Santalahden uusi ylikulkusilta avataan keskiviikkona - Tampere - Aamulehti

Tampereen Santalahden uusi ylikulkusilta avataan keskiviikkona – vanha silta siirretään ensi viikolla Vihiojalle uusiokäyttöön

Santalahden uusi rantasilta avataan keskentekoisena, koska vanha silta tarvitaan uuteen käyttöön Vihiojalle. Näsijärven puoleinen osuus valmistuu joulukuussa, mutta Pispalanharjun puolella talotyömaiden vuoksi keskeneräisyys jatkuu pidempään.

Santalahden uusi rantasilta on kuvassa etualalla oleva leveä silta. Sen takana näkyy vanha, lyhyempi silta. Työt uudella sillalla jatkuvat, mutta niiden vuoksi siltaa ei suljeta. Kuva otettu elokuun 17. päivä.

1.12.2021 6:59

Aamulehti

Santalahden uusi ylikulkusilta Tampereella avataan keskiviikkona 1. joulukuuta. Rantasiltaa pääsee kulkemaan iltapäivällä kello 15 mennessä. "Kun saamme tavarat pois, aurattua ja hiekoitettua sillan, se avataan”, sanoo työnjohtaja Henri Klemi Raitiotieallianssista.

Vanha silta suljetaan torstaina.

Rantasilta avataan, vaikka se ei ole vielä aivan valmis, koska vanha silta tarvitaan uusiokäyttöön Vihiojalle.

Lue lisää: Tampere saa uuden näköalapaikan Santalahteen: ”Ihastuin totaalisesti näkymään, mikä sieltä on järvelle” – tältä maisema näyttää

Santalahden rantasillan Näsijärven puoleinen osuus valmistuu joulukuun aikana lukuun ottamatta vihertöitä, jotka tehdään keväällä. Näköalatasanne saadaan käyttöön osittain. Kokonaan se valmistuu jouluun mennessä. Sillan valaistustyöt ja alapuolisten kuivatusrakenteiden rakennustyöt jatkuvat ensi vuodelle, mutta niistä ei aiheudu haittaa jalankulkijoille.

Sillat kuvassa oikealla marraskuun 3. päivä kuvattuna.

Sillan Pispalanharjun puoleinen pääty valmistuu myöhemmin. Nyt harjun puolella on porrasyhteys, koska Rantatien talotyömaiden vuoksi ei sillan eteläosaa saada vielä tehtyä lopulliseen muotoon.

Porrasyhteys ei täytä esteettömyyden vaatimuksia. Portaiden yhteydessä on rampit, joita pitkin voi kuljettaa polkupyörän tai lastenvaunut. Reitti ei ole pyöräiltävissä, vaan pyörää pitää taluttaa. Hissi asennetaan ensi vuoden aikana.

Pyöräily sillalla on toistaiseksi turvallisuussyistä kielletty.

Pispalanharjun puolelta esteetön kulku ja pyöräily-yhteys Rantatielle toteutuu myöhemmin alueelle suunnitellun aukion kautta. Aukio ja pyöräilyreitti voidaan tehdä Rantatien talotyömaiden valmistuttua, arviolta vuonna 2023.

Santalahden rantasilta

Pituus lähes 150 metriä.

Alikulkukorkeus noin 5 metriä.

Leveys 6–8 metriä.

Ulottuu Pispalanrinteen puolelta raitiotien, Rantatien ja Paasikiventien yli Santalahteen.

Näköalatasanne, josta on yhteys tapahtumapuistoon.

Valmistuttuaan pyöräilymahdollisuus Paasikiventien etelä- ja pohjoispuolen välillä.

Sillan alta kulkee Rantatien ja Paasikiventien autoliikenne sekä tuleva raitiotie.

Vanha Santalahden ylikulkusilta on tehty siirrettäväksi. Sitä on jo aiemmin siirretty noin 30 metriä itään paikalta, jonne uusi silta on nyt rakennettu.

Vanha silta viedään Vihiojalle kahtena yönä

Vanha Santalahden silta puretaan ja siirretään kahdessa osassa Vihiojanpuistoon. Tampereen kaupunki uusii siellä kaksi huonokuntoista Vihiojan ylittävää kävelyn ja pyöräilyn puusiltaa. Sillat ovat Rehunkujan ja Koskuenpolun välillä.

Vanha ylikulkusilta puretaan kahtena yönä ensi viikolla. Purku tehdään 7.–9.12. eli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja seuraavana keskiviikko-torstai-yönä. ”Työt alkavat tämänhetkisen suunnitelman mukaan kello 23 ja päättyvät aamukuuteen mennessä”, sanoo rakennuttajainsinööri Jukka Rantala Tampereen kaupungilta.

Työn aikana Paasikiventielle aiheutuu kaistamuutoksia. Eteläinen ja pohjoinen ajorata otetaan vuorotellen nostokoneiden käyttöön. Liikenne kulkee tällöin työalueen kohdalla yhtä kaistaa kumpaankin suuntaan.

Sillan osat siirretään saman yönä lavetilla Vihiojalle. ”Erikoiskuljetuksen reitti kiertää keskustan, se menee ohitustien kautta”, Rantala sanoo.

Santalahden vanha ylikulkusilta on rakennettu siirrettäväksi, joten sen uusiokäyttö on kannattavaa. Yleensä sillat rakennetaan paikoilleen, eikä niitä pystytä siirtämään kokonaisena.

Tarkennus 1.12. klo 11.08: Ylikulkusillan Pispalanharjun puoleisessa päässä olevaa ramppia ei voi pyöräillä, vaan pyörää pitää taluttaa. Alkuperäisestä muotoilusta saattoi saada käsityksen, että ramppia voi pyöräillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut