Apulaispormestari Aleksi Jäntti ennakoi yllätyskäännettä Taysin 700 miljoonan euron sairaalahankkeessa – ”En pitäisi ihmeenä, että lupa hyväksyttäisiin yksimielisesti” - Tampere - Aamulehti

Apulaispormestari Aleksi Jäntti ennakoi yllätys­käännettä Taysin 700 miljoonan euron sairaala­hankkeessa – ”En pitäisi ihmeenä, että lupa hyväksyttäisiin yksimielisesti”

Poikkeamislupahakemus koskee rakennusta, jonka korkein osa olisi 11-kerroksinen. Se tulisi vanhan B-rakennuksen ja Teiskontien väliin.

Taysin vanhan korkean B-rakennuksen eteen halutaan rakentaa uusi korkea talo.Tampereen yhdyskuntalautakunta käsittelee poikkeamislupahakemusta tiistaina illalla. Kuva on otettu joulukuun 13. päivä

14.12.2021 11:03 | Päivitetty 14.12.2021 11:49

Aamulehti

Tampereen yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ennakoi, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisärakentamista koskeva poikkeamislupahakemus hyväksytään lautakunnan kokouksessa tiistaina.

Kyse on lisärakennuksesta, joka tulisi korkean B-rakennuksen ja Teiskontien väliin. Aamulehti kirjoitti kattavasti hakemuksen taustoista ja siitä, miksi poikkeuslupaa esitetään hylättäväksi.

Lue lisää: Taysin 700 miljoonan euron uusi jättisairaala vaatii poikkeamisluvan, mutta nyt sitä esitetään hylättäväksi – Nämä ovat perustelut

Yhdyskuntalautakunnalle jätetyssä pohjaesityksessä esitetään luvan hylkäämistä. Hylkäämisen yksi peruste on, että B-rakennus jäisi uuden rakennuksen taakse Teiskontieltä katsottaessa. Kaava painottaa näkymää.

”Tulen tekemään muutosesityksen”, Jäntti sanoo.

Ennen kokousta käytyjen neuvottelujen jälkeen Jäntti sanoo, että lautakunnan jäsenistä kokoomusta, sdp:tä, vihreitä ja keskustaa edustavat jäsenet ovat hyväksymisen kannalla.

”En pitäisi ihmeenä, että lupa hyväksyttäisiin yksimielisesti”, Jäntti sanoo tiistaina aamupäivällä, jolloin hän ei vielä tiennyt perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kantaa.

Jäntin mukaan poikkeamislupa ei vaaranna rakennetun ympäristön suojelemista koskevia tavoitteita, ja kaikki maankäyttö- ja rakennuslaissa poikkeamiselle asetetut vaatimukset täyttyvät.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asiaa tiistaina kello 16 alkavassa kokouksessa.

”Emme halua estää investointia”

Asian kokouksessa esittelee kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen. Hän sanoo, ettei esityksen vastainen päätös lautakunnassa ole poikkeuksellista.

”Haluamme olla varmoja, että suunnitteluprosessi täyttää maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset”, perustelee Nurminen poikkeamisluvan hylkäämisesitystä.

”Emme halua estää investointia.”

Suunniteltu uusi rakennus

Kustannusarvio noin 700 miljoonaa euroa.

Rakennusaika 2023–2029.

Rakennukseen tulisi korkeimmillaan 11 kerrosta.

Taysin A-, B- ja K-rakennuksista toiminta siirtyisi uuteen rakennukseen.

Uudessa rakennuksessa toimisivat ensiapu Acuta, päivystysosastot, kuvantaminen, poliklinikoita, tehokeskus, leikkaussaleja ja vuodeosastoja.

B-rakennus säilyttää tunnistettavan muotonsa

Jäntti perustelee poikkeamisluvan hyväksymistä muun muassa sillä, että investointihanke on erikoissairaanhoidon toiminnoille välttämätön ja kiireellinen, koska nykyiset tilat ovat elinkaarensa päässä ja poikkeamista raskaampi prosessi aiheuttaisi toimintojen keskeytymisen riskin ja voisi vaarantaa potilasturvallisuuden.

Asemakaavan mukainen rakennusoikeutta ei ole tarkoitus ylittää.

”Vaikka poikkeaminen koskee suurta neliömäärää, kyse on vain 11 prosentista kaavan mukaisesta rakennusoikeudesta. Pääkäyttötarkoitus ei muutu, rakentaminen vain sijoitetaan tarkoituksenmukaisemmalla tavalla”, Jäntti sanoo.

Alueen kaavassa on painotettu näkymää Teiskontieltä lähestyttäessä kaupunkia idästä sekä näkymää Kissanmaankadun päätteenä.

Jäntti perustelee, että kaavalla suojeltuja rakennuksia ei olla purkamassa, vaan alueen historiallinen rakennuskanta on tarkoitus säilyttää osana kehittyvää sairaala-aluetta. ”Kangasalan suunnasta Teiskontieltä tarkasteltuna B-rakennuksen julkisivu säilyttää tunnistettavan muotonsa ja on muutenkin edelleen kaupunkikuvassa vahva osa sairaalan muodostamaa kulttuuriympäristöä. Kissanmaankadun päätteen näkymä ei muutu.”

Täydennys 14.12. klo 11.41: Lisätty johtaja Mikko Nurmisen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut