiopotilaiden määrä on kasvussa. Virus vie sairaalahoitoon erityisesti pieniä lapsia.

Tampereen keskussairaalassa lasten päivystysosastolla on tiistaiaamuna hoidettavana 14 potilasta. Tehohoidossa on pari lasta.

Apulaisylilääkäri Merja Helmisen mukaan osalla on RS-virus.

”Poikkeuksellista nyt on, että hoidettavana on RS-viruksen vuoksi myös isompia lapsia, esimerkiksi 3-vuotiaita. Yleensä RSV tuo sairaalaan alle 3 kuukauden ikäisiä vauvoja.”

”Vauvojen osalta nyt tuntuu korostuvan vakavat tapaukset. Kyse on yksittäistapauksista, mistään isoista määristä ei voi puhua”, Helminen sanoo.

Lue lisää: RS-virustartuntojen määrä on lähtenyt selvään kasvuun Pirkanmaalla – sairaala­hoidossa ollut aiempaa enemmän taaperoikäisiä

RS on yleisin löydös

Hengenahdistuksen vuoksi sairaalaan tulevista lapsista testataan kolme virusta: RS, influenssa ja korona. RS-virus on yleisin löydös. ”Koronan tai influenssan takia ei ole lapsia hoidettavana”, sanoo Helminen.

Suurimmalta osalta lapsista ei löydetä mitään testatuista viruksista. Se ei vaikuta hoitoon, koska hengitystieinfektioita hoidetaan samalla tavalla eli huolehditaan hengittämisestä ja ravinnon saamisesta. Se voi tarkoittaa lisähappea, liman imemistä keuhkoista, ruokintaa nenä-mahaletkulla tai suonensisäistä nesteytystä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus tiedotti, että noin joka viides lastenosastojen potilas on sairaalahoidossa RS-viruksen vuoksi. Helmisen mukaan prosenttiosuus ei ole yhtä iso Taysissa.

Hengitystieinfektioiden määrä yleensä kasvaa talven edetessä. Ensimmäisenä tulee RS-virus, sitten muuta ja influenssa on pahimmillaan yleensä viimeisenä.

RS-virus

RS tulee sanoista respiratory syncytial virus.

Tarttuvuus: leviää pisaratartuntana, itämisaika on yleensä 4–5 päivää.

Sairastunut erittää virusta noin viikon oireiden alkamisesta.

Oireet: Hengitys vaikeutuu. Hengitys voi selkeästi vinkua tai rohista ja hengitystaajuus voi kohota. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta.

Pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut