Tampereen budjettivaltuusto 2021 - seuraa näitä asioita - Tampere - Aamulehti

Viisi pointtia Tampereen budjettivaltuustoon: Mitä muutetaan, miten päätöksen historiallisuus näkyy ja pysyykö keskustelu aisoissa?

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää tänään ensi vuoden budjetista. Kokous alkaa kello 9 ja kestänee aiempien vuosien tapaan iltaan asti.

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui syksyllä valtuustokauden ensimmäiseen kokoukseen Tampere-taloon. Kuva on otettu 16. elokuuta. Talousarviokokouksessa koko valtuusto on koolla valtuustosalissa.

15.11. 6:00

Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään keskustelemaan ja päättämään sekä ensi vuoden talousarviosta ja vuosien 2022–25 taloussuunnitelmasta että kaupungin strategiasta vuoteen 2030.

Kokosimme viisi asiaa, joita ainakin kannattaa seurata keskustelussa. Aamulehti seuraa kokousta hetki hetkeltä ja näyttää myös kaupungin tuottaman suoran lähetyksen kokouksesta.

1. Mitä muutetaan?

Yleensä on aina talousarvioesityksestä jotain muutettu ja ainakin äänestetty lukuisista muutosehdotuksista. Tämä pitänee paikkansa tälläkin kertaa. Viime vuonna koalitioryhmät neuvottelivat pormestarin budjettiesitykseen 600 000 euron menolisäykset muun muassa huumehoitoihin ja nuorisovastaanottoon.

Iso linja on kuitenkin se, ettei suuria kiistanaiheita budjettiesityksessä koalitioryhmien kesken ole, eikä myöskään suuria muutoksia esitykseen ole odotettavissa. Puhetta silti aivan varmasti riittää.

Lue lisää: Tampereen kaupungin työntekijämäärä voi kasvaa ensi vuonna sadoilla, eivätkä kulut ole ainoa murhe – ”Henkilöstön saatavuus on suuri huolenaihe”

2. Historiallinen päätös

Maanantain budjettivaltuusto on kesäkuussa ensimmäistä kertaa Tampereen valtuustoon valituille valtuutetuille lajissaan ensimmäinen, ja kaikille eräällä tapaa viimeinen.

Käsiteltävä talousarvio on kokonaissummaltaan noin kaksi miljardia euroa. Yhtä suurta budjettia ei uusien hyvinvointialueiden aloittaessa reilun vuoden päästä enää Tampereen kaupungilla nähdä. Budjetti kutistuu, mutta samalla kaupungin harteilta lähtee sellaisia palveluita, joiden kohdalla tulevan vuoden tarpeiden ennakoiminen on monesti mennyt kymmenillä miljoonilla euroilla pieleen.

Lue lisää: Tampereen henkilöstömenot kasvavat ”huimat 30 miljoonaa”, lukiopaikkoja aiotaan lisätä ja veroprosentti pysyy vuonna 2022 – Näin pormestarin budjetti­esityksen esittely eteni

3. Millaisia ratkaisuja ongelmiin?

Keskustelussa todennäköisesti nousee esiin tiettyjä ongelmakohtia, kuten esimerkiksi osaajapula, Tampereen kaupungin talouden tasapaino, investointien korkea taso ja lainamäärän kasvu.

Kiinnostavaa on, kuullaanko näkemyksiä vain ongelmista vai myös ratkaisuista.

Lue lisää: Tampereella isoin lisäkäsien tarve on vanhusten hoivassa, mutta tekijöitä on vaikea löytää – ”Kotihoidossa nytkin 90 paikkaa auki”

4. Keskustelun taso

Lokakuun valtuustossa kiintiöpakolaisiin liittyvästä aloitteesta käydyssä keskustelussa käytettiin puheenvuoroja, jotka moni jo keskustelun kuluessa totesi ihmisarvoa loukkaaviksi. Kokouksen tapahtumista on sittemmin keskusteltu paitsi julkisuudessa myös Tampereen kaupunginhallituksessa.

Toisin kuin esimerkiksi lokakuun valtuusto, budjettivaltuusto on läsnäkokous eli kaikki valtuutetut ovat valtuustosalissa. Nyt sekä keskustelijoiden että kuulijoiden ja kaikkien muidenkin kaupunkilaisten kunnioittaminen todella punnitaan. Puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.) on jälleen tiukassa paikassa, jos keskustelussa koetellaan hyvien tapojen tai jopa lain rajoja tai välihuutelu ei pysy aisoissa.

Lue lisää: Tampereen valtuustossa käytiin yli tunti loukkaavaksi koettua keskustelua – Puheenjohtaja Ilmari Nurminen kertoo, miksei keskeyttänyt puhetta: ”Minulla oli siinä kolme lakimiestä ympärillä”

5. Kokouksen kesto

Viime vuonna talousarviovaltuustossa istuttiin aamuyhdeksästä iltayhdeksään ja sitä edeltävänä vuonna 10 tuntia.

Tällä kertaa päätetään ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2022–25 taloussuunnitelman lisäksi Tampereen strategiasta 2030. Viimeksi mainitun valmistelua valtuusto evästi jo syyskuun kokouksessaan, ja silloin strategiasta puhuttiin kolmisen tuntia.

Tuskin kovin paljon pieleen menee, jos ennakoi, että iltaan asti nytkin istutaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut