Taksien valvontaisku 11.12. Tampereella: näistä asioista huomautettiin - Tampere - Aamulehti

Viranomaiset tekivät taksien valvontaiskun Tampereella lauantai-iltana – 60 tarkastettiin, peräti 33:lle huomautus: ”Ei kannattaisi ottaa seuraamuksia”

Poliisin mukaan eniten huomautettavaa tarkastetuissa takseissa oli tietojen, kuten luvanhaltijan nimen esittämisessä.

Takseihin tehtiin valvontaisku lauantai-iltana 11. joulukuuta Tampereella viranomaisyhteistyönä. Yli 30 taksille annettiin huomautus. Takseja kuvattiin Tampere-Pikkalan lentokentän edustalla heinäkuussa vuonna 2016.

12.12.2021 16:00 | Päivitetty 12.12.2021 16:59

Aamulehti

Peräti 33 taksia sai huomautuksen lauantai-iltana Tampereella Sisä-Suomen poliisin, liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Verohallinnon tekemässä valvontaiskussa.

Tarkastettuja takseja oli viranomaisten yhteistiedotteen mukaan 60. Kaikkiaan liikennevirhemaksuja määrättiin 25, sakkoja ei sen sijaan kirjattu yhtään. Suurimmat puutteet havaittiin siinä, miten erilaiset tiedot on esitetty autossa. Useassa taksissa esimerkiksi luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä.

"Seuraamusten suuri lukumäärä osoitti valvonnan tärkeyden. Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä, jolloin asioiden pitääkin olla hyvin hoidossa”, ylikonstaapeli Petri Tynjälä Sisä-Suomen poliisista toteaa.

Poliisi kuitenkin huomauttaa, että mitään liikenneturvallisuutta vaarantavaa valvontaiskussa ei havaittu. Esimerkiksi ajoneuvot olivat tarkastajien mukaan hyväkuntoisia ja lisäksi kaikilla kuljettajilla oli tarvittava ajolupa.

Tynjälä kommentoi Aamulehdelle sunnuntaina, että valvontakierros käynnistyi rautatieasemalta, jonka jälkeen tarkastuksia tehtiin lennosta ympäri kaupunkia.

”Taksilakiuudistuksen jälkeen oli arvattavaa, että jotain puutteita ilmenee. Nyt niitä suitsitaan kuntoon. Huomionarvoista on, ettei yhtään sakkoa tarvinnut kirjoittaa”, Tynjälä muistuttaa.

Tynjälä sanoo, että kuljettajat olivat tarkastuksissa mukana ymmärtäväisesti ja hyvällä asenteella.

”Hyvässä yhteistyössä jatkamme toiminnan kehittämistä.”

Lue lisää: Miten Tampereella saa taksin, mitä se maksaa ja millaisia ovat lukijoidemme taksikokemukset? Lue tästä

Taksien valvontaisku 11.12.

Valvonnassa havaitut rikkeet ja puutteet sekä niiden määrät:

Ajoneuvon määräaikaiskatsastus suorittamatta, 1.

Ajoneuvovero maksamatta, 1.

Ajoneuvoa ei ollut rekisteröity luvanvaraiseen käyttöön, 1.

Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä, 8.

Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä, 19.

Hintatietojen esittämisessä puutteita, 13.

Taksiliikennöintiin oikeuttavaa asiakirjaa ei ollut esittää, 6.

Taksivalaisin ei määräyksen mukainen, 3.

Lähde: Sisä-Suomen poliisi

Traficom muistuttaa tiedotteessa, että matkustajan on aina nähtävä hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Ne ovat Traficomin mukaan tärkeitä myös siksi, että ne turvaavat asiakkaan oikeuksien toteutumisen.

”Kyse on pienistä, helposti korjattavissa olevista puutteista, joiden johdosta ei kannattaisi ottaa seuraamuksia”, Traficomin asiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen toteaa tiedotteessa.

Verottaja puolestaan keräsi valvontaiskussa tietoa kuljettajista ja yrityksistä sekä havainnoi esimerkiksi auton mittareita. Verohallinnossa on parhaillaan käynnissä tehostettu taksialan valvontahanke.

"Analysoimme tietoa ja vertailemme sitä muuhun meillä käytettävissä olevaan tietoon. Tavoitteena on kitkeä harmaata taloutta”, apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta kertoo.

Lue lisää: Miten Tampereella saa taksin, mitä se maksaa ja millaisia ovat lukijoidemme taksikokemukset? Lue tästä

Päivitys 12.12.2021 kello 16.57: Lisätty ylikonstaapeli Petri Tynjälän Aamulehdelle antamat kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut