Tullikamarin aukion seudun Tampereella mullistava ehdotus valmis - Tampere - Aamulehti

Tullikamarin aukion seudun Tampereella mullistava ehdotus on valmis – Aukiolle asuntoja ja liiketilaa, Attilan pihaan lisärakentamista

Pirkanmaan ely-keskus ja Pirkanmaan maakuntamuseo kritisoivat kesällä antamissaan lausunnoissa täydennysrakentamisen määrää Tullikamarin aukion pohjoisreunalla.

Tullikamarin aukion pohjoislaitaan muodostetaan tontti uudelle asuin- ja liikerakennukselle. Uudisrakennuksen matalan osan pääasiallisena julkisivumateriaalina pitäisi käyttää paikalla muurattua punatiiltä ja torniosan lasia ja terästä.

30.11.2021 6:00

Aamulehti

Tullikamarin aukion pohjoislaitaan rakennettaisiin Tampereella asuntoja ja liiketilaa, jos ehdotettu asemakaava toteutuu. Toinen samaan kaavaan liittyvä täydennysrakentamisen paikka on aukion tuntumassa Attilan sisäpihalla.

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina asettaa Tullikamarin aukion asemakaavaehdotuksen nähtäville. Nähtävillä olon jälkeen lopulliset päätökset asemakaavasta tekevät kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.

Suunniteltuja muutoksia

Asemakaavamuutoksella aukion pohjoislaitaan tontti uudelle asuin- ja liikerakennukselle.

Attilan tontille toimistorakennuksen laajentaminen.

Tullikamarille uuden sisäänkäynnin rakentaminen.

Attilan ja Tullikamarin rakennuksille suojelumääräykset.

Uusi ajoyhteys pysäköintilaitoksiin Pakkahuoneenaukiolta ja varauksena Hammareninkadulta.

Poistetaan Tullintorin ja Attilan pysäköintilaitosten ajoyhteydet Pinninkadulta.

Laitokset yhdistetään Pinninkadun ali kulkevalla yhdystunnelilla.

Tullikamarin aukiota ympäröivät nyt Tullikamari, Telakka, Tampereen opiskelija-asuntosäätiön asuintalo ja Tullintorin kauppakeskus.

Attila sijaitsee lähistöllä Itsenäisyydenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa. Toimistorakennusta laajennettaisiin Attilan sisäpihalla.

Attilan tontilla aiotaan mahdollistaa toimistorakennuksen laajentaminen, ja nykyisestä Attilan tontista liitetään osa Pinninkadun katualueeseen. Havainnekuvassa näkymä Pinninkadun ja Tullikadun risteyksestä.

Kaava-alue laajeni

Tullin alueesta vuonna 2018 tehdyn asemakaavaehdotuksen jälkeen asemakaava-alue laajeni Tullikamarin tontille. Tullikamarin osalta laaditut selvitykset, tarkistetut suunnitelmat ja aineistot olivat siksi uudelleen nähtävillä touko-kesäkuussa.

”Saimme tästä rakennetun kulttuuriympäristön arvokohteesta suojelutarpeet ja muut tiedot ajan tasalle ja pystyimme arvioimaan laajennuksen mahdollisuuksia”, kertoo asemakaavapäällikkö Elina Karppinen Tampereen kaupungin asemakaavoituksesta.

Pirkanmaan ely-keskus ja Pirkanmaan maakuntamuseo kritisoivat antamissaan lausunnoissaan täydennysrakentamisen määrää Tullikamarin aukion pohjoisreunalla.

”Me uskomme selvitysten ja vaikutusten arvioinnin perusteella, että tuo voisi olla rakentamisen paikka, ja siksi emme lähteneet tarkistamaan suunnitelmaa ihan toiseen uskoon”, Karppinen kertoo. ”Me pidämme tärkeänä, että Tullin alue kehittyy ja että myös Tullikamarin aukio paranee laadullisesti ja toiminnallisesti huomattavasti.”

Lue lisää: Tullin alueelle suunnitellaan uutta tornitaloa: 23-kerroksinen talo tulisi nykyiselle parkkipaikalle – tältä se näyttäisi

”Kestää rakentamista”

Karppinen sanoo, että täydennysrakentamisen paikat on haettu alueelle jo Tullin alueen yleissuunnitelman ja suunnittelukilpailun yhteydessä.

”Näiden perusteella on arvioitu, että Tullikamarinaukion pohjoisreuna kestää merkittävää rakentamista”, Karppinen sanoo.

Asemakaavamuutos sisältää muutoksia myös liikenteeseen. Pinninkatu ja Tullikatu aiotaan uudistaa jalankulku- ja pyöräilypainotteisiksi.

Karppisen mukaan ehdotuksesta pyydetään vielä lausunnot ely-keskukselta, maakuntamuseolta ja Museovirastolta.

Juttuun päivitetty 30.11.2021 kello 20.40, että yhdyskuntalautakunta päätti asettaa asemakaavan nähtäville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut