Kuvat: Tältä näyttää ennätysaikaisin avattu Tohlopin retkiluistelurata - Tampere - Aamulehti

Tohlopin retkiluistelurata avattiin ennätyksellisen aikaisin: Tältä jäällä näytti upeana pakkaspäivänä – muista luonnonjäillä nämä vaaranpaikat

Tiistaipäivänä luistelijoita oli radalla vain kahdeksan. Vaikka jää paksuuntuu pakkasten myötä parhaillaan, Suomen ympäristökeskuksen hydrologi muistuttaa, että vaaranpaikkoja jäällä kannattaa välttää.

Rohkeimmat uskalsivat lähteä Tohlopin jäälle uhmaamaan kylmää pohjoistuulta pakkasen paukkuessa.

30.11.2021 16:50

Aamulehti

Tohlopin retkiluistelurata avattiin tänä vuonna aikaisin, jo maanantaina 29. marraskuuta. Tohlopin luisteluradan kausi ei ole koskaan aikaisemmin käynnistynyt marraskuun puolella.

Tiistaina luisteluradalla oli puolenpäivän jälkeen vain kahdeksan luistelijaa. Nokialaiselle Marko Moisanderille luisteluradan avaaminen tuli yllätyksenä. ”En ehtinyt edes odotella tämän aukeamista, kun se aukesi tänä talvena niin äkkiä”.

Nokialainen Marko Moisander avasi neljännen retkiluistelukautensa tiistaina. Silloin taittui 12 kilometrin matka, mutta välillä Moisander luistelee jopa 20 kilometrin lenkkejä.

Nokialla asuvalle Reijo Jokiniitylle Tohlopin rata on lähin. Radan aukeaminen tuli hänellekin yllätyksenä. Hiihto on talvisin Jokiniityn ykköslaji. ”Odottelen vielä hiihtokelejä, mutta tämä on hyvä vaihtoehto.”

Luistelurata kiertää koko järven ympäri. Aurauskepeillä merkityn radan leveys on kauttaaltaan 12 metriä.

Maanantaina jää oli luisteluradan auraajan Tuukka Tuomisen mukaan vähintään yhdeksän senttimetrin paksuista teräsjäätä, joka kantaa paitsi luistelijan, myös mönkijän painon. Teräsjää on suoraan vedestä jäätynyttä jäätä. Se on kirkasta ja läpinäkyvää, ja näyttää kairanreiästä katsottuna tummalta.

Lue lisää: Supersuosittu retkiluistelurata avautui Tampereella – Teräsjäätä on koko 12 metriä leveällä reitillä: ”Otsalamput vilkkuneet pitkin iltaa”

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n mukaan yksinään kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Jäälle kannattaa kuitenkin aina ottaa kaveri ja naskalit mukaan. On suositeltavaa mennä jäälle vasta, kun teräsjäätä on 10 senttimetrin paksuisesti.

Vaaranpaikkoja ovat sillat, tunnelit, jyrkät rannat, laiturit, niemet, karikot ja kaislikot.

Tamperelainen Päivi Repo käy usein Tohlopin lisäksi myös Näsijärvellä sekä Sorsapuiston ja Pyynikin tekojäillä. ”Tykkään enemmän luonnonjäistä, koska siellä voi olla sauvat mukana.”

Lumi toimii eristeenä

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikko vaihtuu enimmäkseen poutaisessa pakkassäässä. Vaikka matalapaine tuo tiistaiksi Suomeen lumisateita, Pirkanmaan kohdalle ne eivät näillä näkymin osu. Viikon aikana on ennusteen mukaan kovimmillaan 16 pakkasastetta.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologin Merja Pulkkasen mukaan jään paksuus voi kasvaa sentin tai pari vuorokaudessa, jos pakkasasteita on kymmenen. Jos lunta sattuu satamaan jään päälle, lumi toimii eristeenä jään paksuuden kasvulle.

Pulkkanen muistuttaa, etteivät pakkasasteet päde vaaranpaikkoihin yhtä selkeästi. ”Vaarapaikoissa jäätä muodostuu hitaammin. Monesti näihin liittyy veden virtaus jääpeitteen alapuolella. Tällaisissa tapauksissa on edelleen vaarapaikkoja, vaikka olisi pitkään jatkuva pakkanen. Niillä paikoilla tarvitsee olla varovainen ja varmistaa, että siellä on varmasti viisi senttimetriä teräsjäätä.”

Paikalliset vaihtelut voivat Pulkkasen mukaan vaikuttaa jäätilanteeseen merkittävästi.

Päivi Repo oli tiistaina lähdössä retkiluistelukierrokselle.

Retkiluisteluradan leveys on kauttaaltaan 12 metriä.

Reijo Jokiniitty käy retkiluistelemassa joka talvi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut