Kaleva-Hakametsä-asemakaava: Kalevaan hotelli, asuinkortteli ja pysäköintitalo - Tampere - Aamulehti

Tampereen ”uuden keskustan” kaavasta päätös – Sammonkadun itäpäässä valtavan liikekeskuksen ympärille rakentuisi hotelli, asuinkortteli ja pysäköintitalo

Sammonkadun itäpään näkymä muuttuu tulevaisuudessa täysin, kun Kaleva-Hakametsä-paikalliskeskuksen ydinalueelle rakentuu hotelli, kerrostalo, valtava liikekeskus ja pysäköintitalo.

Näkymä Sammonkadun länsipäästä kohti Rieväaukiota. Luonnosvaiheessa Rieväaukion ympäristöön suunniteltiin kahta korkeaa asuintaloa, joiden katutasolle olisi tullut liiketiloja. Nyt kaavaehdotuksessa toisesta rakennuksesta suunnitellaan hotellia. Toinen rakennuksista olisi tulevaisuudessa 12-kerroksinen kerrostalo, jonka katutasolla olisi liiketiloja.

30.11.2021 17:11 | Päivitetty 30.11.2021 22:35

Aamulehti

Kaleva-Hakametsän paikalliskeskuksen ydinalueen asemakaavaehdotus mahdollistaa tulevaisuudessa Rieväkadun itäsivulle rakentuvan Rieväaukion, jonka äärelle tulevat hotelli, Prisman kauppakeskuslaajennus, asuinkortteli ja pysäköintitalo.

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina, että kyseinen asemakaavaehdotus asetetaan nähtäville. Seuraavaksi päätökset asemakaavasta tekevät kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.

Jos asemakaavaehdotus hyväksytään, eikä kaavasta valiteta, rakentaminen voisi alkaa arviolta vuonna 2023.

Kerrostalosta tuleekin hotelli

Asemakaavan luonnosvaiheessa Kaleva-Hakametsä-asemakaavassa suunniteltiin Rieväaukiolle kahta korkeaa rakennusta, joista molemmat olisivat olleet asuin- ja liiketaloja. Luonnosvaiheen jälkeen kaavaan tuli muutos, jossa alueen korkein maamerkkirakennus muuttui hotelliksi. Toisesta korkeammasta rakennuksesta tulee asuintalo, jonka katutasolla on liiketiloja.

Lue lisää: Kalevan itäpäätä ei pian tunnista entisekseen – Tampereen uuteen paikalliskeskukseen nousee kaksi uutta tornitaloa, kolmikerroksinen pysäköintitalo ja asuntoja sadoille

Asemakaavaluonnoksessa nykyisen Prisman rakennuksen tontti ja uudet kauppakeskustilat on yhdistetty yhdeksi tontiksi. Prisman pohjoispäähän tulisi kauppakeskuslaajennusalue. Maan alle rakentuu pysäköintitiloja.

Koko alueen toiminnot tulevat kytkeytymään ratikkalinja 3:n Hakametsän vaihtopysäkin ympärille. ”Se on tulevaisuudessa todella vilkas paikka, jos tämä kaava tästä pääsee eteenpäin. Vaihtopysäkin lähiympäristössä on jo suuret rakennustyöt jo meneillään. Esitetty rakentaminen muuttaa Rieväkadun kohdalla lähiympäristöä vahvasti. Siitä tulee iso kaupunkitila”, sanoo kaupungin projektiarkkitehti Markku Kaila.

Portti kantakaupunkialueelle

Hintalappua koko jättiprojektille on Kailan mukaan vaikea arvioida. ”Tässä on niin valtavan laaja kokonaisuus, että en voi sanoa lukua, mutta isoista summista varmaankin puhutaan.”

Paikan merkitys Tampereen itäosalle on Kailan mukaan merkittävä. ”Ratikan vaihtopysäkin ympärille tulee tuhansia uusia asukkaita.”

Tämä muodostaa Kailan mukaan ytimen paikalliskeskukselle, jonka alueella on monenlaista toimintaa: Kaleva-Kalevanrinteen-Hakametsän uudet asuinkorttelit, Prisman ydinaluekortteli, Tredu sekä myös Hakametsän sporttikampus. ”Tulevaisuudessa esimerkiksi Prisman pohjoispäässä uudelle kauppakeskusosalle voi tulla vähittäiskaupan lisäksi lääkäriasema, elokuva- tai liikuntatiloja”, sanoo Kaila.

Lue lisää: Tämä alue myllätään täysin ja tilalle nousee pian Tampereen uusi kakkoskeskusta – Katso hurjat suunnitelmat tornitaloista, liikekeskuksesta ja urheilun keskittymästä

Kaleva-Hakametsä-paikalliskeskus toimisi ikään kuin porttina, josta alkaisi tehokkaampi kantakaupunkialue. ”Siitä muodostuu pienimuotoinen keskusta-alue raitiotien vaihtopysäkin ympäristöön. Muutoksesta tulee iso.”

Kaila arvelee, että kaupungin tavoitteena oleva Kaleva-Hakametsä-paikalliskeskus valmistuu 2030-luvulla.

Juttuun päivitetty kello 20.26, että yhdyskuntalautakunta päätti asettaa asemakaavaehdotuksen näytille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut