Näin itsenäisyyspäivää vietetään Tampereella vuonna 2021 - Tampere - Aamulehti

Tampere saa tänä itsenäisyyspäivänä uuden perinteen – Katso aikataulut ja vinkit juhlapäivän viettoon

Kansanjuhla Keskustorilla jouduttiin perumaan pandemian takia, mutta viime vuodelta tutut valaistukset palaavat rakennusten seinille.

Keskustorin laidalla oleva Palanderin talo oli yksi niistä rakennuksista, jotka valaistiin joulukuussa 2020.

5.12.2021 17:42

Tampere

Tampereella järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa vähävaraisten itsenäisyysjuhla. Sinivalkoisen juhlahetken näyttämönä on Tammelantori.

Maanantaina kello 13 alkavassa tilaisuudessa on tarjolla hernesoppaa ja kotiin voi viedä ruokakassin. Tilaisuus on tarkoitettu itsensä vähävaraiseksi kokeville tamperelaisille.

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen Tammelantorilla pitää Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala. Tilaisuudessa esiintyy Teiskon mieslaulajat.

Tapahtuman järjestävät Suomen Punaisen Ristin Tampereen osasto ja Tampereen seurakuntien Ruokapankki. Järjestäjät halusivat tapahtumallaan seurata hyväntekijä, sosiaalineuvos Veikko Hurstin näyttämää esimerkkiä. Helsingissä Hurstin perhe on jo vuosikymmeniä järjestänyt itsenäisyyspäivän juhlia heikompiosaisille.

Veikko ja Lahja Hursti sekä heidän poikansa Heikki ovat järjestäneet itsenäisyyspäivän juhlia heikompiosaisille jo vuosikymmenten ajan. Kuva Hakaniemen torilta vuodelta 2019.

Tampereella vähävaraisten itsenäisyysjuhlaa suunniteltiin jo vuodelle 2020, mutta tapahtuma jouduttiin perumaan silloisten tiukkojen pandemiarajoitusten vuoksi aivan viime hetkillä.

Lue lisää: Vähävaraisten itsenäisyysjuhla järjestetään Tammelantorilla – tarjolla on hernesoppaa ja kotiin voi viedä ruokakassin

Kansanjuhla Keskustorilla on peruttu

Perinteinen itsenäisyyspäivän kansanjuhla Keskustorilla maanantaina 6.12. on jouduttu perumaan heikentyneen koronatilanteen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen linjausten perusteella.

Keskustorin kansanjuhlaan suunnitellut musiikkiesitykset joudutaan siis perumaan. Alueelle suunniteltuja ja aiemmin kerrottuja katujen ja pysäköintialueiden sulkuja ei kansanjuhlan perumisen vuoksi toteuteta.

Keskustorin rakennukset valaistaan

Keskustorin rakennusten valaistus toteutuu suunnitelmien mukaan. Suomen itsenäisyyden kunniaksi rakennusten valaistus sytytetään 6.12. noin kello 17.30.

Tampere juhlisti vuonna 2020 itsenäisyyspäivää valaisemalla keskustorin ympäristön rakennuksia juhlavasti.

Seitsemän Keskustorin ympäristössä sijaitsevaa rakennusta saavat julkisivuunsa talvisia valoinstallaatioita viimevuotiseen tapaan, tänä vuonna tosin uudenlaisin aihein ja osittain eri rakennuksissa. Valaistusta voi käydä joulukuun iltoina terveysturvallisesti ihastelemassa kukin omien aikataulujensa mukaan. Valot ovat nähtävillä 2.1.2022 asti päivittäin kello 15.30 – 22.00.

Itsenäisyyspäivän ohjelma Tampereen seurakunnissa

Itsenäisyyspäivän perinteiseen ohjelmaan kuuluvat sanajumalanpalvelukset ja kunnianosoitukset sankarihaudoilla.

Kalevankankaan hautausmaalla tilaisuus alkaa kello 12. Seremoniassa lasketaan seppele Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalle sekä lähetetään seppelepartiot vuonna 1918 kaatuneiden vapaussoturien haudalle, vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalle, Karjalaan jääneiden vainajien muistokivelle ja ruotsalaisten vapaaehtoisten muistokivelle.

Ohimarssi tapahtuu kello 12.45 Kalevan lukion kohdalla Kalevan puistotiellä. Seremonian järjestää Tampereen Kansalaisjuhlatoimikunta Tampereen varuskunnan tuella.

Kansalaisjuhlatoimikunnan itsenäisyyspäivän jumalanpalvelusta vietetään kello 13 Kalevan kirkossa. Sen toimittavat tuomiorovasti Olli Hallikainen, urkuri Eveliina Ylikoski ja kanttori Tuomas Laatu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut