Tampereen uusi näköalapaikka tulee Santalahteen: näköala Näsijärvelle - Tampere - Aamulehti

Tampere saa uuden näköalapaikan Santalahteen: ”Ihastuin totaalisesti näkymään, mikä sieltä on järvelle” – tältä maisema näyttää

Santalahden ylikulkusillalle rakentuu näköalapaikka. Silta on korkealla maanpinnasta, sillä sen alta kulkee tulevaisuudessa raitiotie. Sillan päältä avautuu laaja näkymä Näsijärvelle.

Santalahden ylikulkusilta kulkee Santalahden aukiolta kohti Näsijärveä, josta se lopulta kaartuu kohti Ylöjärveä. Sillan ulkokaareen tehtiin levike, johon tulee kaiteellinen ja korokkeellinen näköalapaikka järvelle.

5.11. 13:33

Aamulehti

Tampereelle tulee uusi näköalapaikka. Se valmistuu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden sillalle, joka kulkee Santalahden aukiolta Paasikiventien, Rantatien ja tulevan raitiotien ylitse kohti Näsijärveä. Silta kaartuu kohti länttä ja yhdistyy lopulta polkupyöräilyn pääreittiin kohti Ylöjärveä.

Silta on lähes 150 metriä pitkä ja se on enimmillään yli kahdeksan metriä leveä.

”Sen täytyy kulkea korkealla kadun ja tien yli, joten järveä lähestyttäessä silta on vielä aika korkealla. Tästä syystä tuli suunnitteluvaiheessa mieleen, että tämähän on järkyttävän hyvä näköalapaikka jo lähtökohtaisesti”, sanoo Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

Hänen mukaansa eräässä kokouksessa heitettiin ilmoille ajatus, että sillalle kannattaisi tehdä kunnon näköalalevike, koska se on sellainen paikka, missä ihmiset todennäköisesti pysähtyvät. Levikkeen ansiosta niin voi tehdä ilman, että se haittaa muuta sillan liikennettä.

”Siltainsinöörit ottivat ideasta koppia ja lähtivät selvittämään toteuttamisen mahdollisuutta. Todettiin, että sinnehän saa hyvän näköalatasanteen”, sanoo Lehtimäki.

Silta on korkealla maanpinnasta, ja sieltä on hyvä näkymä Näsijärvelle ja sen ranta-alueeseen. Kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki arvelee, että näköalapaikalta otetaan runsaasti kuvia, kun se tulevaisuudessa aukeaa yleisölle.

Sillalle tulee kaksisuuntainen pyöräilyreitti. Sen alta kulkee tulevaisuudessa raitiotie.

Uusi somehitti?

Silta on Lehtimäen mukaan huomattavan korkealla maanpinnasta. Sieltä on laaja näkymä ”Nässylle” ja sitä ympäröivälle ranta-alueelle.

Lehtimäki kertoo, että hän on kerran käynyt näköalapaikalla. Maisema oli vaikuttava. ”Ihastuin totaalisesti näkymään, mikä sieltä on järvelle.”

Näköalapaikasta voi siis hyvinkin tulla suosittu kohde, jossa ihmiset käyvät ottamassa kuvia esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. ”No veikkaan, että tulee! Ainakin minä menen ottamaan kuvia”, Lehtimäki sanoo.

Otitko itse kuvan silloin, kun kävit paikalla? ”Otin. Laajakuvan sekä videopätkää ja julkaisin someen”, Lehtimäki nauraa. Hän arvelee, että paikka voi viehättää myös esimerkiksi myrskybongareita. ”Se voi olla mielenkiintoinen paikka, kun pohjoisesta puhaltaa Nässylle.”

Ylikulkusilta valmistuu loppuvuoden aikana. Silloin väliaikaiseksi kulkutieksi siirretty puinen ylikulkukäytävä voidaan purkaa.

Sillalle tulee kaksisuuntainen pyöräilyreitti ja lisäksi oma erotettu kävelyreitti. Maisemapaikka on korotettu ja kaiteellinen. Lisäksi näköalatasanteelta lähtee portaat tapahtumapuistoon. Sillan molempiin päätyihin tulee hissit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut