Tampereen yliopisto päättää tilavähennyksistään - Tampere - Aamulehti

Yliopiston suunnitelmat tilojen vähennyksistä julki – Isoja muutoksia tulossa keskustan kampukselle, Linnasta halutaan eroon vuoteen 2030 mennessä

Suurimmat tilavähennykset kohdistuvat keskustan kampukseen, jossa eroon halutaan Linna- ja Virta-rakennuksista sekä Pinni A:sta. Hervannassa luovuttaisiin Festia-rakennuksesta ja osittain Konetalosta.

Tampereen yliopisto päättää tilojensa vähennyksistä ensi viikolla. Kuvassa Hervannan Konetalo, keskustakampuksen Pinni A sekä Linna-rakennus.

3.11. 21:07 | Päivitetty 3.11. 21:35

Aamulehti

Tampereen yliopisto päättää yliopiston tilojen vähentämisestä ensi viikolla.

Suunnitelmat tehnyt työryhmä koostuu Tampereen yliopiston, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskasen, A-Insinöörit-rakennuttaminen oy:n ja Suomen Yliopistokiinteistöt oy:n asiantuntijoista.

Tampereen yliopiston hallitus käsittelee esityksen kokouksessaan perjantaina 12. marraskuuta.

Luopumissuunnitelmia valmistellut työryhmä esittää yliopiston hallitukselle kolme erilaista vaihtoehtoa tilojen vähentämiseksi. Työryhmä on laskenut, että kahdestatoista alustavasta suunnitelmasta malli ”VE7” täyttää yliopiston asettamat tavoitteet parhaiten.

Jos esitys hyväksytään, yliopisto luopuu keskustakampuksen Linna-kirjastosta ja sen viereisestä Virta-rakennuksesta sekä Hervannan kampuksen Festia-rakennuksesta vuoteen 2030 mennessä.

Keskustakampuksen Pinni A -rakennuksesta aiotaan hankkiutua eroon jo aiemmin, vuoteen 2025 mennessä. Pinni A on yliopiston keskustakampuksen vuonna 1993 valmistunut rakennus, joka sijaitsee Kalevantien ja Kanslerinrinteen kulmassa.

Lisäksi Hervannan Konetalosta ja Kaupin Arvo1-rakennuksesta luovuttaisiin osittain vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää: Tampereen yliopistolla aloittaa uusi Kampusklubi – Tavoitteena tuoda yliopistoa ja yrityksiä yhteen

Suunnitelma vähentää yliopiston käytöstä aluksi 27 100 neliötä. Vuoteen 2030 mennessä neliöitä lähtisi 66 900. Se pienentää yliopiston tiloja 29 prosentilla.

Työryhmän mukaan näin vuotuista säästöä syntyy vuoteen 2025 mennessä 4,6 miljoonaa euroa ja vuoteen 2030 mennessä 7,8 miljoonaa euroa.

Keskustakampus kutistumassa

Pinni A -rakennusta käyttävät muun muassa Informaatioteknologian ja viestinnän, yhteiskuntatieteiden sekä johtamisen ja talouden tiedekunnat sekä Kielikeskus ja tietohallinto.

Tampereen yliopiston keskustakampuksen Pinni-rakennukset. Vasemmassa reunassa Pinni B ja oikeassa reunassa Pinni A. Kuva elokuulta 2021.

Erityisesti Linnasta luopuminen on herättänyt vastustusta. Kuva elokuulta 2021.

Yliopisto on tutkinut informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan tietotekniikan siirtymistä Hervannan kampukselle. Suunnitelman mukaan Virta-rakennuksessa toimiva kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta jäisi keskustakampukselle, mutta osa tiloista joudutaan hakemaan esimerkiksi lähialueiden kouluista.

Linnan kirjasto puolestaan sijoitettaisiin Päätaloon.

Kaupin kampuksella tilankäyttöä tehostetaan luopumalla osasta Arvo1 -rakennuksen tiloista. Suunnitelman mukaan rakennukseen on mahdollista sijoittaa esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimintoja.

Kaksi muuta vaihtoehtoa

Tilamuutoksia valmistellut työryhmä arvioi myös kahta muuta suunnitelmaa.

Nimellä ”VE9” kulkevassa suunnitelmassa Linna säilytettäisiin, mutta koko Pinni-kompleksi a- ja b-osineen lähtisi jo vuoteen 2025 mennessä.

Työryhmä toteaa esityksessään, että Pinni B -rakennus on kustannustehokkaammin hyödynnettävissä kuin Linna, jossa vastaavan tehokkuuden aikaansaaminen vaatisi suurempia toimenpiteitä.

Kolmannessa vaihtoehdossa saisivat lähteä Pinni A, Linna, Virta, Hervannan Tietotalo, Festia, sekä osittain Rakennustalo. Suunnitelmassa selvitettiin esimerkiksi mahdollisuutta siirtää kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekuntatoiminnot Hervantaan.

Yliopiston Arvo-rakennukset sijaitsevat Kaupissa Taysin kupeessa. Kuva vuodelta 2009.

Hervannan kampuksen Konetalosta aiotaan luopua osittain. Kuva syyskuulta 2021.

Opiskelijat järjestävät mielenilmauksen

Yliopiston tilavähennykset ovat herättäneet Tampereella vilkkaan keskustelun. Etenkin Linna-kirjaston puolustamiseksi on perustettu Linnasta ei luovuta -liike.

Liike järjestää perjantaina 5. marraskuuta Linnan valtauksen. Tapahtuman tarkoituksena on osoittaa Linnan merkitys yliopistoyhteisölle ja vastustaa suunniteltuja tilavähennyksiä.

Lue lisää: Yliopiston Linna-rakennus pitää ehdottomasti säilyttää – jos opetus siirtyy Zoomiin, opinnot eivät kiinnosta pian vaihto-opiskelijoitakaan

Järjestäjien mukaan Linna on vallattu viimeksi vuonna 2015, kun työntekijät ja opiskelijat vastustivat koulutuksen ja tutkimuksen leikkauspolitiikkaa.

Opiskelijat ovat ilmaisseet huolensa myös sosiaalisessa mediassa:

Tilavähennyssuunnitelmat ovat kaikkien korkeakouluyhteisön jäsenten tarkasteltavissa yliopiston intranetissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut