Tätä mieltä Sorin asukkaat ovat Areenan alueesta ja tapahtumista - Tampere - Aamulehti

Areenan alue kasvaa ja muuttuu vauhdilla – Sorin alueen asukkaat ovat huolissaan ajosuluista ja tiedonkulusta: ”Kyse on yhdenvertaisuudesta”

Tampereen Nokia-areenan ensimmäiset tapahtumat ovat takana, mutta areenan, hotellin ja kasinon yhteiset tapahtumaillat vielä edessä. Kannen ja areenan alue kasvaa ja muuttuu lähivuosina vauhdilla.

Nokia-areenan lähikadut oli suljettu ensimmäisen paikallispelin iltana 3.12. autoliikenteeltä. Liikenteenohjaajat opastivat liikennettä väliaikaisten sulkuaitojen vierellä.

10.12.2021 17:05

Aamulehti

Tampereen yliopisto kokosi Sorin alueen asukkaita ja yrittäjiä yhteiseen verkkotilaisuuteen. Keskustelun alueen muutoksista vetivät Tampereen kaupunkiturvallisuuden kehittämishanke Suren tutkijat Ilari Karppi ja Iina Sankala.

Torstain verkkotapahtumassa oli mukana yli 20 asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen edustajaa. Puheenvuoroja käyttivät myös kaupungin työntekijät.

Tavoitteena oli Karpin mukaan kartoittaa alueen asukkaiden ja yritysten huolenaiheita.

Asukkaiden päällimmäinen huolenaihe oli Sankalan mukaan kiinteistöille pääsy sulkujen aikaan. Asukkaat olivat huolissaan ilta-ajan toimituksista tai kuljetuksista kotipihaan. Epäsäännöllistä työaikaa tekevien ihmisten on päästävä alueelle työpaikalleen tai sieltä pois.

Tontille pääsy herätti Karpin mukaan monitahoista keskustelua. "Jonkun mielestä kyse on yhdenvertaisuudesta. Sorin asukkaat asuvat samassa kaupungissa kuin muutkin, mutta heidän kaupunkitilan käyttöään säädellään", Karppi sanoo.

Yritykset nostivat Karpin mukaan esiin myös sen, miksi joku yritys saa sulkea toisen yrityksen mahdollisuuksia pois.

Lisää viestintää

Iso kysymys oli tutkijoiden mukaan myös tiedonkulku. Asukkaiden näkökulmasta tapahtumajärjestäjä vaihtuu jatkuvasti, mutta vastuuhenkilöitä ei ole tiedossa.

Jostain pitäisi saada tieto alueen poikkeustilanteista, jotta niihin voi varautua. Tutkijoiden mukaan monen toiveena oli yhden luukun periaate viestinnässä.

Sure-hanke

Kehittää Tampereen kaupunki- ja tapahtumaturvallisuutta.

Tavoitteena on sujuvoittaa tamperelaisten arkea ja tehdä tapahtumista houkuttelevia.

Tarkoituksena on ennakoida suurten ihmismäärien liikkumista, julkisten tilojen turvallista käyttöä ja kaupunkiturvallisuuden palvelujen ja -rakenteiden vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.

Mukana ovat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Business Tampere, Nokia, Securitas, Insta ja Intopalo.

”Keskusteluissa nousi esiin, että pitäisi olla yhteinen tiedonvaihtokanava, jossa myös asukkaat voisivat ilmoittaa häiriöistä tai omista ongelmistaan", Sankala kertoo.

Valvontaa pihoilla

Ensimmäiset paikallispelit sujuivat mallikkaasti, eikä niistä tullut keskustelussa kommentteja. Tutkijat olivat seuraamassa perjantai-illan etenemistä Nokia-areenan ulkopuolella ennen peliä.

”Viikonloppuun oli varauduttu riittävästi, eikä ihmismassoista päässyt syntymään pahoja sumppuja", Sankala sanoo.

Karppi arvioi, että areenan ovien avaaminen riittävän ajoissa ennen tapahtumaa on hyvä tapa välttää väkijoukkojen ruuhkautumista. Osallistujille kannattaa perjantai-illan tapaan tiedottaa, että paikalle on hyvä tulla ajoissa.

Järjestyksenvalvojat olivat hajaantuneet paikallispelissä Nokia-areenan pihalle ja lähitalojen pihaporteille.

Ensimmäisen paikallispelin yleisö poistui Nokia-areenalta vauhdikkaasti perjantaina 3.12., eikä isoja ruuhkia syntynyt.

Uusi kaupunginosa

Kannen alue on Karpin mukaan vasta osittain käytössä ja nyt puhutaan vasta areenan tapahtumien vaikutuksista. Myös kaupunkisuunnittelijat kaipaavat tietoja Sorin alueen kaikista tapahtumista.

"Tarvittaisiin varmasti viestintää ja alusta kannen tapahtumille", Karppi sanoo.

Nokia-areenan ja tornitalojen ympärille on nousemassa uudenlainen kaupunginosa. Sen naapurustoon tarvittaisiin Karpin mukaan asukkaiden yhdessä tekemisen muoto neuvotteluosapuoleksi kansi ja areena -yhteisölle.

Yliopiston kaupunkitutkijat ovat Sure-hankkeessa yhteistyössä viranomaisten ja turvallisuusalan kanssa. He osallistavat myös asukkaita mukaan alueen suunnitteluun.

"Katsomme asiaa kaupunkitilan käytettävyyden kannalta", Karppi sanoo.

Karpin mukaan Sorin asukkaat tietävät parhaiten omat tarpeensa. Tutkijoiden rooli on Karpin mielestä heittää keskustelussa ituja ilmaan siitä, miten järjestäytyminen voisi tapahtua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut