Vähävaraisten itsenäisyysjuhla keräsi satoja ihmisiä Tammelantorille - Tampere - Aamulehti

Tampere sai uuden perinteen – kaksi ruokajonoa kiemurteli Tammelantorilla vähävaraisten itsenäisyysjuhlassa

Suomen Punaisen Ristin ja Tampereen seurakuntien ruokapankin yhteisponnistuksella järjestetty tapahtuma syntyi Veikko Hurstin vuosikymmeniä järjestämien ”Köyhien Linnan juhlien” innoittamana.

Vähävaraisten itsenäisyysjuhlassa ruokajono venähti jo ennen juhlan alkamista.

6.12.2021 18:28

Tampere

”Olisi pitänyt olla aloittaa täälläkin jo vuosikymmeniä sitten, mutta parempi että tuli. Itse olen köyhä ja on tämä hieno homma. Arvostus heille, jotka järjestävät”, toteaa torin naapurissa asuva Sami. Hän esiintyy jutussa pelkällä etunimellään aiheen henkilökohtaisuuden takia.

Sami on toimeentulotuella elävä korkeakouluopiskelija, joka oli tullut vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhlaan hakemaan ruokakassia. Pandemian myötä ruokakassista on tullut osa hänen elämäänsä. Kuten monen muunkin. Tampereella menee kuukausittain 8 000 ruokakassia, ja uusia avuntarvitsijoita tulee koko ajan.

Tamperelainen Sami tuli hakemaan ruokakassia. Siellä oli itsenäisyyspäivän ateria kahdelle hengelle, perunamuusia ja naudanlihapaistikastiketta.

Moni heistä on Samin tavoin tullut Tammelantorille jo hyvissä ajoin ennen itsenäisyysjuhlatapahtuman alkua. Tarjolla oli hernekeittoa ja pientä ohjelmaa.

Tampereen seurakuntayhtymän johtaja Tapani Rantala puhuu polarisaatiosta, köyhyyden lisääntymisestä ja lähimmäisenrakkauden tärkeydestä. ”Lähimmäisenrakkautta on myös se työ, jota tämän juhlan järjestäjät ovat tehneet”, Rantala kiittelee.

Teiskon Mieskuoron laulajat astuvat lavalle. Finlandia-hymnin sävelet kohoavat Tammelantorin ylle. Kaksi ruokajonoa kiemurtelee jo miltei torin päästä päähän.

”Valitettavasti. Ei tässä pitäisi tämmöistä määrää ihmisiä olla jonossa. Eihän sen pitäisi olla näin, vaan jokaisella tulisi olla semmoinen toimeentulo, että pärjäisi”, Sami miettii.

Teiskon Mieskuoron laulajat esiintyivät vähävaraisten itsenäisyysjuhlassa ilman korvausta.

Itsenäisyysjuhla kenelle tahansa tamperelaiselle ihmiselle

Vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhlassa työskenteli kymmeniä seurakunnan työntekijöitä ja Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Koko tapahtuman ideoinnista ja järjestelystä olivat vastanneet kaksi puuhanaista.

He ovat Suomen Punaisen ristin Tampereen paikallisosaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund ja Tampereen seurakuntayhtymän elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.

”Koronan myötä vähävaraisuus ja heikko-osaisuus tulivat näkyväksi niin, että ruokajonot kasvoivat selvästi. Ongelmaa on toki ollut aina, mutta korona toi sen ehkä paremmin julkisuuteen ja ihmiset uskaltavat myös näyttää kasvonsa”, Majlund kertoo.

Koronan myötä avuntarvitsijoiden joukkoon on tullut aivan uusia ihmisiä.

”Mukana on lapsiperheitä ja yrittäjiä, joilla on tiukkaa. Nykyisin ruokajonossa näkyy ihan kaikenlaisia ja kaikista taustoista tulevia ihmisiä.”

SPR:n Tampereen paikallisosaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund on toinen tapahtuman järjestäjistä. ”Veikko Hurstin toiminnalla uskomaton merkitys meille. Sieltä tämä idea on kopioitu.”

Yksi juhlijoista on ruokajonossa odotteleva Taina Övermark. Hän on tullut paikalle puolisonsa kanssa.

”Tykkään kovasti. Tästä tulee varmasti kansanperinne. Periaatteessa tulin tänne ruokakassin takia, mutta myös ihmisten. Täällä näkee tuttuja. Tästä se joulu alkaa”, Övermark miettii.

Vähävaraisten itsenäisyysjuhla oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta koronan takia tapahtuma jouduttiin viime hetkellä perumaan.

”Halusimme järjestää itsenäisyysjuhlan kenelle tahansa tamperelaiselle ihmiselle, joka haluaa sen tulla meidän kanssa viettämään.”

Moni halusi. Ruokakasseja oli varattu 450 ja niitä jäi jakamatta vain 20.

Taina Övermark tuli itsenäisyyspäiväjuhlaan Tampereen Härmälästä. Ruokakassia ojentamassa seurakunnan hankekoordinaattori Merja Kerttula (oik.) ja SPR:n vapaaehtoinen Aino Räisänen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut