Tätä mieltä Aamulehden lukijat ovat Valoviikkojen uusista valoista - Tampere - Aamulehti

Hämeenkatu pimenee kesken Valoviikkojen, eikä vanhoja valoja saada tilalle: ”Harmittaa kuin pientä oravaa” – tätä mieltä lukijat ovat valoista

Hämeenkatu pimenee kesken Valoviikkojen, mutta joulukuussa on luvassa valohahmoja Näsinpuistoon ja suunnitteilla on myös valokuvioita Keskustorin ympäristön rakennusten seiniin.

Kun Hämeenkadun valoverhot puretaan pois teknisen vian vuoksi, ratikan ajolangat estävät vanhojen Valoviikkojen kuvioiden asentamisen.

11.11. 16:51

Aamulehti

Tampereen Hämeenkatu pimenee kesken Valoviikkojen, kun kadun yli kulkevat valoverhot sammutetaan lähipäivinä ja puretaan pois reilun viikon päästä.

”Harmittaa kuin pientä oravaa, hampaat poikki ja käpy jäässä”, sanoo hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta.

Lue lisää: Tampereen Valoviikkojen ongelmat jatkuvat – Loputkin Hämeenkadun valoverhot otetaan pois

Valoverhoissa paljastunut vika ilmeni viime hetkillä juuri ennen Valoviikkojen avajaisia. ”Ihan loppumetreillä se paljastui, eikä korvaavia osia saatu ajoissa”, kertoo raitiotieallianssin tuotantopäällikkö Kari Simonen.

Ainakaan vielä ei ole suunnitelmia korvaavista valoista Hämeenkadulle. Valoviikot kestävät maaliskuulle, mutta marras- ja joulukuu ovat pimein aika ja paras sesonki.

Ratikan ajolankojen vuoksi aiemmin Hämeenkadulla olleita valokuvioita ei voida asentaa enää kadun ylle. ”2010-luvulla tehtyjä kuvioita on vielä tallella”, Joonas sanoo. Niistä osa on käytössä Tammelantorilla.

Hämeenkadun valoverhojen testausta 14. lokakuuta.

Tyrmäys kyselyssä

Aamulehden kyselyn vastanneista suurin osa ei pitänyt nykyisistä Valoviikoista. Vastauksia tuli torstaiaamuun mennessä 196. Hienot-vaihtoehdon valitsi 17 vastaajaa. Loput 179 vastaajaa valitsi En pidä -vaihtoehdon.

Lue lisää: Tampereen Valoviikot tuovat taas iloa pimeään vuodenaikaan – Kerro meille, mitä mieltä olet tämän talven valoista, teemme aiheesta jutun

Tamperelainen Anssi kirjoittaa: ”Hienoa, että Tampere on Suomen kaupunkivalaistuksen edelläkävijä! Valaistus on tärkeä osa kaupunkikuvaa ja imagoa ja toimii kaikkien eduksi.”

Eri mieltä on muun muassa Tuula Tampereelta: ”Väriä vaihtavat "lakanat" ei kovin tyylikäs ratkaisu! Migreenipotilaat älkööt vaivautuko paikalle, päänsärky on taattu eivätkä silmätkään tykkää.”

Valojen pitäisi loistaa kirkkaasti koko ajan eikä välillä olla poissa. Mitäänsanomaton yritys aikaisempiin vuosiin”, kirjoittaa Tuire.

Purku on yötyötä

”Valoverhot sammutetaan lähipäivinä”, sanoo Simonen. Raitiotieallianssi huolehti valoverhojen asentamisesta ja nyt purkamisesta, koska heillä on asiantuntemusta toimia ratikan ajolankojen läheisyydessä.

Valoverhot otetaan pois ja lähetetään valmistajalle Tanskaan korjattavaksi. Purkaminen alkaa alustavan suunnitelman mukaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 21.11. Työ on tehtävä öisin, kun ratikka ei liiku.

”Työaikaa on pari tuntia yössä”, sanoo Simonen.

Uutta valoa joulukuussa

Keskustorin ympäristön rakennuksia on tarkoitus valaista erilaisin kuvioin itsenäisyyspäivästä alkaen. ”Suunnitelmissa on, että valot sytytetään 6.12. noin kello 17.30”, sanoo tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen kaupungilta. Valaistus jatkuu 2.1.2022 saakka.

”Itsenäisyyspäivänä ei ole ilotulitusta, vaan kansanjuhla päättyy valojen sytyttämiseen”, kertoo Saarteinen.

Lisää valoteoksia on luvassa Näsinpuistoon, kun Alexander Reichsteinin hahmot alkavat loistaa 10.12. kello 16. Teokset asennetaan Tallipihan ja Milavidan väliselle alueelle. Tunnelmaa täydentää eri aikakausien musiikista koostettu äänimaisema.

Valohahmot ovat puistossa 21. joulukuuta saakka.

Lue lisää: Katso tallenne: Lumoava Tanssivat vedet -esitys valaisi jälleen Tammerkosken – Valoviikot avattiin juhlallisin menoin

Jopa 100 000 näki Tanssivat vedet

Tanssivat vedet -esitys keräsi arviolta 70 000 – 100 000 katsojaa. Luku on arvio, sillä laskimia ei Tammerkosken rannoilla ollut.

Tapahtumapäällikkö Saarteinen arvioi, että määrä saattaa olla lähempänä 100 000:ta, niin täynnä Koskikadun puoleinen ranta oli joka ilta. Myös Laikun puoleisella rannalla oli joka näytöksessä katsojia, vaikka esitys ei näkynyt sinne niin hyvin kuin vastarannalle.

”Valonheittimet ja musiikki oli suunnattu Koskikadun puolelle Tammerkoskea”, Saarteinen sanoo.

29.10.–7.11. nähdyssä Tanssivat vedet -esityksessä saatiin hyödynnettyä rantoja ja vesiä. Esityksiä oli kolme illassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut