Yleinen vaaramerkki säikäytti monet Tampereella, soitot ruuhkauttivat hätänumeron – tästä aiheeton hälytys johtui ja näin vastaavassa tilanteessa pitää toimia - Tampere - Aamulehti

Yleinen vaaramerkki säikäytti monet Tampereella, soitot ruuhkauttivat hätänumeron – tästä aiheeton hälytys johtui ja näin vastaavassa tilanteessa pitää toimia

Aiheeton hälytys johtui kosteudesta. Kesti melkein tunnin ajan sulkea hälytys.

14.12.2021 11:06 | Päivitetty 14.12.2021 13:04

Aamulehti

Väestöhälyttimen yleisen vaaramerkin ääni herätti hämmennystä Tampereella tiistaina noin kello 11:n aikaan. Varoituksen aiheutti hälyttimen tekninen vika.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Salmela kertoo, että hälytys johtui kosteudesta ja piirikorttiin päässeestä vedestä. Hälytin ei reagoinut kaukokäyttöohjaukseen, joten kiinteistönhuoltajien piti käydä sulkemassa laite paikan päällä. Ulina ehti kuulua melkein tunnin ajan ja oli ohi ennen puoltapäivää.

Ujellus kuului Aamulehden saamien vinkkien mukaan ainakin Lielahden alueella ja Ylöjärven Siivikkalassa.

Salmela kertoo, että aluksi epäiltiin, että useampi hälyttimistä olisi soinut. Yksittäinen vioittunut hälytin löytyi lopulta Lamminpään alueelta.

Pirkanmaan pelastuslaitokselta kerrottiin melko pian varoitusmerkin alkamisen jälkeen, että kyseessä on aiheeton hälytys. Pelastuslaitos myös lähetti 112-sovelluksen kautta alueella oleville tiedon, että kyseessä on aiheeton hälytys.

Siitä huolimatta ihmiset ehtivät säikähtää hälytystä toden teolla ja pelastuslaitoksen vaihde sekä hätänumero ruuhkautuivat ihmisten soitoista.

Toimi näin

Tavallisesti vaaramerkkiä testataan Tampereella maanantaisin kello 12. Hälytys on lyhyt, eikä siihen tarvitse reagoida mitenkään.

Salmela sanoo, että jos vaaramerkki soi muina aikoina, ei asiasta pidä soittaa hätäkeskukseen tai suoraan viranomaisille.

”Ensimmäinen ohje on, että hakeutuu sisätiloihin tai kotiin, jos on lähialueella. Tietoa kannattaa hakea normaaleista medialähteistä. Jos ihmiset alkavat paljon soitella hätänumeroon, se ruuhkautuu nopeasti. Se ei ole suositeltavaa”, Salmela sanoo.

Pelastuslaitos tiedottaa vaaratilanteista tiedotusvälineille ja kertoo asiata sosiaalisessa mediassa. Hädän tullen vaaratiedote kerrotaan myös radiossa ja televisiossa.

Hälyttimiä käytetään harvoin, mutta esimerkiksi voimakkaasti savuavan tulipalon kohdalla ihmisille voidaan antaa hälyttimien kautta toimintaohjeita. Hätämerkin lisäksi hälyttimiin voidaan myös puhua ohjeita.

Videolta kuuluu hälytys:

kello 13.02: päivitetty Mika Salmelan kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut