Tampereella parikymppiset asuvat omillaan useammin kuin muualla Suomessa - Tampere - Aamulehti

Parikymppiset tamperelaiset asuvat omillaan useammin kuin samanikäiset muualla Suomessa – halu asua yksin lisääntyi korona-aikana vastoin odotuksia

Jopa 94 prosenttia Tampereella asuvista 20–29-vuotiaista on muuttanut pois lapsuudenkodistaan.

Tampereen vetovoimaa myös nuorten silmissä lisäävät kaupungin rohkeat investoinnit infraan. Topaasi on Tampereen Kannen ensimmäinen tornitalo.

19.11. 6:36

Aamulehti

Nuorten aikuisten halu asua omillaan on lisääntynyt korona-aikana Kaikki eivät halua jäädä vanhempien helmoihin tai muuttaa maalle, vaikka etätyö ja -opiskelu on merkittävästi lisääntynyt.

”Tämä sotii kaikkia ennakko-oletuksia vastaan. Korona on saattanut paradoksaalisesti jopa helpottaa nuorten asemaa asuntomarkkinoilla”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Euroopan mittakaavassa Suomessa itsenäistytään verrattain varhain. Valtaosa suomalaisista parikymppisistä on muuttanut pois lapsuudenkodistaan, ja Tampere keikkuu myös tämän listan kärjessä.

Tampereella omien vanhempiensa luona asuu vain kuusi prosenttia kaikista 20–29 -vuotiaista, kun koko Suomessa vastaava luku on 14,4 prosenttia. Kaupungeista ainoastaan Jyväskylä oli hieman Tamperetta edellä 5,9 prosentilla.

Lue lisää: Tampere on noussut Suomen selväksi kakkoskaupungiksi, sanoo Hypon Juhana Brotherus – ”On käynnissä Suomen Göteborg-ilmiö”

”Tampereen veto on vahva, ja kaupunki haastaa pääkaupunkiseutua samalla tavalla kuin Ruotsissa Göteborg Tukholmaa. Maantieteellinen sijainti ja mielikuvat Tampereesta kaupunkina ovat niin ikään hyviä. Syy muuttaa Tampereelle on yksinkertaisesti Tampere”, Keskinen summaa syitä kaupungin suosiolle.

Rantatunnelin ja Kannen kaltaiset investoinnit ovat Keskisen mukaan hyviä esimerkkejä kaupungin kehityksestä. Rohkeat investoinnit kaupungin infraan parantavat jo ennestään hyvää mielikuvaa Tampereesta.

Yksin vai vanhempien kanssa?

Tamperelaisista 20–29-vuotiaista nuorista aikuisista vanhempiensa kanssa asui 6 prosenttia vuonna 2020. Eroa kymmenen vuoden takaiseen on kertynyt yli prosenttiyksikön verran. Vuonna 2010 sama luku oli 7,4 ja vuonna 2000 11,5 prosenttia.

Koko maassa 20–29-vuotiaista 14,4 prosenttia asuu vanhempiensa luona. Vuonna 2010 luku oli 16,9 ja vuonna 2000 22,4.

Vuonna 2020 pääkaupunkiseudun nuorista 13 prosenttia asui kotona. Jyväskylässä luku oli 5,9 prosenttia, Turussa 6,5, Lahdessa 11,5 ja Oulussa sekä Kuopiossa 7,5 prosenttia.

Isommista kaupungeista prosentti on korkein Kouvolassa (yli 17 prosenttia).

Asuntoja on nyt tarjolla

Myös asuntoja on koronan seurauksena tarjolla aiempaa enemmän. Kilpailu pienistä vuokrakodeista on ainakin hetkellisesti hiipunut Tampereen, Jyväskylän ja Turun kaltaisissa opiskelijavetoisissa kaupungeissa.

Palvelualan työtilanne on vapauttanut erityisesti pieniä vuokra-asuntoja markkinoille.

”Koska myös myytävien asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan tai Tampereella jopa laskeneet, yhä useampi nuori aikuinen on voinut hankkia myös oman asunnon”, Keskinen kertoo.

Tilastojen valossa alle kolmikymppiset haluavat asua nimenomaan kaupungeissa. Keskisen mukaan korona-aika on tavallaan vahvistanut kaupungistumista.

”Vaikka esimerkiksi opiskelijatapahtumia ei ole kuluneen vuoden aikana järjestetty entiseen malliin, sosiaalisten piirien ja palveluiden läheisyys tuntuu merkitsevän nuorille aikuisille paljon.”

Keskinen kertoo, että vielä viime syksynä koronatilanteen ja etätyön ja -opiskelun uskottiin vaikuttavan siihen, että nuoret eivät halua muuttaa lapsuudenkodistaan omilleen. Hypon tilastot kertovat kuitenkin päinvastaisesta kehityksestä.

Ensimmäinen oma asunto on usein yksiö.

”Ennemmin kuin sijainnista tingitään esimerkiksi neliöistä”, Keskinen vahvistaa.

Yksinasumisen trendi jatkuu siis edelleen sekä työssä käyvien että opiskelijoiden keskuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut