Tampere odottaa oikeuden ratkaisua Tavase-päätöksessä - Tampere - Aamulehti

Tampereen piti päättää viiden kunnan tekopohjavesiyhtiön jatkosta tänä vuonna – Toisin kävi: ”Ollaan kalkkiviivoilla”

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli tekopohjavesiyhtiö Tavasen tilannetta kokouksessaan. Lupa-asiat halutaan selviksi ennen kuin yhtiön jatkosta päätetään.

Tavase oy:n tekopohjaveden tuotantoa on valmisteltu Vehoniemen-Isokankaan harjualueelle Kangasalla ja Pälkäneellä.

14.12.2021 18:18

Aamulehti

Tampereen kaupunki haluaa odottaa Vaasan hallinto-oikeuden toisenkin ratkaisun Tavasen vesilain mukaisista luvista ennen kuin yhtiön jatkosta päätetään. Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli vuoden viimeisessä kokouksessaan tekopohjavesiyhtiön tilannetta.

Kaupunginhallituksen vuoden takaisen päätöksen mukaan Tavase oy:n jatkosta piti päättää vuoden 2021 aikana. Aikataulu ei nyt toteudu, vaan asiaan palataan ensi vuonna.

Konsernijaoston puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) sanoo, ettei pitkään kestäneessä prosessissa kannata tässä vaiheessa hötkyillä. ”Luvista on tulossa ratkaisu niin, että ollaan ihan kalkkiviivoilla. Nyt täytyy katsoa ensin, saadaanko lainvoimaiset luvat, että voidaan toimia jos halutaan toimia.”

Lylyn mukaan sitten, kun lupa-asiat ovat ratkenneet, Tavasea arvioidaan kokonaisuutena suhteessa Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen kunnostamiseen. Selvää on, että tulevaisuuden vesihuoltoon tarvitaan ratkaisuja, sillä Kaupinojan vedenpuhdistamo ei yksin riitä.

Myös Tavase-yhtiön muiden osakkaiden kanssa keskustellaan tilanteesta. Lylyn mukaan on käytännössä niin, että Tampere on yhtiössä niin keskeinen rahoittaja ja toimija, että Tampereen vetäytyessä yhtiön toiminta loppuisi.

Toiseen lupaan ratkaisu

Tilanteen keskiössä olevat hallinto-oikeuden ratkaisut koskevat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämiä lupia tekopohjaveden tuotantoon. Joulukuussa 2019 avi myönsi luvan tekopohjaveden tuotantoon Kangasalan tuotantoalueilla ja kesäkuussa 2020 Pälkäneen alueella. Molemmista luvista valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen.

Ratkaisuista toinen saatiin maanantaina 13. joulukuuta. Kangasalaa koskeneesta luvasta tehtiin 10 valitusta. Hallinto-oikeus poisti kaksi lupamääräystä ja muutti yhtä, mutta päätti, että Tavaselle myönnetty vesitalouslupa pysyy voimassa.

Ratkaisun Pälkäneen alueen lupaa koskevista valituksista hallinto-oikeus kertoo antavansa vuoden 2022 aikana.

Lue lisää: Hallinto-oikeus ratkaisi: Tavasen Kangasalan teko­pohja­vesi­laitokselle myönnetty vesi­talouslupa pysyy voimassa

Tavase-yhtiö

Tavase oy perustettiin vuonna 2002, ja se on kuntien omistuksessa.

Osakkaat ovat Akaa, Kangasala, Lempäälä, Tampere ja Vesilahti. Välillisesti mukana on myös Pirkkala, joka saa valtaosan talousvedestään Tampereelta.

Alunperin mukana oli myös Valkeakoski, mutta se on käytännössä irtaantunut tekopohjavesilaitoshankkeesta ja maksanut Tampereen kaupungille lainaosuutensa yhtiöstä.

Yhtiön tarkoituksena on hankkia tarvittava raakavesi, valmistaa siitä tekopohjavettä 70 000 kuutiota vuorokaudessa harjujen läpi imeyttämällä ja myydä se osakkaille.

Tavasen tekopohjavesilaitosta on suunniteltu Vehoniemen ja Isokankaan harjualueille Kangasalla ja Pälkäneellä.

Tavasen rahoituksen osalta meneillään on ollut kaksivaiheisen osakeannin toinen vaihe. Noin vuosi sitten ensimmäisessä vaiheessa Tampere merkitsi yhtiön osakkeita enimmäismäärän ja maksoi niistä vajaat puoli miljoonaa euroa. Annin toinen vaihe on samansuuruinen kuin ensimmäinen.

Yhtiön tarkoituksena on ollut kerätä noin 1,2 miljoonaa euroa uutta pääomaa, joka käytettäisiin yhtiön toiminnan turvaamiseen ja lainvoimaisen toimilupapäätöksen hankkimiseen vuosina 2021–2025.

Lylyn mukaan nyt ajatuksena on, että ensimmäisen vaiheen pääomituksella yhtiö selviää pitkälle ensi vuoteen. ”Ja sitten mitä varoja tarvitaan, niin konsernilimiittiä käytetään tässä hyväksi. Sillä mennään niin pitkään, kunnes Pälkäneen ratkaisu saadaan oikeudesta ulos.”

Konsernijaoston esityslistan mukaan yhtiöön on tähän mennessä käytetty varoja reilut kahdeksan miljoonaa euroa. Jos yhtiön toiminta loppuu, niille ei saada vastinetta.

Kaupunki on tehnyt varovaisuusperiaatteen ja yhtiöön liittyvän epävarmuuden takia Tavasen saatavista ja sijoituksista reilun kuuden miljoonan euron alaskirjauksen taseeseensa. Valtaosa summasta on lainasaatavia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut